járvány;

2020-11-16 06:30:00

Emlékek

Furcsa játékot űz velünk Kásler miniszter emlékezete. Pénteken megtudhattuk tőle, hogy „a külföldi nyaralásokról ismét behurcolták a vírust”, „az emberek fegyelmezettsége enyhült.” Szombaton meg azt: „Minden figyelmeztetés ellenére tömegek utaztak fertőzött országokba, és behurcolták a vírust... a tavaszi fegyelmezettség oldódott.”

Elfelejtette említeni: nem magától oldódott, a kormány több tagja – maga a miniszterelnök is – sokat tett érte. Már a július 10-ei "több Balatont, kevesebb Adriát" kormányfői tanács sem volt kifejezetten tiltó, augusztus 21-én pedig azt mondta: „Van még néhány nap, aki látni akarja, és megteheti, az most nézze még meg a tengert.”

Az eseten túl is léphetnénk, nem először csalja meg emlékezete a minisztert, csakhogy lehet: feledékenysége ezúttal nagyon is irányított. Talán az sem véletlen, hogy épp most kezdte el korholni a fiatalokat, mert „ tömeges összejöveteleken nem törődtek az óvintézkedésekkel, így lassan és alattomosan elindult a járvány felfutása.” A szelektív feledékenység számlájára írhatjuk, hogy a futballstadionokban tartott „tömeges összejöveteleket” nem tette szóvá.

Szóval Kásler szerint az van: a figyelmeztetések ellenére külföldre utazó felelőtlen magyarok hazahozták a vírust, amit aztán a felelőtlenül mulatozó fiatalok szétszórtak az országban. Vagyis, a kormány óvatosan elkezdte áthárítani a felelősséget az emberekre. Erre nem csak Kásler szavai utalnak. Orbán Viktor pénteken beszélt arról, hogy már közel a vakcina, és az emberek majd eldönthetik, az üzleti megközelítésen nyugvó amerikai, az állami fejlesztésű orosz, vagy "a még államibb" kínai gyártó vakcinájában bíznak-e. Majd, ha kiderül, hogy az egyik talán mégsem annyira jó, akkor majd Kásler miniszter kioktat mindenkit a felelőtlenségről, továbbá elmeséli, ő hogyan emlékszik.