Előfizetés

Női kosár NB I: ismét megjelent a pécsieknél a koronavírus, elhalasztották a PEAC-ZTE mérkőzést

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.22. 13:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A meccs vasárnapra volt kiírva.
Koronavírusos megbetegedések miatt elhalasztották a női kosárlabda NB I-ben vasárnapra kiírt PEAC-Pécs – ZTE NKK mérkőzést. A pécsiek közösségi oldalán megjelent hír szerint a csapatnál „ismét felütötte a fejét a koronavírus”, emiatt nem tudnak pályára lépni.

Australian Open: igyekszik eloszlatni a félelmeket a versenyigazgató

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.22. 09:47

Fotó: PAUL CROCK / AFP
Victoria állam vezetése közölte: még semmi nem biztos a viadal kapcsán.
Craig Tiley versenyigazgató igyekezett eloszlatni azokat a félelmeket, melyek szerint a szigorú karanténszabályok miatt veszélybe került az ausztrál nyílt teniszbajnokság januári megrendezése. Tiley vasárnap azt mondta, mindent megtesznek a torna lebonyolításáért annak ellenére, hogy a versenynek helyet adó Victoria állam vezetése kijelentette, még semmi nem biztos a viadal kapcsán.
„Szorosan együttműködünk a kormányzattal, egy olyan terven dolgozunk, amely a játékosoknak, a szurkolóknak, a partnereinknek, a kisegítő személyzetnek is megfelelő lesz, és amelyből a legtöbbet profitálhatja az állam és az ausztrál gazdaság”

– fogalmazott a sportvezető.

Elmondása szerint folyamatosan tárgyalnak az egészségügyi hatóságokkal a karanténszabályokról, és biztos abban, hogy hamarosan megszületik a végső döntés. Victoria állam nemrég enyhítette a koroknavírus-járvány második hulláma nyomán meghozott szigorú intézkedéseket, Ausztrália pedig sikeresen zárta le határait a külföldi utazók elől. Az Ausztrál Teniszszövetségtől korábban úgy nyilatkoztak, a játékosok december közepén érkeznének meg a kontinensre, mert így tudják letölteni a 14 napos kötelező karantént azelőtt, hogy a Melbourne-be áthelyezett felevezető versenyeken is el tudjanak indulni.
„A célunk, hogy olyan feltételeket teremtsünk, amelyben a játékosok képesek lesznek megfelelően felkészülni és a lehető legjobban teljesíteni egy mindenki számára biztonságos környezetben”

– tette hozzá Tiley.

Az Australian Open a tervek szerint január 18-án rajtol, szombaton a Herald Sun című ausztrál napilap arról írt, a pandémia miatt februárra, márciusra vagy áprilisra halasztják a viadalt.

Női kézi BL: Tíz emberrel győzött a Győr

Vincze Attila
Publikálás dátuma
2020.11.21. 19:56

Fotó: Krizsán Csaba / MTI
A BL-címvédő még soha nem állt ki ilyen kevés játékossal, de az ETO ezt is megoldotta, míg az FTC Szlovéniában győzött az idei utolsó fordulóban.
Hétről-hétre csúcsot dönt a Bajnokok Ligája címvédője, ami konkrétan azt jelenti, hogy a Győr ezen a hétvégén is átírta a korábbi rekordot. Veretlenségi sorozata már 45 mérkőzésnél tart, amire a sportágban még soha egyetlen csapat sem volt képes: 2018 januárja óta legfeljebb döntetlenre futotta ellene a riválisoknak. Pedig ezúttal a vírus szó szerint megtizedelte a csapatot. A zöldek mindössze két kapust és nyolc mezőnyjátékost tudtak nevezni, mert a többiek karanténban vagy a gyógyulás kezdeti fázisában a lelátóról civilben nézték a montenegrói Buducnost Podgorica elleni meccset. A képet tovább árnyalta, hogy a kezdés előtti néhány órában is elvesztett egy játékost a csapat, mivel kiderült: Eduarda Amorim egyik közeli kontaktja pozitív tesztet produkált, így a klubvezetés annak ellenére kihúzta őt a már leadott jegyzőkönyvből, hogy az összes vizsgálat, a PCR teszt, a gyorsteszt, sőt még az antigén teszt is negatív eredményt hozott nála. A vezetés mégis úgy érezte, a fair play és a sportág iránti felelősségvállalás jegyében nem teheti ki a montenegrói játékosokat semmilyen fertőzésveszélynek. Ez a fajta gondolkodás teljesen ismeretlen például Felcsúton, ahol eltitkolhatták még magát a fertőzés tényét is, mégsem volt számonkérés. Mindenki úgy tett, mintha ez normális lenne. De ez csak egy érv az ezer közül, hogy miért BL-győztes a Győr, és miért áll olyan messze Európától a felcsúti „modell”. A nyolc mezőnyjátékosra és két kapusra redukált győri keret szakmai szempontból mindenképp újrafogalmazta a sportági sztenderdeket, mert Danyi Gábor vezetőedző kényszerűségből a bal szélre a balkezes Faluvégit rakta, ami ezen a szinten példa nélküli megoldás. A csapat mégis zokszó nélkül húzta a szekeret, és a francia Estelle Nze Minko ontotta gólokat (összesen kilencet), a Győr pedig 18-16-ra vezetett a szünetben. A házigazdák egy kiváló, 5-1-es szériával folytatták – ebben a játékrészben a tízgólos Stine Oftedal játszotta a főszerepet –, és végül öttel nyertek: Győri Audi ETO KC–Buducnost Podgorica (montenegrói) 34-29, a győzelem mellett igen figyelemre méltó a győriek kirobbanó fizikai állapota. A csapat hat győzelemmel és két döntetlennel csoportelsőként zárta az évet a BL-ben. A másik magyar reprezentáns, a Ferencváros a szlovén bajnok otthonában nyert: a csapat villámrajtot vett, négy perc után négy lőtt, és nulla kapott gól jelezte ezt. Bíró Blanka büntetőt, Janurik Kinga ziccereket védett, de ezután az FTC kicsit „belealudt” a mérkőzésbe, és hátrányba került (10-9). A félidőt döntetlennel zárták a felek, ám innentől nem volt kegyelem: Háfra Noémi lendületbe jött, mellette pedig a holland világbajnok Angela Malestein szórta meg a szlovén csapatot (egyformán nyolc-nyolc góllal), a vége pedig: Krim Mercator Ljubljana (szlovén)–FTC-Rail Cargo Hungaria 26-32. Az FTC így pozitívra fordította a szünet előtti mérlegét, négy győzelemmel és három vereséggel áll. Folytatás január elején.

Bedobhatja a törölközőt Dánia

Továbbra is bizonytalan, hogy Herning mellett melyik dán városban rendezik december 3. és 20. között a női Európa-bajnokságot, így nem tudni, a magyar válogatottnak hol kell játszania a csoportmérkőzéseit. Pedig az Eb elvileg 11 nap múlva kezdődik… Per Bertelsen, a dán szövetség elnöke szombaton úgy nyilatkozott, Herningben és Koldingban mindent megszerveztek, olyan koronavírus-protokollt állítottak össze, ami szigorúbb, mint a dániai előírások, a módosított költségvetéssel is elkészültek, mindezek ellenére továbbra sem kapták meg a kormány felügyelete alá tartozó koronavírus-bizottság jóváhagyását. Bertelsen teljesen groteszknek nevezte a jelenlegi helyzetet, és kijelentette: nem várhatnak a végtelenségig az illetékes politikai vezetők jóváhagyására, „egyszer be kell dobnunk a törülközőt”. A társrendező norvégok a koronavírus-járvány miatt pont egy hete jelentették be visszalépésüket. A magyar válogatott a csoportkörben Szerbiával, Horvátországgal és a világbajnok Hollandiával játszana.