Előfizetés

Meghosszabbították a járvány miatti teljes leállást Szlovéniában

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.21. 16:52
Két hete még összecsapások volta k Ljubljanában, hétfőtől leállt az élet
Fotó: JURE MAKOVEC / AFP
Mikulásig előkészítik a lakosság tömeges antitest-tesztelését, hogy kiszűrjék a tünetmentes vírushordozókat.
A szlovén kormány szombaton egy héttel meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló intézkedéseket – jelentette a közszolgálati televízió. Az országban hétfőtől szinte teljesen leállt az élet: minden összejövetel tilos, éjszaka kijárási, napközben lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

Túl a csúcson?

A szlovén kabinet szerint a járvány második hulláma már tetőzött Szlovéniában, és mérsékelt derűlátásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy hamarosan csökkenhet a kórházi kezelésre szoruló, és a járvány következtében elhunyt betegek száma. Ez lehetővé tenné azt, hogy december utolsó előtti hetében már enyhíteni tudjanak a korlátozásokon - hangoztatták. Janez Jansa kormányfő, péntek este Twitter-oldalán közölte: az illetékes minisztériumok feladatul kapták, hogy legkésőbb december 5-éig készüljenek elő a lakosság önkéntes, tömeges antitest-tesztelésére, hogy kiszűrjék azokat a tünetmentes vírushordozókat, akik nem is sejtik, hogy fertőzöttek lehetnek.  Szlovéniában a szombati adatok szerint az elmúlt 24 órában 1690-nel 64 270-re nőtt a fertőzöttek száma. Harmincegy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1026-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1219-en vannak kórházban, közülük 197-et ápolnak intenzív osztályon.

Friss adatok és szigorítások délről

A szomszédos Horvátországban, ahol szombat éjféltől újabb szigorítások lépnek életbe, az elmúlt egy nap alatt rekordszámú, 3573 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 100 410-et. Az elmúlt napon 47 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1304-re emelkedett. Kórházban 1981 beteget ápolnak, közülük 213-an vannak lélegeztetőgépen. Szerbiában ugyancsak további korlátozásokat vezetnek be: a kormány tovább korlátozza a vendéglátóhelyek és üzletek nyitvatartását a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Jövő keddtől az élelmiszerüzleteken, gyógyszertárakon és benzinkutakon kívül mindennek be kell zárnia 18 óráig. Kötelezővé teszik a maszkviselést szabadtéren is, öt főben korlátozzák a szabadtéri és nyilvános zárt téri rendezvényeken részt vevők számát, és szigorúbban ellenőrzik a karanténra kötelezetteket. Szombaton Belgrádban eltemették a pénteken Covid-19 fertőzés következtében 90 éves korában meghalt a szerb pravoszláv egyház fejét, Irinej pátriárkát.
Belgrádban sokan vettek részt szombaton a Covid-19-ben elhunyt szerb ortodox pátriárka, Irinej temetésén
Fotó: Milos Miskov / Anadolu Agency / AFP
Szerbiában a hivatalos adatok szerint a regisztrált fertőzöttek száma szombatra 6254-gyel 110 301-re, míg a halálos áldozatoké harminccal 1140-re nőtt.  Koszovóban a fertőzöttek száma 855-tel 32 877-re, az elhunytaké tizeneggyel 885-re nőtt. A többi délszláv államban is hasonló mértékű a koronavírus terjedése: Észak-Macedóniában, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában a fertőzöttek száma mára meghaladta az ötvenezret, a harmincezret, illetve a hetvenhétezret, és elhunyt ugyanebben a sorrendben 1462, 429-re, valamint 2210 ember.

600 ezer felett a fertőzöttek száma Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.21. 13:43
Hétvégi kávé csak elvitelre, de többeken nincs maszk
Fotó: Stringer / Sputnik / AFP
Még várják, hogy milyen eredménye lesz az egy hete bevezetett „hétvégi karanténnak”.
Tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában: szombatra ismét több mint 14 500 új beteget regisztráltak egy nap alatt, a járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma átlépte a 600 ezret, az aktív betegeké pedig megközelítette a 320 ezret. A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon az előző napi csúcsot is meghaladó, 14 580 esettel 612 665-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 215 áldozattal 10 813-ra emelkedett a mintegy 42 és fél milliós országban. Eddig 282 313-an gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 319 539-re emelkedett. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban 1200 fölötti új beteget jegyeztek fel előző nap, velük együtt eddig már több mint 57 800 fertőzöttet igazoltak Kijevben, az elhunytak száma pedig 29 újabb áldozattal 1109-re nőtt. Az elmúlt napon is sok, 1761 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

Helyszíni bírság csak figyelmeztetés után

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szerint az egy héttel ezelőtt bevezetett úgynevezett hétvégi karantén hatása leghamarabb két hét elteltével lesz érzékelhető. Utalt arra, hogy számos helyen nem tartották be a zárlatot, a múlt hét végén több intézménynél rendőri intézkedésre volt szükség. A hétvégi karantén azt jelenti, hogy szombaton és vasárnap az élelmiszerboltokon, a gyógyszertárakon és a közösségi közlekedési eszközökön kívül semmi sem működhet, a vendéglátó egységek csak elvitelre dolgozhatnak. Életbe lépett közben az a jogszabály, amely alapján mostantól helyszíni bírság szabható ki azokra, akik nem viselnek az orrot és a szájat is eltakaró védőmaszkot a zárt nyilvános helyeken – köztük az élelmiszerboltokban és a sportlétesítményekben –, illetve a közösségi közlekedési eszközökön. Ihor Klimenko országos rendőrfőnök sajtóközleménye szerint a rendőrök előbb szóban kérik a szabály betartását, és csak azokat büntetik meg, akik a figyelmeztetés ellenére sem hajlandók felvenni a maszkot.

Kinyithatnak a bevásárlóközpontok a karácsonyi ünnepek előtt Lengyelországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.21. 13:23

Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP
Morawiecki hangsúlyozta, hogy munkahelyek százezreinek megmentéséről is szó van.
Lengyelországban a karácsony előtti időszakban enyhítenek a kiskereskedelemre elrendelt korlátozásokon, szigorú higiéniai előírások betartása mellett november 28-tól ismét kinyithatnak a bevásárlóközpontok - jelentette be Mateusz Morawiecki miniszterelnök szombaton Varsóban. Morawiecki hangsúlyozta, hogy munkahelyek százezreinek megmentéséről is szó van. A kormány november elején elrendelte az összes üzlet bezárását a bevásárlóközpontokban. Kivételt képeztek ez alól az élelmiszerüzletek, drogériák és gyógyszertárak. Az éttermek, bárok, edzőtermek és kulturális létesítmények azonban változatlanul zárva maradnak. Az összes iskolára érvényes távoktatást a karácsonyi ünnepekig meghosszabbítják. A téli iskolai szünetet, amely vajdaságonként eltérő, országosan egységesen január 4-17. között tartják. A kormányfő felhívta a lakosságot, hogy a karácsonyt a legszűkebb családi körben ünnepeljék, és tartózkodjanak az utazásoktól. Lengyelországban a regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma az utóbbi időben stabilizálódott. Az egészségügyi minisztérium szombaton 24 213 pozitív tesztről számolt be az elmúlt 24 órában a mintegy 38 milliós országban. Az elhunytak száma ugyanebben az időszakban 574 volt. A kormány közölte, hogy amennyiben egy héten belül a napi növekmény átlaga 27 000 és 29 000 között lesz, elkerülhetetlenné válik az országos karantén és szigorú korlátozások elrendelése.