Előfizetés

Boldog-ügy: újabb gyanúsítások, lemondott képviselőnő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.21. 15:27
Boldog István, a Fidesz–KDNP parlamenti képviselője
Fotó: Boldog István Facebook oldala
A fideszes politikus „jobbkeze”, a szintén gyanúsított Fehér Petra lemondott törökszentmiklósi önkormányzati képviselői mandátumáról.
Újabb gyanúsítottjai vannak a Boldog István Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselő Jász-Nagykun-Szolnok megyei választókerületében sejtett visszaélésnek; összesen 11 embert gyanúsítottak meg, köztük négy választott tisztségviselő van a hatóság látókörében – írta a Magyar Hang a kérdésükre adott Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) válasza alapján. A Népszava idén májusban írt arról, hogy a KNYF ügyészei előtt kellett felelnie Boldog Istvánnak, akit a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) pályázataival kapcsolatban elkövetett visszaélések kapcsán hallgattak ki. A vesztegetés elfogadásával gyanúsított kormánypárti képviselő mentelmi jogát április 6-án függesztette fel Polt Péter legfőbb ügyész javaslatára az Országgyűlés. Ezt követően tarthattak a politikusnál házkutatást, és foglalhattak le a nyomozók bizonyítékokat. A zűrös TOP-pályázatok ügyében előbb a NAV, majd a ügyészség vizsgálódott; májusig kilenc embert – köztük cégvezetőket és vállalkozókat – hallgattak ki gyanúsítottként, akiknek listája bővült azóta a KNYF tájékoztatása szerint. Az ügy egyik gyanúsítottja, a Boldog István jobbkezeként emlegetett Fehér Petra lemondott 2019 októberében szerzett önkormányzati mandátumáról – közölte Facebook-oldalán Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere. Mint ismertette: Fehér Petra lemondását november 18-án a képviselő-testületnek címzett írásbeli nyilatkozatában tette meg.
A polgármester utalt arra, hogy amennyiben a képviselő nem távozott volna önként, neki kellett volna kimondania a mandátumának megszűnését. Jelezte: Fehér Petra egy év szótlanság és jelenlét nélküli képviselőség után távozik. – Tavaly november 5-én még részt vett az alakuló ülésen, majd ezt követően már egyetlen ülésen sem jelet meg. Távolmaradását csupán egyetlen egyszer jelezte – fűzte hozzá Markót Imre. 
Fehér Petra búcsút mondhat önkormányzati képviselői mandátumainak
Fotó: Boldog István Facebook oldala
A Magyar Hang emlékeztetett, hogy a politikus 2019 októberében kompenzációs listán jutott Törökszentmiklós képviselő-testületébe, és beválasztották a megyei közgyűlésbe is. Az önkormányzati törvény értelmében azonban ha egy képviselő egy éven át nem vesz részt a képviselő-testület ülésén, megbízatása megszűnik. Fehér Petrát 2019 december 4-én letartóztatták a büntetőügyben, ám idén februárban szabadlábra, illetve házi őrizetbe helyezték. A nő azóta nem vett részt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés munkájában sem, így ottani mandátuma is megszűnhet.

Szlávik: az idősek és a krónikus betegek ne fogadjanak látogatókat

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.21. 14:51
Illusztráció
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Csak a szabályok betartásával lehet megakadályozni, hogy még több koronavírus-fertőzött legyen, és még többen haljanak meg a fertőzésben - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa a budapesti kórházban szombaton a közmédiának.
Szlávik János közölte: naponta négy-ötezer az új fertőzöttek száma, és egyre többen halnak meg a betegségben. A kórházban fekvők jó része idős, krónikus beteg, akik közül sokan intenzív osztályra kerülnek - tette hozzá. Fontos, hogy mindenki betartsa a járvány elleni védekezésért hozott intézkedéseket, de az idősekre és a krónikus betegségekben szenvedőkre különösen vonatkoznak az előírások. Ők a jelenlegi helyzetben inkább ne fogadjanak látogatókat - javasolta a főorvos. A vírus elleni vakcinákkal kapcsolatban azt mondta, hogy óriási a fejlődés, már 4-5 oltóanyagot törzskönyveztek a világon. Véleménye szerint azért gyorsultak fel a kutatások, mert korábban már más betegségek ellen hatékony oltóanyagokat próbálnak felhasználni. A kormány úgy döntött, hogy többféle oltóanyagot szerez be, de csak azt alkalmazza majd, amelyik biztonságos, hatékony és semmilyen veszélyt nem jelent az emberekre - hangsúlyozta. Beszélt arról is, hogy két amerikai vakcináról azt állítják, 90 százalék feletti a hatékonysága. Ez esetben a lakosság 50-60 százalékának beoltásával megfelelő védettséget lehetne elérni - tudatta. Szlávik János kitért arra is: a járvány első hullámában aránylag kevés beteg volt, és kevesen haltak meg, valószínűleg ez biztatta a vírustagadókat arra, hogy elbagatellizálják a járványt, és tagadják a vírus létezését. A főorvos reméli, hogy ahogy halad előre a járvány Magyarországon, egyre kevesebb ember lesz, aki azt hiszi, a koronavírus nem veszélyes. Az elmúlt évtizedekben sok új oltás jelent meg, a vírustagadóknak pedig nem volt erejük megakadályozni, hogy a hatékony oltásokat megkapják az emberek - mondta Szlávik János, aki bízik benne, ha elmagyarázzák az embereknek, hogy működik a koronavírus elleni oltás, nem lesz tere az országban a vírustagadóknak. 

Meghalt 121 beteg, közel 4400 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak

4397 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 170 298 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 121 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3689 főre emelkedett, 40 820-an pedig már meggyógyultak - közölte szombaton reggel a kormányzati tájékoztatási központ. Az aktív fertőzöttek száma 125 789 fő. Az aktív fertőzöttek 22%-a, az elhunytak 26 %-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. 7 358 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 599-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 40 359-en vannak, a mintavételek száma 1 480 674-re emelkedett. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (39 759) és Pest megyében (22 311) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (11 628), Borsod-Abaúj-Zemplén (9674), Hajdú-Bihar (9026) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (8942). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (2297). 

Időseket hívnak fel telefonon a Fidesz-KDNP képviselői

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.21. 12:52
Orbán Viktor kormányfő a parlamentben
Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A kormánypártok tényleges intézkedések helyett „segítség és néhány jó szó” ígéretével hívogatják majd a potenciális választóikat.
Mi, a Fidesz–KDNP képviselői és önkéntes segítőink a jövő hét elejétől kezdve fel fogjuk hívni telefonon azokat az idős támogatóinkat, akik hozzájárultak a kapcsolattartáshoz, és életkoruk alapján szükségük lehet segítségre, vagy csak néhány jó szóra – jelentette be szombaton – az érintett korosztály részére nagy betűkkel is feliratozott – Facebook-videójában Hollik István. A Fidesz kommunikációs igazgatója a koronavírus-járványban leginkább érintett és veszélyeztetett, egyben a legvédtelenebb korosztálynál próbál meg jópontokat szerezni, odafigyelést és figyelmeséget ígérve.
Azt, hogy a kormánypártok a gyakorlatban, azaz a törvényhozásban és a jogszabályalkotásban nem egészen így gondolják, arra jó példa volt a legutóbbi, hétfői parlamenti azonnali kérdések órája. Amint azt a Népszava is megírta, az ellenzék éppen a válság enyhítése érdekében elmaradt intézkedéseket kérte számon.    Jakab Péter, a Jobbik elnöke egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy Orbán Viktor korábban azt ígérte: aki megbetegszik, azt meg fogják gyógyítani, ehhez képest már jóval háromezer fölött van a járvány áldozatainak a száma. – Több mint háromszázezren keresnek állást, de semmilyen segítséget nem kapnak – mondta, amire a miniszterelnök annyit válaszolt:  „Mindent meg fogunk tenni ezután is, nekünk minden élet számít. Úgy látom, önnek viszont semmi sem drága.” Nem járt sokkal jobban Csárdi Antal, az LMP képviselője sem, aki azt feszegette, hogy míg az idősek számára is kiemelten fontos alapvető élelmiszerek többsége 27 százalékos áfával sújtott, a pálinka csupán 5 százalékkal. Erre a kormányfő válaszában az alapvető élelmiszerek közé „sorolta” a pálinkát, és különben is, ő 27 százalékra „emlékszik”. Az is emlékezetes, hogy Tordai Bence (Párbeszéd) az alapjövedelem bevezetését szorgalmazta, ám Orbán Viktor közölte a kormány elutasító álláspontját. „Azoktól, akik dolgoznak, vegyük el a pénzt, és adjuk oda azoknak, akik nem dolgoznak” – fogalmazott a segítség ezen formájáról a miniszterelnök.