Előfizetés

Orbán aláírta: ingyenes lesz a parkolóházak éjszakai használata

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.21. 18:31

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A koronavírus-veszélyhelyzetre tekintettel újabb kormányrendeletet írt alá szombat este a kormányfő a parkolást könnyítő intézkedésekről - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
A november 23-án hatályba lépő rendelet alapján lakott területen, kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig tartó idősávban. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni. Havasi Bertalan arról is tájékoztatott, hogy a miniszterelnök kezdeményezése alapján született egy másik kormányhatározat is, eszerint a költségvetési szervek, valamint az állami tulajdonú cégek közterületi parkolói bárki számára ingyenesen igénybe vehetők lesznek este 7 és reggel 7 óra között. A határozatban a kormány felkéri az önkormányzatokat, hogy saját hatáskörben rendelkezzenek az önkormányzat vagy a tulajdonában álló gazdasági társaságok parkolóinak bárki számára való megnyitásáról hétfőtől, és erről a döntésükről 48 órán belül tájékoztassák a lakosságot - közölte a sajtófőnök.

Szijjártó most Japánból hozatott milliónyi favipiravir-tablettát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.21. 17:31

Fotó: KKM/Király Márton / MTI
A kínai szállítmány jövő hétre várható a gyógyszerből.
Ez az ellátás és utánpótlás keletről érkezik – ezekkel a szavakkal mutatta be Facebook-videójában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy szombaton Japánból újabb egymillió favipiravir hatóanyagú tabletta érkezett Magyarországra. A miniszter, aki csütörtökön, szintén a Facebookon jelentette be 17 nap karantén után, hogy kigyógyult a koronavírus okozta Covid-19 betegségből, a gyógyszerről elmondta:
„segíti a kórházban ápolt betegeket abban, hogy minél előbb meggyógyuljanak, és elkerülhessék a tüneteik súlyosabbá válását”.

– Egész Európa küzd a világjárvánnyal, Magyarországon is sajnos, egyre többen fertőződnek meg, és egyre több embert kezelnek kórházban – jegyezte meg a fideszes politikus. Azoknak pedig, akiknek már tünetei vannak, azt tanácsolta:
„Jó, hogyha szednek favipiravir hatóanyagú gyógyszert.”

Szijjártó Péter pénteken jelentette be, hogy Kínából jövő héten érkezik ugyancsak egymillió favipiravir-tabletta és így 2,8 millióra nő a Kínából importált ilyen hatóanyagú gyógyszerek száma.

Boldog-ügy: újabb gyanúsítások, lemondott képviselőnő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.21. 15:27
Boldog István, a Fidesz–KDNP parlamenti képviselője
Fotó: Boldog István Facebook oldala
A fideszes politikus „jobbkeze”, a szintén gyanúsított Fehér Petra lemondott törökszentmiklósi önkormányzati képviselői mandátumáról.
Újabb gyanúsítottjai vannak a Boldog István Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselő Jász-Nagykun-Szolnok megyei választókerületében sejtett visszaélésnek; összesen 11 embert gyanúsítottak meg, köztük négy választott tisztségviselő van a hatóság látókörében – írta a Magyar Hang a kérdésükre adott Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) válasza alapján. A Népszava idén májusban írt arról, hogy a KNYF ügyészei előtt kellett felelnie Boldog Istvánnak, akit a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) pályázataival kapcsolatban elkövetett visszaélések kapcsán hallgattak ki. A vesztegetés elfogadásával gyanúsított kormánypárti képviselő mentelmi jogát április 6-án függesztette fel Polt Péter legfőbb ügyész javaslatára az Országgyűlés. Ezt követően tarthattak a politikusnál házkutatást, és foglalhattak le a nyomozók bizonyítékokat. A zűrös TOP-pályázatok ügyében előbb a NAV, majd a ügyészség vizsgálódott; májusig kilenc embert – köztük cégvezetőket és vállalkozókat – hallgattak ki gyanúsítottként, akiknek listája bővült azóta a KNYF tájékoztatása szerint. Az ügy egyik gyanúsítottja, a Boldog István jobbkezeként emlegetett Fehér Petra lemondott 2019 októberében szerzett önkormányzati mandátumáról – közölte Facebook-oldalán Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere. Mint ismertette: Fehér Petra lemondását november 18-án a képviselő-testületnek címzett írásbeli nyilatkozatában tette meg.
A polgármester utalt arra, hogy amennyiben a képviselő nem távozott volna önként, neki kellett volna kimondania a mandátumának megszűnését. Jelezte: Fehér Petra egy év szótlanság és jelenlét nélküli képviselőség után távozik. – Tavaly november 5-én még részt vett az alakuló ülésen, majd ezt követően már egyetlen ülésen sem jelet meg. Távolmaradását csupán egyetlen egyszer jelezte – fűzte hozzá Markót Imre. 
Fehér Petra búcsút mondhat önkormányzati képviselői mandátumainak
Fotó: Boldog István Facebook oldala
A Magyar Hang emlékeztetett, hogy a politikus 2019 októberében kompenzációs listán jutott Törökszentmiklós képviselő-testületébe, és beválasztották a megyei közgyűlésbe is. Az önkormányzati törvény értelmében azonban ha egy képviselő egy éven át nem vesz részt a képviselő-testület ülésén, megbízatása megszűnik. Fehér Petrát 2019 december 4-én letartóztatták a büntetőügyben, ám idén februárban szabadlábra, illetve házi őrizetbe helyezték. A nő azóta nem vett részt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés munkájában sem, így ottani mandátuma is megszűnhet.