gyász;

2020-11-20 10:47:55

Meghalt Konok Tamás festőművész

A művész álmában, 91. életévében vesztette életét.

Péntek hajnalban meghalt Konok Tamás Kossuth- és Prima Primissima díjas festőművész, a Nemzet Művésze – jelentette be a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia közleményében.

A művész álmában, 91. életévében vesztette életét.

Konok Tamás festőművész 1930. január 9-én született Budapesten. Gyerekkorában zenésznek készült, 1945 és 1950 között a Zeneművészeti Konzervatóriumban tanult hegedülni, de részben családi indíttatásra (nagyapja, Sándy Gyula, a Műegyetem professzora) hamar a rajz és a festészet felé fordult. Beiratkozott a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, festő szakon szerzett diplomát 1953-ban Bernáth Aurél tanítványaként.

A zene azonban egész pályáját végigkíséri. Első képei figurális műtermi enteriőrök, modell után készült portrék. Látásmódjának változását alapjaiban meghatározta 1958-as féléves párizsi ösztöndíja. Akkor még hazatért, de 1959-ben letelepedett Párizsban, és a rendszerváltozásig ott élt.

1953-tól állít ki itthon és Európa-szerte, szinte évente. Első önálló kiállítását 1960-ban rendezte meg a párizsi Galerie Lambert. 1963-tól a Hartford Alapítvány ösztöndíjával egy évig New Yorkban és Kaliforniában dolgozott. 1963 és 1974 között rendszeresen szerepelt a Réalités nouvelles kiállításain, 1970-ben megkapta a francia állampolgárságot, de a magyart is megtartotta.

1971-től szoros, 25 évig tartó kapcsolatba került a zürichi Schlégl Galériával. Feleségével, Hetey Katalin szobrászművésszel együtt állított ki 1981-ben, nagy feltűnést keltve, a budapesti Szépművészeti Múzeumban. 1992-től a Műegyetem címzetes egyetemi tanára. Művei számos nagy közgyűjteményben szerepelnek. Többek között a párizsi Bibliothèque nationale-ban, a winterthuri Kunstmuseumban, a berni Musée des beaux-arts-ban, a neuchâteli Musée d’art et d’histoire-ban, Brüsszelben, az Európai Parlamentben, a párizsi külügyminisztériumban, a hamburgi Städtische Sammlungban, a schiedam–rotterdami Stedelijk Museumban, a budapesti Iparművészeti Múzeumban, Szépművészeti Múzeumban és Kortárs Művészeti Múzeum – Ludwig Múzeumban stb., számos hazai és külföldi magángyűjteményben.

2001-től a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tiszteleti, 2006-tól rendes tagja.

Konok Tamás és művész felmenői alkotásaiból nemrég a Műcsarnok rendezett kiállítást. A festőművész önéletírása tavaly jelent meg Emlékkövek címmel.