Előfizetés

Akár már idén forgalomba kerülhetnek az első vakcinák

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.23. 09:25
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Erről Kis Zoltán, az NNK laborvezetője beszélt a Kossuth Rádió műsorában. Számos koronavírus elleni oltóanyag hazai engedélyeztetése a folyamat harmadik fázisában tart. Tömeges oltás 2021 első félévében kezdődhet.
Már több koronavírus elleni vakcina is az engedélyeztetési folyamat harmadik, vagyis a tömeges tesztelés fázisában jár a világban – mondta Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborvezetője hétfőn a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.    Elmondta: a vakcinák közül több is kilencven százalék feletti eredménnyel akadályozta meg, hogy a beoltottak megfertőződjenek, ami nagyon jó eredménynek számít. Kiss Zoltán szerint úgy tűnik, ezek az oltóanyagok hatásosak lesznek a koronavírussal szemben. – A tömeges tesztelésben általában több tízezer ember vesz részt, de az engedély megszerzése után is figyelik az adott vakcinát a szakemberek, így amikor elkezdődnek az oltások, tovább javulhat a hatásossága – tette hozzá. Mivel már az első engedélyezési eljárások is elkezdődtek, a szakember szerint esély van arra, hogy még idén forgalomba kerüljenek az első vakcinák. Ugyanakkor a szakember azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy 2021 első felében kezdődhet a tömeges oltás. Emlékeztetett: először a kockázati csoportba tartozókat oltják majd be, tehát azokat, akik a legsérülékenyebbek a koronavírussal szemben.

Meghalt 91 beteg, újabb 3334 koronavírus-fertőzöttet találtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.23. 09:22

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
7461 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 627-en vannak lélegeztetőgépen.
3334 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 177 952 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 91 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3891 főre emelkedett, 43 339-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 130 722 fő – közölték hétfőn a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 22 százaléka, az elhunytak 25  százaléka, és a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7461 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 627-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (41 251) és Pest megyében (23 372) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (12 079), Borsod-Abaúj-Zemplén (10 337), Szabolcs-Szatmár-Bereg (9229) és Hajdú-Bihar (9220). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (2468). 
Mint írják, egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. „A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme” – fogalmaznak. Hozzáteszik: ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések, melyekről itt írtunk bővebben. Az Operatív Törzs jelenleg 178 óvodai csoportban és 136 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 71 általános iskolában, 388 iskolai osztályban és 43 általános iskolában digitális tanrendet.

Átlépte az 58,6 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A világszerte hivatalosan nyilvántartott koronavírus-fertőzöttek száma 58 615 834-re emelkedett, a halálos áldozatok száma 1 387 179-re, a gyógyultaké pedig 37 477 986-ra nőtt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 58 095 887 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 379 839, a gyógyultaké pedig 37 170 883 volt. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Tesztelik a tesztelőket, de az eredmény titkos

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.11.23. 07:00

Fotó: Nicolas Economou / AFP / NurPhoto
A hallgatók bevonása a járványügyi védekezésbe tíz héten át tart, ebben az időszakban hetente 200 Semmelweis-hallgató segít az OMSZ-nek a budapesti és a Közép-magyarországi régióban.
Naponta átlagosan mintegy 500 egyetemi hallgató segíti a járványügyi munkát országszerte – közölte lapunkkal Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője. Mint ismert, október végétől orvos- és egészségtudományi hallgatók is segítik a koronavírus elleni védekezést az OMSZ-nél vagy klinikákon, kórházakban. Ennek keretében hétfőtől az iskolai és óvodai pedagógusok, bölcsődei dolgozók, szükség esetén a szociális intézmények dolgozóinak országos szűrésében is részt vesznek. Győrfi Pál tájékoztatása szerint a feladatellátásba bekapcsolódó egyetemistákat az OMSZ képzésben részesíti, ami kiterjed a védőeszközök használatára, a beavatkozás szakmai protokolljára, a fertőtlenítésre és a szükséges adminisztrációra is, valamint külön baleset és munkavédelmi oktatásban is részesülnek. – Az új koronavírussal kapcsolatos mintavételi feladat minden elemét eljárásrendben szabályoztuk, a védőfelszerelések rendelkezésre állnak, használatuk a protokoll szerint minden mentődolgozó és önkéntes számára kötelező – fogalmazott Győrfi Pál. Érdeklődésünkre azt is elárulta, hogy a mintavételezésben résztvevő önkénteseket minden nap tesztelik, melynek eredményétől függően azonnal megteszik a szükséges lépéseket. Arra a kérdésünkre viszont már nem válaszolt, hogy az egyetemisták között találtak-e fertőzötteket, és ha igen hányan kapták el a vírust. Kérdésekkel fordultunk az orvosegyetemekhez is, de cikkünk megjelenéséig egyik intézménytől sem kaptunk tájékoztatást. A Semmelweis Egyetem hivatalos közleményéből viszont annyi kiderült, hogy a hallgatók bevonása a járványügyi védekezésbe tíz héten át tart, ebben az időszakban hetente 200 Semmelweis-hallgató (160 aktív résztvevő és 40 fő tartalék) segít az OMSZ-nek a budapesti és a Közép-magyarországi régióban. A tízhetes időszakon belül a pedagógusok november 23-án induló tesztelése két hetet vesz majd igénybe, ebben a két hétben összesen mintegy kétezer hallgató vesz majd részt a munkában országszerte. Hétköznap napi 5000, hétvégén napi 7500 forint adómentes díjazást kapnak. A Semmelweis Egyetem hallgatóinak azt ígérte, a járványügyi feladatok miatt senki nem veszítheti el a félévét, a vizsgákat rugalmasan, akár személyre szabottan fogják kezelni.

Ausztria: indul a teljes szűrés

Minden lakosát leteszteli Ausztria – jelentette be az osztrák kormány pénteken. A nagyszabású vállalkozás végrehajtásához több mint száz tesztközpontot létesítenek: előbb, december 5-én és 6-án a 200 ezer pedagógust, majd 7-én valamint 8-án a mintegy 40 ezer rendőrt szűrik, az ezt követő hetekben pedig az ország teljes lakosságát. Sebastian Kurz osztrák kancellár jelezte: a részvétel önkéntes, de kéri az embereket a részvételre, mert „a tömegteszt nagy esélyt jelent Ausztria számára, hogy az oltóanyag elkészültéig visszatérhessen a normalitáshoz.” Az osztrák hatóságok már hétmillió – antitestszűrésen alapuló – gyorstesztet rendeltek meg összesen 50 millió euró (18 milliárd forint) értékben a Roche és Siemens vállalatoktól, illetve további megrendeléseket is terveznek.