Előfizetés

Nagy fegyver-, drog- és autófogás Európa-szerte

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.16. 13:42

Fotó: AFP
Az Europol összehangolt, elsősorban Dél-Európában és a Balkánon zajló akciójában hazánk is tevékenyen részt vett.
Huszonnégy európai országban 1776 lőfegyvert, 3714 töltényt, különböző típusú kábítószereket, cigarettát, gépkocsikat, valamint 164 különféle pirotechnikai eszközt is lefoglaltak, többeket pedig előállítottak az érintett hatóságok – közölte hétfőn az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol.  Az összehangolt művelet eredetileg a török eredetű riasztó- és jelzőfegyverek illegális unióba hozatalának felszámolását célozta. A hágai székhelyű szervezet tájékoztatása szerint a művelet során csaknem 200, korábban már hatástalanított, majd illegálisan ismét működőképessé tett lőfegyvert is lefoglaltak. Az egy éven át tartó nyomozásokat követően, a november elején végrehajtott akcióban az albán, a görög, a portugál és a román rendőrök 81 házkutatást hajtottak végre, és 11 embert előállítottak. – Az elmúlt években a riasztó- és jelzőfegyverek rendkívül népszerűvé váltak a bűnözők körében, mert olcsón beszerezhetők és könnyen átalakíthatók éles lőszer kilövésére alkalmas fegyverekké – közölték Hágában. 

Varga Judit hadat üzent Brüsszelnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.16. 11:28

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A magyar igazságügy miniszter szabadságharcos retorikával közölte, hogy Magyarország megvétózza az EU-költségvetést.
Nem Magyarország zsarolja és helyezi nyomás alá Brüsszelt az uniós költségvetési forrásokról döntő tárgyalások során, hanem fordítva – jelentette ki a „végső döntéshez közeledve”, hétfő reggeli Facebook-bejegyzésében Varga Judit igazságügyi miniszter.  Patetikusan megjegyezte:
„Aki ismeri a magyar történelmet, az pontosan tudja, hogy amikor gyermekeink és unokáink jövőjéről van szó, akkor a magyar emberek és Magyarország nem köt kompromisszumot, jelentsen ez akár szabadságharcot, akár csak egy egyszerű vétót.”

Bejegyzése végén Varga Judit, aki több ponton is „kiosztja” a Magyarországon a jogállamiságot számon kérő uniós intézményeket és a hazai ellenzéket egyaránt, Wass Albert Üzenet haza című, a trianoni fájdalomról írt verséből idéz:
„Mert elfut a víz és csak a kő marad, de a kő marad.”

Trump nagy perek indításától várja a győzelmét

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.16. 10:43

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Joe Biden munkatársai mindeközben kijelentették, hogy a békés hatalomátadás hiánya kockáztatja a koronavírus-járvány elleni küzdelmet.
Donald Trump amerikai elnök kitart a perek mellett, újabb jogászt kért fel, aki azt ígérte, hogy több tagállamban „megfordítják a választási eredményeket”.  Sidney Powell volt szövetségi ügyész vasárnap a Fox televízió üzleti csatornájának kijelentette: elég bizonyíték áll rendelkezésre a választási csalásokról ahhoz, hogy széles körű bűnügyi vizsgálatot indíttassanak. A republikánus elnök és jogászcsapata jelenleg öt tagállamban – Pennsylvaniában, Georgiában, Nevadában, Michiganben és Arizonában – nyújtott be perkeresetet, részben a szavazatszámlálás során előfordult, vélelmezett csalások miatt. Másrészt a tagállami hatóságokat így akadályoznák meg, az eredmények igazolásában, amellyel hivatalossá tennék Joe Biden demokrata párti jelölt győzelmét.  Georgiában még tart a szavazatok egyenként, kézzel végzett újraszámlálása.  Vasárnap Donald Trump jogászai a Pennsylvaniában benyújtott perkeresetek egyikét visszavonták. Ez arra vonatkozott, hogy a helyi választási tisztségviselők egyes információk szerint törvényellenesen megakadályozták, hogy republikánus megfigyelők jelen lehessenek a szavazatszámlálásoknál. 

A cél már Biden győzelmének megakadályozása

Donald Trump elemzők által ellentmondásosnak minősített üzeneteket tett közzé vasárnap a Twitteren a választási eredményekről.
Trump az egyik mikroblog-bejegyzésben azt írta, hogy Biden győzött, de csalással. Később azt írta: semmit nem ismer el, és megismételte a választási csalásra vonatkozó korábbi állításait.

Egy újabb bejegyzésben a még hivatalban lévő elnök arról írt, hogy olyan nagy perkereseteket nyújt majd be, amelyek szerinte bizonyítják a 2020-as választások alkotmányellenességét. Alan Dershowitz jogászprofesszor, az Egyesült Államok egyik sztárügyvédje egy vasárnapi egy televíziós interjújában azt fejtegette:
„Donald Trump és jogászai nem arra törekszenek, hogy a perek révén elérjék az elnökké választáshoz szükséges 270 elektori szavazat biztosítását. Céljuk Dershowitz szerint annak megakadályozása, hogy Joe Bidennek lehessen 270 elektori voksa.”

Ugyanakkor Joe Biden munkatársai több televíziós interjúban is arra figyelmeztettek, hogy a békés hatalomátadás megkezdésének hiánya kockáztatja a koronavírus-járvány elleni küzdelem hatékonyságát és a készülő oltóanyagok forgalmazásával kapcsolatos előzetes tervezéseket.