Előfizetés

Brazil katonai repülőket veszünk - persze nem tudni, mennyiért

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.11.17. 20:24

Fotó: Mateus Bonomi / AFP / AGIF
A piacon 85 millió dollárra – átszámolva közel 26 milliárd forintra – teszik az utóbbi években kifejlesztett gép darabonkénti árát.
Két darab katonai szállító repülőgépet vásárol a Magyar Honvédség az Embraer brazil cégtől. A KC-390-es hadszíntéri szállító repülőgépek beszerzéséről szóló szerződést kedden írta alá Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Jackson Schneider, a brazil Embraer Defense and Security elnök-vezérigazgatója. A honvédelmi tárca az eddigi fegyverbeszerzésekhez hasonlóan most sem közölte, hogy mennyibe került az adófizetőknek az új eszköz. A piacon egyébként 85 millió dollárra – átszámolva közel 26 milliárd forintra – teszik az utóbbi években kifejlesztett gép darabonkénti árát. A szállítógépek 2023-2024-re érkezhetnek meg Magyarországra. A brazil sajtóban már tavaly júliusban hírek keringtek arról, hogy Magyarország előrehaladott tárgyalásokat folytatott Brazíliával két gép megvásárlásáról. Sőt azt is belengették, hogy a szélsőséges populista brazil elnök, Jaír Bolsonaro 2019-re tervezett – ám halogatott, majd a koronavírus miatt elmaradt – budapesti látogatása idején együtt jelenti be majd Orbán Viktorral a megállapodást. Az amerikai Lockheed Martin által gyártott, a NATO-ban elterjedt C-130 H szállítógép konkurensének szánt KC-390-et 2008-ban kezdte fejleszteni a cég a brazil kormány támogatásával. A Brazíliát sújtó gazdasági válság miatt a fejlesztés elhúzódott, az első gépeket tavaly szeptemberben állították a brazil légierő szolgálatába. A régiónkból várhatóan Csehország is vásárol majd kettőt, de Ukrajna is érdeklődik a harci eszköz után. A KC-390-esekkel a magyar honvédség képes lesz nagy tömegű, akár 26 tonnányi terhet – így páncélozott katonai járműveket, jelentős súlyú katonai felszerelést, 80 főnyi csapattestet – eljuttatni nagy távolságra. A gépek hatótávolsága 2800 kilométer, ám mivel a levegőben is képesek üzemanyagot tankolni, lényegesen nagyobb útvonalat is bejárhatnak leszállás nélkül.

Fegyverkezés minden szinten

Magyarország a 2030-ig tervezett Zrínyi haderőfejlesztési program keretében becslések szerint ezermilliárdos nagyságrendben szerződött le hadieszközökre. A németektől 60 Leopard tankot vásároltuk, illetve lízingelünk, emellett vettünk 24 darab Pzh 2000-es önjáró löveget és több mint 200 Lynx harcjárművet. Az amerikaiaktól szereztünk be középhatótávolságú levegő-levegő rakétákat. Vásároltunk 36 darab Airbus harci helikoptert, két Airbus csapatszállítót és több Dassault Falcon 7X katonai, többcélú szállító repülőgépet – ez utóbbiakkal a miniszterelnök is gyakran röpköd diplomáciai látogatásaira.

Kerületi polgármesterek korlátoznák az ingyenes parkolást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.17. 19:55
Illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A XIII. kerületben a győrihez hasonló megoldásban gondolkodnak.
Tilosban várakozó autókat és türelmetlen autósokat eredményezett az ingyenes parkolás a XIII. kerületben. A kerület polgármestere, más kerületvezetőkkel együtt a főpolgármestertől kért segítséget – számolt be róla az RTL Híradó.   A főváros egyelőre nem reagált a megkeresésre. Két hete léptek életbe az új járványügyi szigorítások, amely alapján a közterületi parkolást ismét ingyenessé tette a kormány. Van azonban néhány terület az országban, ahol továbbra is fizetni kell a várakozásért: Debrecen, Győr, Balatonfüred, Gödöllő, Tihany és Zalaegerszeg egyes részein, valamint a XI. kerületben az Alíz utcában. Az utóbbi nem közterület, hanem magánterület, amit közcélra használnak. Alapvetően a parkolóházakban kell fizetni a várakozásért. A XIII. kerületben a győrihez hasonló megoldásban gondolkodnak: ott hétfőtől péntekig délelőtt 11 és 16 óra között bárhol lehet parkolni. Ezen az időszakon kívül viszont csak a bérlettel rendelkezők – vagyis az ott élők – használhatják a belvárosi helyeket. A többiek a fizetős parkolóházban vagy mélygarázsban tudnak megállni.

Szlávik: Az országok arra törekednek, hogy bármilyen vakcinájuk legyen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.17. 19:16

Fotó: Dogukan Keskinkilic / Anadolu Agency / AFP
A főorvos szerint nem vagyunk olyan úri helyzetben, hogy válogassunk.
Kicsit elhamarkodottnak tarja a Moderna bejelentését Szlávik János arról, hogy a cég vakcinája 94 százalékos hatékonyságú. A Dél-pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, itt arról van szó, hogy beoltanak tegyük föl 500 embert placebóval, hatástalan oltóanyaggal és 500 embert a hatékonynak vélt oltóanyaggal. Ezt követően járványos körülmények között várnak, és kezdik számolgatni, hogy a két csoportból hány fertőzött lett. 
– Amikor eljutnak egy bizonyos számig, úgynevezett előzetes analízist adnak ki, és ez volt most a 90 százalék. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a placebo csoportban lett 90 fertőzés, a védőoltott csoportban körülbelül 9. Igen ám, de nem ennyi embert oltanak be, hanem sokkal-sokkal többet. Tehát ez a szám, hasonlóképpen az amerikai elnökválasztáshoz, még a továbbiakban jelentősen változhat

– közölte a főorvos.

Úgy vélekedett, hogy a tudományos eredmények fogják azt megmondani, hogy melyik vakcina hatékony.
– A dolog nagyon bonyolult, és nem hiszem, hogy fogunk tudni válogatni aszerint, hogy a vakcinának milyen a hatása, hanem nagyon örülnénk annak, ha egy biztonságos, kevés mellékhatással rendelkező, jó hatásfokú vakcina Magyarországra kerülne. Nem vagyunk olyan úri helyzetben, hogy válogassunk

– állapította meg.

Szlávik János kijelentette, hogy az emberiségnek ebben a járványban nincs ideje éveket várni arra, hogy megvizsgálja, az oltóanyagoknak milyen hosszú távú mellékhatásaik vannak. Hozzátette, hogy volt a világtörténelemben olyan, hogy jóval később fedeztek fel bizonyos károsodásokat, és bízzunk benne, hogy ilyenek nem lesznek.
– Ha kiderül, hogy rövidtávon biztonságos a vakcina, akkor elkezdenek tömegeket oltani. Ez akár több tízezer embert is jelenthet fázis-3 vizsgálatokban járványos területen. Ilyenkor a fejlesztő ország akár egy másik országba is elviszi kipróbálni a vakcinát, ahol nagyon sok a beteg, mert ott gyorsan meg lehet határozni azt, hogy mennyire tudja megvédeni az embereket a fertőzéstől

– magyarázta.

Ezután a fázis után szokták az oltóanyagok megkapni az úgynevezett előtörzskönyvezést vagy végleges törzskönyvezést.  Arra a kérdésre, hogy több vakcina esetén a magyar népesség melyiket kapja, Szlávik János azt felelte, hogy az országok arra törekednek, hogy bármilyen vakcinájuk legyen. Álláspontja szerint az a legjobb vakcina, amit az adott ország tud gyártani. Szerinte ha Magyarországon lehetne gyógyszert vagy vakcinát a koronavírus ellen gyártani, az rendkívül előremutató lenne. Úgy véli, szinte biztos, hogy újra kell majd oltani, ezért is lenne nagyon jó, ha magyarországi gyártás is lenne.