Előfizetés

Tanártesztelés: egy iskolát már be kellett zárni

Juhász Dániel Vas András
Publikálás dátuma
2020.11.24. 20:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Vegyes képet mutat az országos pedagógus-szűrés első két napja, de több intézményben már most súlyosabb a helyzet, mint várták.
Egy iskolát már be kellett zárni a pedagógusok hétfőn indult országos koronavírus-szűrését követően – értesült lapunk. Információink szerint a debreceni Árpád Vezér Általános Iskola mintegy ötven fős tantestületéből hétfőn tíz pedagógusnak lett pozitív a tesztje, vagyis a tanári kar húsz százaléka fertőzött volt. Nekik karanténba kellett vonulniuk, így az oktatást a továbbiakban már helyettesítésekkel sem lehet megoldani, ezért az iskolában keddtől rendkívüli szünetet, péntektől pedig digitális munkarendet rendeltek el. A Debreceni Tankerületi Központ nem cáfolta a hírt, ám megkeresésünkre csak annyit közölt: az országos tesztelés részletei jövő hét elejére várhatóak.
Közben továbbra is jelentősen nő azoknak az óvodáknak, iskoláknak a száma, ahol az Operatív Törzs rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet rendelt el. Hétfőn még 178 óvodai csoportban, 136 óvodában és 71 általános iskolában volt rendkívüli szünet, kedd reggelre már 205 óvodai csoport, 154 óvoda és 82 iskola volt érintett. A hét első napján 388 iskolai osztályban és 43 általános iskolában volt digitális tanrend, kedden már 420 osztály és 52 általános iskola kezdett ebben a munkarendben. A Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) is több tucat visszajelzés érkezett az eddigi szűrésekről. A legtöbb intézményben voltak olyan tanárok, akik nem vállalkoztak az ingyenes tesztre, de a nagy többség mindenhol elvégeztette. A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint vegyes a kép: vannak olyan iskolák, ahol csak negatív eredmények születtek, máshol előfordult néhány pozitív minta, és olyan intézmény is akadt, ahol sokkal több volt a – jellemzően tünetmentes – fertőzött, mint várták. Például egy Békés megyei iskolában a nyolcvan fős tantestületből 11 fő tesztje lett pozitív, ami a tanárok majdnem 14 százaléka. Ugyanakkor nem csak a fertőzöttek száma jelenthet problémát. Az egyik dél-dunántúli falu körzetes iskolájában a szűrést vállaló 23 tanárból egynél mutatta ki a teszt a fertőzést, őt azonnal hazaküldték, arról viszont még nem született döntés, mi legyen azokkal az osztályokkal, ahol még kedden is órát tartott. Hasonló a helyzet az egyik győri egyházi iskolában is, ahol a negyedik óra után kezdődött a tesztelés, s ekkor derült ki, hogy az egyik pedagógus tünetmentes ugyan, mégis pozitív tesztet produkált. Egy nagykanizsai intézményben a félszáz mintából hat lett pozitív, egy hevesi iskolában a 35-ből ugyan csak egy, ám öt tanár már korábban megfertőződött, így ők otthon vannak. Dunakeszi egyik iskolájában új covidost nem találtak, viszont hét pedagógus jelenleg is karanténban van. Egy szigetvári iskolából három tanárt kellett hazaküldeni pozitív eredmény miatt a teszt után, ami a testület 10 százaléka. A PSZ alelnöke szerint is gondot okozhat, hogy nincs semmilyen iránymutatás, protokoll arról, mi a teendő a pozitív tesztet produkáló pedagógusok közvetlen kontaktjaival. A korábbi gyakorlat szerint őket is karanténba kellene helyezni, ám ha ezt most meglépnék, sokkal több iskolát kellene bezárni. – Mindezen felül mi azt szeretnénk, ha a pedagógusokon kívül az iskolák minden dolgozóját, így az adminisztratív és a technikai személyzetet is tesztelnék. Néhány iskolában az igazgató ezt saját hatáskörben elintézte, az egyik intézményben így derülhetett ki, hogy a tesztet vállaló tanárok még nem kapták el a vírust, de az egyik takarító néni fertőzött – mondta Gosztonyi Gábor. Az érdekvédő arra s felhívta a figyelmet, a pedagógusok nem minden esetben kaptak megfelelő tájékoztatást a szűréssel kapcsolatban, többen ezért is döntöttek úgy, hogy nem vállalják a tesztet. A PSZ ugyanakkor mindenkit arra biztat, éljenek a lehetőséggel.

Varga Judit sem hagyta szó nélkül George Clooney nyilatkozatát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.24. 19:44
George Clooney
Fotó: Geoff Robins / AFP
A magyar igazságügyi miniszter olyan posztot írt a közösségi oldalára, hogy a fal adta a másikat.
Egymás után reagálnak a kormánypárti politikusok George Clooney magyar miniszterelnökkel kapcsolatos kijelentésére. Az Oscar-díjas filmsztár minap egy interjúban arról beszélt, mennyi düh és gyűlölet tapasztalható a világban, amire példaként Orbán Viktort és Jair Bolsonaro brazil elnököt említette. A reagálások nyitánya a sportkommentátorból lett külügyi államtitkáré lett. Menczer Tamás úgy fogalmazott, szerinte a színész butaságokat beszél és Orbán Viktornak nem lesznek emiatt álmatlan éjszakái. Később főnöke,  Szijjártó Péter is megtoldotta a gondolatot: a tárcavezető nagyra értékeli a színészt, szakmájának egyik legnagyobb kiválóságának tartja, de ezt egy politikai ügynek, nem pedig színészeti kérdésnek gondolja.
Szerinte az látszik, hogy George Clooney politikai ismeretei korlátoltak és látszódik, hogy a mainstream sajtóból szerzi be az információit.

Végül a mai napon az igazságügyi miniszter fejtette ki, hogy szívesen látná a színészt egy valódi kávéra, ha éppen "errefelé" jár.

Varga Judit Facebook-posztjában azt írja, akár még a magyar jogállamról is beszélget vele, ha érdeklik a tények. "Ígérem, hogy az amerikai filmipar anomáliái kapcsán nem fogom nyilvánosan kritizálni, hiszen arról körülbelül annyi információval rendelkezem, mint ő a közép-európai politikai helyzetről. Valóság. What else Mr. Clooney?"
Közben a 888.hu néven futó kormányzati blog egyik szerzője arról értekezett, hogy "az amerikai színész random orbánozik, amire a hazánkban működő balliberális médiumok kollektív erekcióban törnek ki."

Volner állítása szerint milliárdokat spórolt nekünk, de azt a pénzt sosem fogjuk látni

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.24. 19:37

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az saját magáról elnevezett párt vezetője megmagyarázta, hogy miért szigorítana tovább a választási törvényen.
Több milliárd forintot "megspóroltunk az adófizetőknek" a kamupártok választási rendszerből történő kiiktatásával

- mondta a Volner Párt elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján, annak apropóján, hogy az Országgyűlés igazságügyi bizottsága támogatta a párt elnöke által benyújtott törvénymódosító javaslatot. Volner János független országgyűlési képviselő, a párt elnöke az MTI szerint felidézte: javaslatuk szerint - az eredeti előterjesztésben szereplő 50 helyett - legalább 71 országgyűlési egyéni választókerületben és - 9 helyett - 14 megyében kellene jelöltet állítania annak a pártnak, amely országos listát szeretne állítani. Ezzel olyan határ elé "állítjuk a kamupártokat", ami szinte teljesen megszünteti, ellehetetleníti a működésüket - fogalmazott a politikus, kiemelve, 71 választókerületben jelöltet állítani csak országos támogatottsággal, szervezettséggel rendelkezők tudnak állítani. Megjegyezte: friss pártként nem félnek attól, hogy ne tudnának mind a 106 egyéni választókerületben jelöltet állítani. A politikus beszámolt róla, hogy javasolták a többes ajánlás megszüntetését is, azt, hogy egy választópolgár csak egy jelöltet, pártot támogathasson, ezt azonban a kormánypártok nem támogatták. Volner János méltatlannak és igazságtalannak nevezte az ellenzék támadását. Mint mondta, a múlt héten sajtótájékoztatón ismertette javaslatukat, de egyetlen baloldali médium sem ment el, a benyújtás óta egy észrevételt sem tettek javaslatára a baloldali politikusok, "most mégis úgy tesznek, mintha szándékaik ellen való lenne az, ami történt". "Ha valaki egy listán szeretne Gyurcsány Ferenccel elindulni, megtehette eddig is, megteheti ezután is, semmiben nem akadályozzuk meg a baloldali pártokat" - mondta. Hangsúlyozta: nincs az ellenzéki oldalon sem összefogási kényszer. "
"Senkit nem kér meg a Volner Párt arra, hogy összegyurcsányozza magát, Jakab Péternek sem mondjuk azt, hogy fogjon össze Gyurcsány Ferenccel, ők azonban mégis így döntöttek, egy listára fog a Jobbiktól a DK-ig terjedő balliberális koalíció kerülni"

- fogalmazott, hozzátéve: "összenő, ami öszetartozik".
Az igazságügyi bizottság üléséről - amelyen döntöttek Volner János indítványáról - ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.