Előfizetés

Valóságos drogáruházat működtettek a chatszobás fiatalok (videók)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.23. 08:30

Fotó: police.hu
A másféltucat gyanúsítottól lefoglaltak marihuánát, extasyt, hasist, LSD-t, amfetamint, kokaint és fegyvereket is.
Egy időben 15 helyszínen ütöttek rajta november 20-án pénteken egy fiatalokból álló drogbandán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai – derült ki a police.hu híréből. Összesen 18 embert gyanúsítanak kábítószer-kereskedelem bűntettével. Kilenc férfit és két nőt vettek őrizetbe, tíz gyanúsított letartóztatását kezdeményezték, egy személy esetében pedig bűnügyi felügyeletének elrendelését javasolták.
A rendőrség még 2020 nyarán indított kiterjedt nyomozást a KR NNI felderítőinek információi alapján. Az akció során a többségében fővárosi huszonévesekből álló hálózat tagjaitól több kilogramm kábítószert foglaltak le, amelyek között volt marihuána, extasy, hasis, LSD, amfetamin, de még kokain is. A nyomozók a budapesti, táborfalvai, ugodi, valamint győri kutatások során találtak a kábítószer csomagolásához és méréséhez használatos tárgyakat, de lefoglaltak számítástechnikai eszközöket, egy légfegyvert és egy lőfegyvert is, továbbá több mint tízmillió forint készpénzt. Mivel információ volt arról, hogy az ugodi gyanúsított fegyverrel rendelkezhet, ezért őt a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egységének segítségével fogták el.  
A nyomozás adatai szerint a csoport alapítója a 27 éves, budapesti lakhellyel rendelkező G. Csaba volt. A 18 fős álló hálózatot ő hozta létre, és a tagoknak egy internetes applikáció segítségével, élettársával, a 25 éves E. Sárával együtt árulta a különböző fajtájú drogokat, amelyeket a csoport tagjai egymás között továbbértékesítettek. A chatszobás hálózatot kiépítő bandatagok online egyeztettek a kábítószer adásvételéről. A kábítószer beszerzését az interneten keresztül bonyolították, a külföldi eladókkal személyesen nem találkoztak, és az általuk megrendelt kábítószer futárszolgálat útján jutott el hozzájuk, majd azt egymás között a chatszobában egyeztetve folyamatosan adták-vették.  
A csapat legfiatalabb tagja alig néhány hónapja vált nagykorúvá. Az őrizetbe vett gyanúsítottak többsége nem rendelkezik igazolható munkaviszonnyal, feltételezhető, hogy kábítószer-kereskedelemből tartották fenn magukat.    A rendőrség kiemelte: a kábítószer-kereskedelem bűntett két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés lehet, ha a bűncselekményt bűnszövetségben követik el, és életfogytig tartó börtönbüntetés várhat arra, aki jelentős mennyiségű kábítószerrel kereskedik.
„Szakkönyvet” is találtak a polcon
Fotó: Police.hu/ORFK

Tűz ütött ki egy családi házban a XV. kerületben, három embert mentettek ki az épületből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.23. 07:52
Családi házban keletkezett tűz oltásán dolgoznak tűzoltók a rákospalotai Pázmány Péter utcában
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A ház több helyisége és melléképülete égett.
Kigyulladt egy családi ház Budapest XV. kerületében, a Pázmány Péter utcában. Az esethez a fővárosi hivatásos és az újpesti önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett kezdték oltani a lángokat - közölte a katasztrófavédelem. Az MTI azt írja, a ház több helyisége és melléképülete égett, az épületből három embert mentettek ki.

Felborult egy busz Kistelek közelében, megsérült a sofőr

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.23. 07:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A jármű nem szállított utasokat.
Az oldalára borult egy autóbusz a Kistelek és Kömpöc közötti úton – közölte a katasztrófavédelem. A járművön csak a sofőr tartózkodott, aki megsérült, őt a mentők vizsgálják. A balesethez a kisteleki és a szegedi hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik megkezdték a műszaki mentést. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel közölte: a busz – egyelőre ismeretlen okból – az egyik kanyarban kisodródott és oldalára borult.