Orbán Viktor;uniós források;vétó;jogállamiság;

2020-11-18 10:45:57

„Orbán Viktor és kormánya nem egyenlő Magyarországgal” – Brüsszelnek üzent az ellenzék

Arra kérték az Európai Unió intézményeit és tagállami kormányait, találjanak megoldást arra, hogy az Orbán-kormány önzése ne lehessen akadálya az európai és a magyar gazdasági válság megoldásának.

Többek között ez olvasható abban az ellenzéki pártok elnökei és társelnökei által jegyzett közös állásfoglalásban, amelyben azt írják, a járvány és a gazdasági válság okozta súlyos helyzetben a magyar polgároknak és vállalkozásaiknak is szükségük van az Európai Unió helyreállítási támogatására.

„Mi, a magyar demokratikus ellenzék erői, tekintettel a magyar kormány romboló politikája miatt előállt helyzet súlyosságára, szükségesnek tartjuk kinyilvánítani az Európai Unió valamennyi nemzete, állampolgára, s az Európai Unió vezetése számára, hogy Orbán Viktor és kormánya nem egyenlő Magyarországgal” – fogalmaznak.

„Mi, magyarok nem azért vetettünk véget az egypártrendszernek, és nem azért csatlakoztunk – államalapító Szent István király és nemzetünk nagyjai örökségéhez méltóan – az európai államok értékközösségéhez, hogy büszke, európai ország helyett egy korrupt, antidemokratikus rezsim ejtse foglyul Európát és Magyarországot, megfosztva a magyar és az európai polgárokat a nekik járó jogoktól és támogatásoktól.”

Közlésük szerint a pártvezetőket összeköti a demokrácia, a jogállamiság, az európai értékek tisztelete. 

A miniszterelnöki álláspontról lapunk is beszámolt. Orbán Viktor szerint a migránsok betelepítése miatt emelt vétót a költségvetés ellen, ugyanis szerinte ezt szeretné Brüsszel elérni.