Előfizetés

A szolgáltatóknál kell igényelni az ingyenes internetet

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.16. 11:59
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szolgáltatóknál kell igényelni a digitális oktatásban részt vevő diákoknak és tanároknak járó 30 napos ingyenes internet-szolgáltatást - közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátette, a 30 napos kedvezményt - amely a fennálló és az újonnan kötött szerződésekre is érvényes - a szolgáltató a decemberi számlán írja jóvá. A kedvezményt egyetlen tartózkodási helyen lehet igénybe venni - ismertette. Szentkirályi Alexandra kitért arra is: a kormány a járvány terjedésének fékezéséért meghosszabbította a november 4-e után lejárt okmányok érvényességét, a gazdaság működésének fenntartásáért, a munkahelyek megőrzéséért pedig a többi közt adó- és járulékkedvezményeket, bértámogatási programokat vezetett be.

Varga Judit hadat üzent Brüsszelnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.16. 11:28

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A magyar igazságügy miniszter szabadságharcos retorikával közölte, hogy Magyarország megvétózza az EU-költségvetést.
Nem Magyarország zsarolja és helyezi nyomás alá Brüsszelt az uniós költségvetési forrásokról döntő tárgyalások során, hanem fordítva – jelentette ki a „végső döntéshez közeledve”, hétfő reggeli Facebook-bejegyzésében Varga Judit igazságügyi miniszter.  Patetikusan megjegyezte:
„Aki ismeri a magyar történelmet, az pontosan tudja, hogy amikor gyermekeink és unokáink jövőjéről van szó, akkor a magyar emberek és Magyarország nem köt kompromisszumot, jelentsen ez akár szabadságharcot, akár csak egy egyszerű vétót.”

Bejegyzése végén Varga Judit, aki több ponton is „kiosztja” a Magyarországon a jogállamiságot számon kérő uniós intézményeket és a hazai ellenzéket egyaránt, Wass Albert Üzenet haza című, a trianoni fájdalomról írt verséből idéz:
„Mert elfut a víz és csak a kő marad, de a kő marad.”

Az iskolák csaknem fele továbbra is ragaszkodik az írásbeli felvételihez

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.16. 11:24
Képünk illusztráció
Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
A vizsgákat az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával rendezik meg január 23-án.
Az idén 535 középiskola, az intézmények 48 százaléka jelezte igényét, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen vegyenek részt központi írásbeli vizsgákon. Ebből 520 a kilencedik évfolyamra hirdetett felvételit, míg 92 a hat-, és 66 a nyolcévfolyamos gimnázium - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn az MTI-vel. A vizsgákra december 4-ig kell jelentkezni. A hivatal honlapján nyilvánosságra hozta a központi írásbeli felvételi vizsgát hirdető középiskolák adatait, valamint azt az elektronikus keresőfelületet, amelyen a középfokú intézmények felvételi tájékoztatói és a meghirdetett tanulmányi területek találhatók. A vizsgákat az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával rendezik meg január 23-án. A középfokú iskolák az utóbbi hetekben közzétették felvételi tájékoztatójukat, amelyben meghatározták, milyen osztályokat indítanak majd a 2021/2022-es tanévben, és megjelölték azt is, hogy - az adott jogszabályi keretek között - milyen felvételi eljárással veszik majd fel a hozzájuk jelentkezőket.