Előfizetés

Már előjegyezhető a koronavírus elleni vakcina

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.17. 11:45
Képünk illusztráció.
Fotó: JOEL SAGET / AFP or licensors
Az államtól független Nemzeti Oltóközpont 5 ezer forintot kér el azoktól, akik hamarabb szeretnék beadatni maguknak a koronavírus elleni védőoltást.
Fejenként 5 ezer forintért előfoglalhatóvá tette a koronavírus elleni vakcinát egy magyar cég – számolt be a hírről a 24.hu. A portál cikke szerint a Nemzeti Oltóközpont (az államtól független cég) oldalán lehet virtuális sorszámot tépni.
A cég a leendő vakcinát a piacról szerzi majd be és az ígéretek szerint ha több fajtához is sikerül hozzájutniuk, akkor a páciens választhat majd, hogy melyiket kéri. Ha végül egyiket sem akarja beadatni a páciens, akkor pedig visszatérítik a foglalás díját. Ugyancsak visszajár a pénz, ha cég a jövő év végéig nem tudja beoltani a pácienst. A cikk megjegyzi: a Nemzeti Oltóközpont által beszedett díj nem tartalmazza a vakcina árát.

Koronavírus: 91-en hunytak el egy nap alatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.17. 09:42

Fotó: MOHAMMED ABED / AFP or licensors
Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 115 193 fő.
5203 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 152 659 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 91 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3281 főre emelkedett, 34 185-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 115 193 fő

- közölte a kormányzati koronavírus portál. A tájékoztatás szerint Az aktív fertőzöttek huszonhárom-a, az elhunytak huszonhat százaléka, a gyógyultak huszonhat százaléka budapesti. 7477 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 576-an vannak lélegeztetőgépen. A rendőrség a kijárási tilalom megszegése miatt eddig összesen 3746 esetben intézkedett. Az Operatív Törzs jelenleg 275 óvodában és 41 általános iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 276 általános iskolai osztályban és 20 általános iskolában digitális tanrendet.
Az egészségügyi ellátásban eközben már-kisebb nagyobb problémák mutatkoznak. Mint ahogy a Népszava is beszámolt, a nyíregyházi kórház főorvosa arról beszélt, már nem tudják az elvárt szakmai színvonalat biztosítani. Szűcs Attila mindezt azzal magyarázta, hogy az egészségügyi rendszerre egyszerre óriási mennyiségű súlyos beteg érkezik. 

Szinte semmilyen korrupcióellenes ajánlást nem teljesít a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.17. 08:59
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Erre az eredményre jutott az Európai Bizottság vizsgálata.
Továbbra sem erőssége a kormánynak, hogy fellépjen a korrupció ellen - ez olvasható ki abból a friss GRECO-jelentésből, amelyet a hvg.hu szemlézett. A Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) még 2015-ben fogalmazott meg több ajánlást, ebből azonban szinte semmit sem fogadott meg a kormány. 
A tizennyolc javaslatból csupán ötről mondható el, hogy maradéktalanul teljesült. Négyet részlegesen végrehajtottak, kilenc esetben minden maradt a régiben. Többek között ilyen a jogalkotási folyamat átláthatósága, az ezer sebből vérző és reformra szoruló vagyonnyilatkozati rendszer, vagy éppen az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökének széles hatásköre.  A korrupcióellenes szervezet mindezek fényében arra szólította fel a magyar küldöttség vezetőjét, hogy a legkésőbb 2021. szeptember 30-ig készítsen jelentést a még függőben lévő ajánlások teljesítéséről - írja a portál.