Előfizetés

Merkely Béla karanténba vonult

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.16. 13:00

Fotó: Népszava
A Semmelweis Egyetem rektorának egy közeli hozzátartozója kapta el a koronavírust.
Közeli hozzátartozója Covid-19 betegsége miatt karanténba vonult Merkely Béla rektor – közölte hétfőn a Semmelweis Egyetem. Mint írták, a professzor jól van, és otthonából látja el hivatali feladatait.

Müller Cecília: Helytelen adat jelent meg a tesztelésekről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.16. 12:56

Fotó: Purger Tamás / MH
A kormány most bővíti a tesztelési kapacitásokat, bár az adatszolgáltatás még akadozik.
A koronavírus-fertőzöttséget tekintve Magyarország az Európai Uniós 27  tagországa közül a tizenegyedik, míg az elhalálozások tekintetében a tizenötödik helyen áll; az átlagos európai járványügyi adatok, a hazainak a másfélszeresét teszik ki – jelentette ki büszkén Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.  Ugyanakkor a Népszava által is ismertetett reggeli adatok felsorolásakor kitért arra a hibára, amit a 444.hu szúrt ki. A kormányzati tájékoztató oldalon ugyanis a hétfő reggeli számok alapján 6098 tesztet végeztek el, de ennél több, 6495 új fertőzöttet találtak. Ezzel kapcsolatban Müller Cecília közölte: helytelen adat jelent meg a tesztelésekről, amit a későbbiekben korrigálnak.  Az országos tisztifőorvos hozzáfűzte: a hétfő reggelre elhunyt 93 ember közül a legfiatalabb 33 éves, míg a legidősebb 98 éves volt, és betegség továbbra is az egy vagy több krónikus betegségben szenvedő közül szedi a legtöbb áldozatot.

Mind több helyen elérhető az antigénalapú gyorsteszt

Kiemelte, hogy akárcsak a kontinensen, Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma. A hazai védekezéssel kapcsolatban a szakember azt mondta, hogy a teszteléshez egyre bővülnek a laboratóriumi kapacitások, illetve egyre több helyen érhető el az antigén alapú gyorstesztelés is.    – Mindenkinek védekeznie kell, a szabályokat pedig be kell tartani – szögezte le Müller Cecília, hozzátéve:
„Nagy az egészségügyi intézmények leterheltsége, ezért katonáink is részt vesznek a járvány ellaposításában, az ellátás segítésében”

A korábban ismertetetteket megerősítve azt is kijelentette a tisztifőorvos, hogy a magyar katonák – a szociális intézmények és az iskolák fertőtlenítésének segítése mellett – 93 hazai kórházban dolgoznak, és például a „hőmérőzésben segítenek”. Hat szűrőbuszt is üzemeltet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), és ezeken a helyeken azok vehetnek részt szűrővizsgálaton, akiket a háziorvos laborvizsgálatra küld, és azt az egészségi állapotuk megengedi. Müller Cecília még arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyógyszertárak  országszerte nyitva tartanak, és semmi sem indokolja a napokban tapasztalt gyógyszer-felvásárlási lázat. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a tájékoztatón az oktatásban bevezetett eddigi intézkedésekkel, a felsőfokú intézményekben és a középiskolákban bevezetett digitális munkarenddel kapcsolatban kijelentette:   
„az iskolák nem képeznek gócpontot!”

Azt is elmondta az államtitkár, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által korábban bejelentett intézményi szűrésekre ezekben a napokban készülnek fel. Hozzáfűzte: az  Oktatási Hivatal új informatikai szolgáltatása hétfőtől indult az oktatási intézmények számára a járványügyi adatok ismertetésével. Az úgynevezett Kréta-rendszeren keresztül a szülőket is tájékoztatják majd, sőt a felületen a tanárok online órákat is tarthatnak majd. Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese közölte: az emberek többsége betartja a védelmi intézkedéseket. A hétvégén 901 személy ellen intézkedtek a rendőrök, mert nem viselték a maszkot megfelelően, és  14 esetben zártak be üzleteket vagy vendéglátóhelyeket, mert azok nem tartották be az előírásokat. 
Kiss Róbert néhány „elrettentő példát” is említett, amikor egy hentesüzletben nem viseltek maszkot a vevők, sőt, volt ahol „maszk nélkül ittak”, de hasonló esetekre derült fény egy lángossütőnél, sőt egy cipőboltban is. Ezeket az üzleteket kivétel nélkül egy hétre bezárták.

A szolgáltatóknál kell igényelni az ingyenes internetet

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.16. 11:59
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szolgáltatóknál kell igényelni a digitális oktatásban részt vevő diákoknak és tanároknak járó 30 napos ingyenes internet-szolgáltatást - közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátette, a 30 napos kedvezményt - amely a fennálló és az újonnan kötött szerződésekre is érvényes - a szolgáltató a decemberi számlán írja jóvá. A kedvezményt egyetlen tartózkodási helyen lehet igénybe venni - ismertette. Szentkirályi Alexandra kitért arra is: a kormány a járvány terjedésének fékezéséért meghosszabbította a november 4-e után lejárt okmányok érvényességét, a gazdaság működésének fenntartásáért, a munkahelyek megőrzéséért pedig a többi közt adó- és járulékkedvezményeket, bértámogatási programokat vezetett be.