Előfizetés

Nem minden üzletben lesz az időseknek külön vásárlási sávja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.23. 19:34
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A kormányrendelet szerint a 65 évnél idősebbek a nap bármely szakában vásárolhatnak majd.
Csak az élelmiszerboltban, patikában és drogáriákban lesz külön az időseknek szóló bevásárlási sáv

- közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A tájékoztatás szerint a kijelölt időpontokban csak 65 éven felüliek mehetnek be az élelmiszerüzletekbe, a drogériákba (illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzlet) és a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletbe (gyógyszertár). A szervezet hangsúlyozza, hogy a felsorolt boltokban a védett vásárlási idősávon kívüli időszakban is szabadon vásárolhatnak. Ez ellen emelt szót Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő is, aki – mint arról lapunk beszámolt – egy facebook bejegyzésben kifejtette, hogy a kormány döntésének egyáltalán nincs értelme.

Megnyitja a Városháza parkolóját Karácsony Gergely

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.23. 18:27

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Így segítene a parkolási gondokon.
Megnyitja parkolóját a Fővárosi Önkormányzat a környéken lakók előtt kedd estétől december 11-ig

- olvasható a hivatal lapunkhoz is eljuttatott közleményében.

A tájékoztatás szerint a III. számú udvaron lévő parkolóhelyeket minden este 19 órától reggel 7:30-ig használhatják a Városháza környékén (a 1051; 1052; 1061; 1072; 1075-ös irányítószámú körzetek) lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező fővárosiak. A kijárási tilalom ideje alatt, este 20 óra és hajnali 5 óra között ugyanakkor a kapukat bezárják, de megadott elérhetőségen (ami a közleményben nem szerepel - a szerk.) lehet jelezni a kiállási szándékot ezen időtartam alatt is. Hozzátették, a pontos részletekről kedden adnak tájékoztatást.  Mint a Népszava is megírta, a járvány elleni védekezésre hivatkozva ingyenessé tette a parkolást Orbán Viktor, a döntés azonban közlekedési káoszt okozott. 

Varga Judit szerint Brüsszel embercsempészetet vár el hazánktól

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2020.11.23. 18:05

Fotó: Népszava
A jogász végzettségű igazságügyi tárcavezető összekeverte a Büntető Törvénykönyv passzusait.
Dühös posztot osztott meg Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter. Varga Judit azon háborgott egy sort, hogy az Európai Unió Bírósága a hétfőn tárgyalta a „Stop Soros” törvénycsomag egyes elemeit, egy 2018-as kötelezettségszegési eljárás nyomán. Bejegyzésében a politikusnak sikerült meredeken fogalmaznia. 
"Brüsszel többek között kifogásolja a Büntető Törvénykönyv új tényállását, amely bűncselekménynek minősíti a jogellenes bevándorlás elősegítését és támogatását. Vagyis az Európai Bizottság gyakorlatilag az embercsempészet támogatását várja el Magyarországtól!"

– írta Varga Judit, akit alighanem itt megcsalhatta az ismerete és sikerült több dolgot is összemosnia. Ugyanis az általa hivatkozott jogellenes bevándorlás elősegítése és támogatása, valamint az embercsempészés két külön fogalom. Előbbit a Fidesz 2018-ban fogadta el és jóval alacsonyabb büntetései tételei vannak, mint az embercsempészetnek. Utóbbi bűncselekményt már jóval a bevándorlási válság előtt üldözte a magyar büntetőjog. Hab a tortán, hogy az embercsempészés büntetési tételeit a kormány 2015-ben megszigorította, így akár már húsz év is adható bizonyos esetekben, azoknak, akiket bűnösnek találnak ebben a deliktumban. Az Európai Bizottság bizonyára nem is emelt kifogást a drasztikusabb szankciók ellen, csak a Stop Sorossal akadtak gondjaik, ami eleve egy más törvényi tényállás.  A bejegyzést egyébként jó ízű brüsszelezéssel és migránsozással zárja a magyar igazságügyi miniszter. 
Nem először fordul elő, hogy Varga Judit bizonytalan egyes jogi kérdésekben: korábban a Népszava is beszámolt arról az interjúról, amelyet a tárcavezető a BBC-nek adott. Itt ebben a jogállamiság definiálásával akadtak gondjai - holott a jogirodalomban és a gyakorlatban is nagyon valóságos sarokkövei vannak ennek a kifejezésnek.