Előfizetés

Szinte egész Olaszországot bejárta tette előtt a nizzai merénylő

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.23. 15:26

Fotó: ERIC GAILLARD / AFP
Szabályos úti filmet is összeállíthatnának az olasz nyomozók a tunéziai Sfax városából indult terroristáról.
Térkamerák felvételei segítségével rekonstruálta az olasz terrorellenes nyomozóigazgatóság (Digos) a Nizzában – a három emberéletet követelő – október 29-i késeléses merénylet tunéziai végrehajtójának részletes útvonalát. A Corriere della Sera napilap hétfői írása szerint Brahím Iszávi távolsági autóbusszal és InterCity vasúti járattal utazott végig Olaszországon, és jutott el kevesebb mint két nap alatt a franciaországi Nizzába. A Digos az október 29-i merénylet óta több száz térkamera felvételeit ellenőrizte a tunéziai férfi mozgását megörökítő kockákat keresve. Az állomások, pályaudvarok és ezek környékét felügyelő kamerák segítségével sikerült pontos képet kapni Brahím Iszávi útvonaláról a merénylet előtti utolsó órákig. Korábban a hatóságok annyit közöltek, hogy a huszonegy éves tunéziai férfi szeptember 18-án indult el a tunéziai Sfax városból, és szeptember 20-án érkezett meg Lampedusa szigetére egy tíz főt szállító csónakkal.

Bevándorló és olívabogyó-szüretelő

A csoportban kizárólag tunéziai férfiak voltak, akik gazdasági migránsként illegális bevándorlónak minősültek. Brahím Iszávi először Lampedusa regisztrációs központjába, innen pedig a Rhapsody nevű karanténhajóra került, amely október 9-én a pugliai Bari migrációs központjába vitte tovább. Azonosítása után Brahím Iszávi október 9-én szabadon távozhatott zsebében egy kiutasítási rendelettel, amelynek értelmében egy hét alatt önerőből el kellett hagynia Olaszországot. Az olasz belügyminiszter korábbi kijelentései szerint Brahím Iszávit nem ellenőrizték és nem tartóztatták fel, mivel a titkosszolgálatok nem jelezték veszélyességét. A szicíliai Alcamo városába ment, anyja egyik barátnőjének fiához, aki szintén illegális bevándorlóként él Olaszországban. Kihallgatásán a férfi elmondta, hogy Brahím Iszávi a szicíliai városban olívabogyó-szüretelésen dolgozott, és egy kevés pénzt is keresett. 

Nem volt „veszélyes”, utazgathatott

A térkamerák felvételei szerint a merénylet előtt két nappal, október 27-én kora reggel a szicíliai Palermóból távolsági busszal a római Tiburtina vasútállomás előtti buszterminálra érkezett meg. Egy presszóban szendvicset vásárolt, majd metróval átment a Termini-pályudvarra, ahonnan InterCity vonattal Genovába utazott tovább, és oda délután érkezett meg. A pályaudvarokon rögzített videókon farmernadrágot és piros dzsekit visel, kis méretű hátizsákkal. Arcát eltakarja egy baseball-sapkával. A képek szerint kísérője nem volt, nem találkozott vagy beszélgetett senkivel. Genovából vonattal jutott tovább az olasz-francia határon levő Ventimigliába, és október 27-én este már Nizzában volt. A Digos nem közölte, a férfi hogyan jutott át a határon. 

Üzemanyaggal fizetett

A Brahím Iszávival a lampedusai partokra érkezett többi tunéziai, akik jelenleg is még Olaszországban tartózkodnak, úgy emlékeztek vissza, hogy a férfi a tengeri átkelést nem készpénzzel, hanem üzemanyaggal fizette ki. Az út alatt nem beszélt sokat, nem engedte, hogy társai közös fotókat készítsenek vele. A csónakot irányító Ahmed Ben Amort a francia hatóságok a merénylet másnapján Nizzától nem messze tartóztatták fel. Állítása szerint Brahím Iszavival a szeptember 18-i induláskor találkozott először. Amint azt a Népszava is megírta, a francia terrorellenes ügyészség közlése szerint a Brahím Iszávinál talált egyik mobiltelefon az október 16-án lefejezett francia tanár csecsen gyilkosa fényképét őrizte. A párizsi támadás napján Brahím Iszávi Szicíliában volt, tíz nappal később indult el Franciaország felé.

Nem bír leállni a brutalitással Lukasenka

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.23. 14:40

Fotó: STRINGER / AFP
Ismét kemény arcát mutatta a minszki rezsim.
Több mint háromszáz embert vettek őrizetbe a vasárnapi ellenzéki tüntetés után Fehéroroszországban

- derül ki a fehérorosz belügyminisztérium hétfői közleményéből, amelyet az MTI idéz.    Vasárnap ismét több ezren vonultak az utcára Minszkben - idén immár a tizenötödik alkalommal - Aljakszandr Lukasenka államfő távozását követelve, a közösségi portálokon néhány felhasználó videofelvételeket is megosztva arról számolt be, hogy több lakóház udvarában összecsapások voltak a rohamrendőrökkel, a rendőrség pedig hanggránátokat is bevetett a tömeg feloszlatására. Demonstrációkat jelentettek más nagyobb városokból, például Hrodnából és Bresztből is. A belügyi tárca közleménye 345 ember őrizetbe vételéről tájékoztatott. A vasárnapi tüntetés hivatalos elnevezése "Fasizmus elleni menet" volt, a szervezők így reagáltak arra, hogy Lukasenka a minap fasisztáknak nevezte a tüntetőket. Az utcai tüntetések új erőre kaptak, miután november 11-én Raman Bandarenka 31 éves festőművészt rendvédelmiek az utcán bántalmazták, és a kórházban belehalt sérüléseibe. A vasárnapi megmozdulások rendszerint a legnépesebbek. Lukasenka nem hajlandó lemondani, ehelyett közelebbről meg nem nevezett alkotmányreformokat ígért. A hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

Legyőzte a koronavírust Zelenszkij

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.23. 13:41

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Hétfőn már a szokásos módon áll munkába hivatalában – közölte az ukrán államfő.
Negatív lett az új tesztje a koronavírussal korában megfertőződött Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, ezt ő maga hozta nyilvánosságra hétfőn a Telegram üzenetküldő portálon. Eközben Ukrajnában meghaladta a 11 ezret a betegség halálos áldozatainak száma. Az államfő közölte, hogy hétfőn már a szokásos módon áll munkába hivatalában.
Ugyancsak negatív lett az új tesztje a fertőzésen úgyszintén átesett hivatalvezetőjének, Andrij Jermaknak is.

Zelenszkij üzenetében mindazonáltal arra kért mindenkit, hogy a lehető legjobban óvja magát, tartsa be a kötelező maszkviselést és a távolságtartást, emellett kiemelte a kiegyensúlyozott vitaminfogyasztás és a sportolás előnyét. Az ukrán elnök és hivatalvezetője ugyanazon a napon, november 9-én hozták nyilvánosságra, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztjük. Ezt követően november 12-én mindketten a kijevi Feofanyija kórházba vonultak be, hogy még jobban elszigeteljék magukat, de egészségük nem volt komoly veszélyben, végig szövődménymentesen vészelték át a fertőzést.
Ukrajnában már több miniszter, Dmitro Razumkov házelnök, első helyettese, Ruszlan Sztefancsuk, és a 450 fős parlamentből egyes források szerint már több mint kilencven képviselő fertőződött meg, valamint eddig három, frissen megválasztott polgármester halt bele a betegségbe.

Zelenszkij felesége és hétéves kisfia a nyáron estek át a Covid-19 betegségen. A hivatalosan közölt adatok alapján hétfőre
Ukrajnában 10 945 esettel 635 689-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 124-gyel 11 075-re. Eddig 291 060-an gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 333 554-re emelkedett.

Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban több mint 1200 új beteget jegyeztek fel előző nap, velük az eddig igazolt fertőzöttek száma Kijevben meghaladta a 60 ezret, az elhunytaké pedig Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint húsz újabb áldozattal 1143-ra nőtt. Az elmúlt napon 1165 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba az országban.