Előfizetés

Polgármesteri hivatal előzi az operatív törzset

Vas András
Publikálás dátuma
2020.11.25. 07:24

Fotó: Komka Péter / MTI/MTVA
Balassagyarmat fideszes polgármestere egymaga kenterbe verte az állami szervek által összeállított hivatalos statisztikát.
„A mai napon a kórházban 135 koronavírusos beteg gyógyul a Covid-osztályon és 9 beteg van lélegeztető gépen. Balassagyarmati beteg összesen 23 gyógyul a kórházban. Az elmúlt két napban nem volt elhalálozás a kórház Covid-részlegén. A polgármesteri hivatal halotti anyakönyvi adatait végig nézve a városban az elmúlt héten iktatásra került anyakönyvek szerint a 38 helyben elhunyt közül 26 covidos fertőzött volt. Közülük 5 balassagyarmati elhunytból 1 volt Covid-fertőzött” – írta 86. vészhelyzetei közleményében hétfőn este Balassagyarmat Facebook-oldalára Csach Gábor, a város fideszes polgármestere. Precíz közlése meglepetést keltett: ilyen részletességű adatokat ugyanis az Operatív Törzs nem ad ki. Amikor Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő közérdekű adatigénylésben kérdezte Müller Cecília országos tiszti főorvost, hogy melyik kórházban hány koronavírusos beteget ápoltak a járvány kitörése óta, azt a választ kapta: „A koronavírus-fertőzöttségre vonatkozó adatokat nem egészségügyi szolgáltatónként kérik be”, ráadásul „a legtöbb esetben nem azonos a beküldő és a betegeket kezelő egészségügyi szolgáltató”. Mindezek után megkerestük, hogy  Csach Gábort, hogy akkor ő miként tud adatokra szert tenni. – A közzétett kórházi adatok, ahogy azt egyébként több korábbi posztomban jeleztem is, nem a pillanatnyi pontos állapotot mutatják, attól függően alakulnak a számok, hogy reggel, délután vagy esetleg előző nap este kapok információkat, vagy mondjuk abban a 8 napban, amikor betegként ott feküdtem – mondta Csach Gábor, majd úgy folytatta: – A halálokokat a halotti anyakönyvi eljárásban csatolt halottvizsgálati bizonyítványok alapján látják az arra jogosult kollégák. Persze lehet eltérés, hiszen az anyakönyvi eljárás a halálozási naphoz képest csúszhat több napot is, de a tendenciák így is pontosak. A kormányhivatal a települési karanténadatokat adja, a szakképzési centrum, a tankerület és a saját intézményvezetőink pedig kérésemre naponta közlik a határozataikat, a napi jelentéseket. Vagyis minden polgármester kolléga kisebb-nagyobb utánajárással meg tudja szerezni ezeket az adatokat, ha akarja.
Márpedig szerinte ezeket az adatokat szükséges megismerni, mert az embereket érdekli, mi történik városukban, fontos, hogy valamilyen formában tájékoztassa őket valaki, aki elég megbízható forrásnak minősül. Ráadásul – tette hozzá – ezzel megelőzhetők a városi pletykák, álhírek terjedése is. – Arról nem beszélve, hogy nekünk is tudnunk kell a tendenciákat, amihez igazítani lehet a helyi védekezést, ellátási feladatokat. A kórházi statisztikáim például szeptember óta lehet, hogy darabra nem a legpontosabbak, hiszen új beteg bármelyik percben érkezhet, de viszonyításnak, a járvány aktuális helyi helyzetleírásának tökéletesen megfelelnek – mondta.

Halálozás: nincs lassulás

Meghalt 117, többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 4008-ra emelkedett. Már 7598 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig Budapesten regisztrálták a legtöbb fertőzöttet, összesen 41 741-et, ezt követi Pest (23 873) és Győr-Moson-Sopron megye (12 410). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (2565).

Merkel kezében a megoldás kulcsa

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.11.25. 06:40

Fotó: ELYXANDRO CEGARRA / AFP
Brüsszelben megy a találgatás, hogyan kecmeregjenek ki az EU27-ek a magyar és a lengyel vétó okozta újabb krízisből, de a szálak Berlinbe vezetnek.
Magyarország és Lengyelország elszigetelésétől a jogállami mechanizmus alkalmazásának felfüggesztéséig számos javaslat, elképzelés és vélemény lát napvilágot arról, hogyan kellene megoldani a közösség legfrissebb politikai válságát, amelyet az váltott ki, hogy Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő bejelentette: az uniós alapok befagyasztásával fenyegető szabályrendszer miatt meg fogják vétózni az EU 1800 milliárd eurós költségvetési és gazdasági segélycsomagját. A választ egyelőre senki nem tudja, minthogy a problémával személyesen és hivatalból is Angela Merkel német kancellár foglalkozik, mint az EU Tanácsának soros elnökségét ebben a félévben betöltő tagállam első számú vezetője. A politikus személye a garancia arra, hogy a magyarok, de főként a lengyelek elszigetelése, partvonalon kívülre szorítása szóba sem jöhet, mondták nevük mellőzését kérő brüsszeli beszélgetőpartnereink. Szerintük irreálisak a jóslatok, hogy a két országot ki fogják hagyni a járvány utáni helyreállítási alap létrehozásából, mert “Merkel számára ez elfogadhatatlan lenne”. Ezért a kancellár és környezete olyan megoldást keres, amelyből mindkét fél jól jönne ki, és arcvesztés nélkül lobogtathatná a megtalált kompromisszumot. Keskeny pallón kell egyensúlyoznia, mert az EU intézményei nem kívánják kibontani a pénzügyi csomagot, amelynek része a kifizetéseket a jogállam tiszteletben tartásához kötő rendelet. A magyar-lengyel páros viszont nem akarja, hogy a szerintük homályos kritériumokat tartalmazó és így önkényes döntésekre módott adó jogszabály alapján szankciókat foganatosítsanak ellenük. Az egyik “arcmentő” megoldás lehetne, hogy az Európai Unió Bíróságára bízzák a vita rendezését: határozzon a luxemburgi székhelyű testület arról, hogy a rendelet megfelel-e a közösségi jognak. A Bruxinfo uniós hírportál megszellőztette, hogy érlelődik egy javaslat, amely szerint a jogállami mechanizmus végrehajtását két-három évvel elhalasztanák, amíg a bíróság dönt. Biztosra vehető, hogy Budapest és Varsó a hatályba lépett rendelet megsemmisítését fogja kérni az EU Bíróságán, ahogyan tette ezt például a migránsok kötelező elosztásáról szóló tanácsi határozattal kapcsolatban is. A párosnak csak azt kéne előre bebiztosítania, hogy az ítéletig ne alkalmazzák a jogszabály előírásait. Egy perre vitt uniós törvény hatályának azonnali és átmeneti felfüggesztéséről kizárólag a luxemburgi bírák dönthetnek alapos megfontolás után. 
De a hírportál informátorai szerint az Európai Bizottság és a miniszteri szintű EU Tanács már most ígéretet tehetne arra, hogy néhány évig nem fogja aktiválni a mechanizmust. Egy ilyen politikai kötelezettségvállalás azonban meglehetősen gyenge lábakon áll, állították lapunknak az európai jogot ismerő tisztviselők. Ráadásul nem biztos, hogy elnyeri a demokratikus értékek érvényesítéséért harcosan kiálló tagországok és az Európai Parlament tetszését. Információink szerint a válságkezelés keretében szó van olyan politikai nyilatkozatok elfogadásáról is, amelyekben az Európai Unió engedményeket tenne a két tagállamnak a jogállami feltételrendszerrel szorosan nem összefüggő és számukra kulcsfontosságú ügyekben. Így az EU is kihúzhatná magát, mert kezében maradna a jogállami fék, Orbán és Morawiecki pedig büszkélkedhetne odahaza a Brüsszelben kiharcolt sikerekkel. Ez a forgatókönyv azon a feltételezésen alapul, hogy a magyarok és a lengyelek nem fognak elmenni a falig, mert fontosabb számukra a kilátásba helyezett pénzügyi támogatás. Az pedig Budapest és Varsó győzelmével érne fel, ha a kicsikart engedmények mellett még a jogállami feltételrendszer is csődöt mondana: a brit üzleti lap, a Financial Times által idézett szakértők szerint az EU pénzügyi érdekeinek védelmére leszűkített szankciós mechanizmust nehéz lesz a demokratikus értékek általános védelmére felhasználni.

Több kecskeméti óvodában is megjelent a koronavírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.24. 22:04
A kecskeméti városháza.
Fotó: Shutterstock
Több csoport is karanténba került.
Facebook-oldalán számolt be Kecskemét fideszes polgármestere arról, hogy a megyeszékhelyen is elindult a kormány által bejelentett intézményi szűrés. Már az első napon sok fertőzöttről szereztek tudomást. 
Mint kiderült, "teljes karantén alatt a ménteleki óvoda, a Juhar utcai óvoda, és a Mikszáth Kálmán krt-i óvoda."

Szemereyné Pataki Klaudia tájékoztatása szerint csoportos karantén alá kerültek a következő csoportok: Hetényegyháza 1 csoport, Kadafalva 2. csoport, Széchenyi sétány ovi 3. csoport, Forradalom utcai ovi 1. csoport. Jelezte, a fertőtlenítések folyamatosak és arra kért minden dolgozót, vegyenek részt a teszteléseken. A városvezető egyébként azt tapasztalja, hogy a munkavállalók nagyon együttműködőek. Azt ígérte, további napi adatokkal fog szolgálni közösségi oldalán, milyen eredményeket hoznak a vizsgálatok.