Előfizetés

Szlávik: az idősek és a krónikus betegek ne fogadjanak látogatókat

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.21. 14:51
Illusztráció
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Csak a szabályok betartásával lehet megakadályozni, hogy még több koronavírus-fertőzött legyen, és még többen haljanak meg a fertőzésben - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa a budapesti kórházban szombaton a közmédiának.
Szlávik János közölte: naponta négy-ötezer az új fertőzöttek száma, és egyre többen halnak meg a betegségben. A kórházban fekvők jó része idős, krónikus beteg, akik közül sokan intenzív osztályra kerülnek - tette hozzá. Fontos, hogy mindenki betartsa a járvány elleni védekezésért hozott intézkedéseket, de az idősekre és a krónikus betegségekben szenvedőkre különösen vonatkoznak az előírások. Ők a jelenlegi helyzetben inkább ne fogadjanak látogatókat - javasolta a főorvos. A vírus elleni vakcinákkal kapcsolatban azt mondta, hogy óriási a fejlődés, már 4-5 oltóanyagot törzskönyveztek a világon. Véleménye szerint azért gyorsultak fel a kutatások, mert korábban már más betegségek ellen hatékony oltóanyagokat próbálnak felhasználni. A kormány úgy döntött, hogy többféle oltóanyagot szerez be, de csak azt alkalmazza majd, amelyik biztonságos, hatékony és semmilyen veszélyt nem jelent az emberekre - hangsúlyozta. Beszélt arról is, hogy két amerikai vakcináról azt állítják, 90 százalék feletti a hatékonysága. Ez esetben a lakosság 50-60 százalékának beoltásával megfelelő védettséget lehetne elérni - tudatta. Szlávik János kitért arra is: a járvány első hullámában aránylag kevés beteg volt, és kevesen haltak meg, valószínűleg ez biztatta a vírustagadókat arra, hogy elbagatellizálják a járványt, és tagadják a vírus létezését. A főorvos reméli, hogy ahogy halad előre a járvány Magyarországon, egyre kevesebb ember lesz, aki azt hiszi, a koronavírus nem veszélyes. Az elmúlt évtizedekben sok új oltás jelent meg, a vírustagadóknak pedig nem volt erejük megakadályozni, hogy a hatékony oltásokat megkapják az emberek - mondta Szlávik János, aki bízik benne, ha elmagyarázzák az embereknek, hogy működik a koronavírus elleni oltás, nem lesz tere az országban a vírustagadóknak. 

Meghalt 121 beteg, közel 4400 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak

4397 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 170 298 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 121 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3689 főre emelkedett, 40 820-an pedig már meggyógyultak - közölte szombaton reggel a kormányzati tájékoztatási központ. Az aktív fertőzöttek száma 125 789 fő. Az aktív fertőzöttek 22%-a, az elhunytak 26 %-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. 7 358 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 599-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 40 359-en vannak, a mintavételek száma 1 480 674-re emelkedett. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (39 759) és Pest megyében (22 311) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (11 628), Borsod-Abaúj-Zemplén (9674), Hajdú-Bihar (9026) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (8942). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (2297). 

Időseket hívnak fel telefonon a Fidesz-KDNP képviselői

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.21. 12:52
Orbán Viktor kormányfő a parlamentben
Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A kormánypártok tényleges intézkedések helyett „segítség és néhány jó szó” ígéretével hívogatják majd a potenciális választóikat.
Mi, a Fidesz–KDNP képviselői és önkéntes segítőink a jövő hét elejétől kezdve fel fogjuk hívni telefonon azokat az idős támogatóinkat, akik hozzájárultak a kapcsolattartáshoz, és életkoruk alapján szükségük lehet segítségre, vagy csak néhány jó szóra – jelentette be szombaton – az érintett korosztály részére nagy betűkkel is feliratozott – Facebook-videójában Hollik István. A Fidesz kommunikációs igazgatója a koronavírus-járványban leginkább érintett és veszélyeztetett, egyben a legvédtelenebb korosztálynál próbál meg jópontokat szerezni, odafigyelést és figyelmeséget ígérve.
Azt, hogy a kormánypártok a gyakorlatban, azaz a törvényhozásban és a jogszabályalkotásban nem egészen így gondolják, arra jó példa volt a legutóbbi, hétfői parlamenti azonnali kérdések órája. Amint azt a Népszava is megírta, az ellenzék éppen a válság enyhítése érdekében elmaradt intézkedéseket kérte számon.    Jakab Péter, a Jobbik elnöke egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy Orbán Viktor korábban azt ígérte: aki megbetegszik, azt meg fogják gyógyítani, ehhez képest már jóval háromezer fölött van a járvány áldozatainak a száma. – Több mint háromszázezren keresnek állást, de semmilyen segítséget nem kapnak – mondta, amire a miniszterelnök annyit válaszolt:  „Mindent meg fogunk tenni ezután is, nekünk minden élet számít. Úgy látom, önnek viszont semmi sem drága.” Nem járt sokkal jobban Csárdi Antal, az LMP képviselője sem, aki azt feszegette, hogy míg az idősek számára is kiemelten fontos alapvető élelmiszerek többsége 27 százalékos áfával sújtott, a pálinka csupán 5 százalékkal. Erre a kormányfő válaszában az alapvető élelmiszerek közé „sorolta” a pálinkát, és különben is, ő 27 százalékra „emlékszik”. Az is emlékezetes, hogy Tordai Bence (Párbeszéd) az alapjövedelem bevezetését szorgalmazta, ám Orbán Viktor közölte a kormány elutasító álláspontját. „Azoktól, akik dolgoznak, vegyük el a pénzt, és adjuk oda azoknak, akik nem dolgoznak” – fogalmazott a segítség ezen formájáról a miniszterelnök.

Ebektől féltik a gyepet, ezért műfüvet telepítenek a Ligetbe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.21. 11:46
Budapest főtájépítésze szerint rossz a koncepció
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Amerikai mintára alakít ki mesterséges kutyafuttatókat az állami cég az eredeti zöldfelület helyére. Ez a főváros szerint elfogadhatatlan.
Műgyepet telepítenek korábbi zöldfelület helyére a Ligetben – erősítette meg a 24.hu olvasóinak észrevételét a portál kérdésére a terület tulajdonosa, a Városliget Zrt. Az állami cég kommunikációs referense, Guba Sándor az épülő kutyafuttató terepalakulatai, magyarul dombjai „védelmében” leszögezte:  
„az erodálódás elkerülése érdekében a gyepfelülettel szemben érdemes mesterséges, strapabíró műfűvel beborítani azokat”.

Mindezt a cég, amely még az előző városvezetés idején 99 évre tulajdonba kapta a teljes Városligetet a fővárostól, a Hermina úti kutyás élményparkban szerzett üzemeltetési tapasztalatai alapján döntötte el. Adataik szerint ugyanis van olyan nap, amikor ezernél is több kutya megfordul, és a kis dombokon szinte teljesen kikopott mindenhonnan a gyep. Ezért, mint Guba Sándor írta, „speciális, vízáteresztő és kutyabarát műfű-burkolatot” építenek ki, mintegy 400 négyzetméteren, és ehhez tervezők:
„az amerikai Stanton Found Kutya-egészségügyi és Jóléti Alapítvány útmutatása kutyafuttatók burkolatának kialakításához című tanulmány ajánlásait is figyelembe vették”.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze a 24.hu-nak leszögezte: ebből is látszik, hogy rossz koncepcióval, minél több ember bevonzásával fejlesztik a Városligetet: a kutyafuttatón az új gyep két hónap alatt rosszabb állapotban volt, mint a fejlesztés előtt. Annyi kutyást vonzottak oda, hogy fenntarthatatlan lett az egész, tönkrement teljesen a zöldfelület. Hozzáfűzte:
„A korábbinál jóval többen használják a Városligetet. A funkciók koncentrálása miatt pedig egy-egy terület gyorsabban is romlik: míg korábban szétszóródtak a kutyások, most a kutyafuttatók kis területét használják sokan. (...) Ha ez a zöldfejlesztés, akkor köszönjük, nem kérünk belőle.”

Az ügyben még nagyobb a kontraszt, mert a főváros illetékesei éppen november elején szedték fel az Andrássy út egykori zöldsávja helyére évekkel ezelőtt telepített műfüvet. Miként a Népszava is beszámolt róla, Karácsony Gergely főpolgármester akkor azt mondta, a műfű miatt kezdtek el pusztulni a fák is, amelyek gyökerei szétrohadtak.
Felszedték a műfüvet az Andrássyn
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely
„Ma már minden politika zöldnek kívánja bemutatni magát, és ilyenkor nagy veszély a zöldre festés politikája, amely bármilyen beavatkozást zöld maszlaggal önt le. A zöldre festés igazi szimbóluma a zöld műfű”

– figyelmeztetett Budapest vezetője.