Előfizetés

Hulladékból építettek elektromos autót

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.25. 16:30

Fotó: Bart van Overbeeke / TU/ecomotive
A kétüléses sportautó, amelyet holland egyetemisták tengerből összegyűjtött műanyagból és PET-palackokból készítettek, 220 kilométert képes megtenni.
A kétüléses Luca névre keresztelt sportautó óránként 90 kilométer csúcssebességet képes elérni és teljes feltöltöttséggel 220 kilométert tud megtenni – közölte az Eindhoveni Műszaki Egyetem.
„Ez egy valóban különleges autó, mivel hulladékból készült. Az alváz lenből és újrahasznosított PET-palackokból, a belsejéhez válogatás nélküli háztartási hulladékot használtunk” – mondta Lisa van Etten projektmenedzser a Reuters brit hírügynökségnek. A gépkocsi karosszériájához televíziókban, játékokban és konyhai eszközökben megtalálható kemény műanyagot használtak, az ülések kókuszból és lószőrből készültek.
A gépkocsit 18 hónap alatt készítette el 22 egyetemista azzal a céllal, hogy bizonyítsák a hulladék felhasználásának számtalan lehetőségét. „Igazán reméljük, hogy a gépkocsigyártók elkezdik használni a hulladékot. Számos alkalmazási területe van. Egyre több cég használ hulladékot vagy bioalapú anyagokat a gépkocsik belsejéhez, mi meg akartuk mutatni, hogy alváz is készülhet belőle” – hangoztatta Matthijs van Wijk, a csoport vezetője.

Száz delfin vetődött partra és pusztult el Új-Zélandnál

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.25. 14:41

Fotó: AFP
A tengerbiológusok nem tudják, mi okozza a meglehetősen gyakori tömeges partra vetődéseket.
Száz gömbölyűfejű és palackorrú delfin vetődött partra és pusztult el a Chatham-szigeteken, Új-Zéland keleti partjaitól nagyjából 800 kilométerre – közölték szerdán a hatóságok. Legtöbbjük még a hétvégén vetődött partra, a mentőegységek munkáját nehezítette, hogy a szigetek mindentől távol vannak.
A környezetvédelmi hatóság (DOC) közlése szerint 97 gömbölyűfejű delfin és három palackorrú delfin pusztult el a partra vetődés következtében. A mentőegységeket vasárnap értesítették az esetről. „Akkor már csak 26 delfin volt életben, többségük nagyon gyengének tűnt. Őket elaltatták a kegyetlen tengeri körülmények miatt, és mert szinte biztosan nagy fehér cápák várták őket odakint, amelyeket egy ilyen tömeges partra vetődés mindig a környékre vonz” – mondta Jemma Welch, a DOC szakértője.
A tömeges partra vetődések meglehetősen gyakoriak a Catham-szigeteken, 1918-ban egyetlen ilyen eset során mintegy ezer állat pusztult el. Szeptember végén több száz delfin pusztult el Ausztrália partjainak sekély vizeiben a világ egyik legnagyobb tömeges delfinpusztulása során. Egyelőre a tengerbiológusok nem tudják, pontosan mi idézi elő ezeket.

Kis Csodának nevezték el a washingtoni állatkert pandabébijét

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.24. 10:36

Fotó: HANDOUT / AFP
Négy név közül öt napig lehetett szavazni, csaknem 135 ezren voksoltak.
A Hsziao Csi Dzsi (Kis Csoda) nevet kapta az óriáspandabébi, amely három hónapja született a washingtoni Nemzeti Állatkertben. A hím kispanda nevét - pinjin írásmód szerint: Xiao Qi Ji – négy lehetséges kínai mandarin név közül választották ki egy öt napig tartó online szavazáson, amelyen csaknem 135 ezer voksot adtak le – közölte az intézményt működtető Smithsonian Intézet hétfőn, amikor a pandémia miatt idén már másodszor zárták be az állatkertet.
Az augusztus 21-én világra jött Kis Csoda anyja a 22 éves Mej Hsziang, amelyet mesterségesen termékenyítettek meg, az apja pedig a 23 éves Tien-Tien. Mej Hsziang 2000-ben érkezett Kínából a washingtoni állatkertbe és eddig már négy kölyke született.
A Nemzeti Állatkert legújabb kedvencét jelenleg egy online kamerán keresztül nézhetik meg a rajongók. Az óriáspandák a veszélyeztetett vadvilág és a remény nemzetközi szimbólumai, Hsziao Csi Dzsi születése pedig az öröm fájóan hiányzó pillanatát képezte. Neve tükrözi a rendkívüli körülményeket, amelyek között megszületett a pandémia kellős közepén – hangsúlyozta hétfői közleményében az állatkert.
A szövetségi kormány által alapított és irányított oktatási, kutatási intézet és múzeumegyüttes a múlt héten jelentette be, hogy az eddig is korlátozott kapacitással működő hét múzeuma és az állatkert az élénkülő koronavírus-járvány miatt hétfőn újra bezár meghatározatlan időre. A Smithsonian először március közepén zárta be összes intézményét a járvány miatt. Az állatkert július 24-én nyitott ki újra, majd korlátozásokkal a múzeumok is megnyitották kapuikat.