Előfizetés

MSZP-s polgármesterek kérik a fizetős parkolás visszaállítását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.25. 16:24
Szűk utcákban körözhetnek órákig az autók, parkolóhelyet keresve
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A budapesti belső kerületek közterületein nappal még nagyobb a káosz, a zaj és az egészségtelen rossz levegő a kormányzati intézkedés nyomán.
Az ingyenes parkolás novemberi bevezetésével, egy rövidlátó és átgondolatlan intézkedéssel a kormány nemhogy enyhítene a járványügyi helyzeten, hanem még az emberek egészségét is kockáztatja, levegőszennyezettségnek teszi ki – nyilatkozta szerdán a Népszavának Horváth Csaba. Zugló MSZP-s polgármestere Tóth József XIII. kerületi és Őrsi Gergely II. kerületi kollégájával együtt online sajtótájékoztatón kérte a kormányt a szerintük káros intézkedés visszavonására.
Horváth Csaba kérdésünkre azt is elmondta: elsősorban a fizetős parkolás forgalomszabályozó szerepének helyreállításra van szükség. A bevásárlóközpontok és az önkormányzati intézmények parkolóinak, mélygarázsainak éjszakai megnyitásával természetesen egyetértettek, sőt azt korábban ők maguk is javasolták, azonban a nappali közterületi parkolási káoszt ez nem oldja meg. – A folyamatosan parkolóhelyet kereső autók megnövekedett forgalma a most kezdődött szmogveszélyes időszakban éppen a koronavírus által támadott tüdőre jelent veszélyt – tette hozzá a fővárosi XIV. kerület polgármestere, megjegyezve: Zuglónak az idén 650 millió forintos bevételkiesést okozott a tavaszi és a mostani ingyenes parkolás. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere az ingyenes parkolást szintén politikai kérdésnek tartja, amely az önkormányzatok ellehetetlenítését erősíti. – Több a lakossági panasz, rosszabb a levegő és nagyobb a zaj a fővárosban. A XIII. kerületnek ebben az évben egymilliárd forintos bevételkiesést jelentett ez az intézkedés – mondta Tóth József, aki egyenesen pótcselekvésnek nevezte a kereskedelmi célú parkolóhelyek estétől reggelig tartó ingyenessé tételét.
Mind több a szabálytalanul parkoló sofőr
Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere szerint sokan vannak „home office”-ban karanténban vagy digitális oktatáson, ők saját lakóhelyükön tapasztalják, hogy például egy bevásárlás után nem találnak otthonuk közelében parkolóhelyet. – Emiatt drasztikusan megnőtt a belső városrészekben a gyalogosokat is veszélyeztető, szabálytalanul várakozók száma is – jegyezte meg.

Nem a bokorban találta, valójában saját csecsemőjüket vitte kórházba egy apa Szolnokon

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.25. 15:57
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A kórház biztonsági őre tett bejelentést szerda délelőtt arról, hogy egy férfi az intézménybe vitt újszülöttről azt állította, hogy találta.
Nem a bokorban találta, saját csecsemőjüket vitte kórházba egy apa Szolnokon – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-vel, miután több hírportálon is megjelent, hogy egy férfi újszülöttet talált a Tisza-parti megyeszékhelyen. A rendőrség tájékoztatása szerint egy szolnoki kórház biztonsági őre tett bejelentést szerda délelőtt arról, hogy egy férfi az intézménybe vitt csecsemőről azt állította, hogy találta. A rendőrök az adatgyűjtés során kétséget kizáróan megállapították, hogy a férfi a csecsemőt nem találta, hanem a saját gyermekét vitte be. Azért nem a valóságot közölte az apa, mert a kislányt nem kívánták megtartani és szülői mivoltukat ily módon szerették volna eltitkolni – írták a közleményben. Az ügyben a Szolnoki Rendőrkapitányság kiskorú veszélyeztetése miatt folytat büntetőeljárást.

Gyanús kifizetések kurtították a POSZT pénzét

Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2020.11.25. 14:55

Fotó: Facebook
45 millió forint kár érte a Pécsi Országos Színházi Találkozót (a POSZT-ot), állítja egy városházi vizsgálat.
Hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést a pécsi önkormányzat, mivel a POSZT mögött álló nonprofit kft. korábbi vezetői egy általuk létrehozott cégre bízták a fesztivál szervezését, s ez a megoldás feleslegesen megdrágította a rendezvényt. Ezt állapította meg az a főképp jogászokból álló team, amit Pécs 2019 ősze óta regnáló ellenzéki városvezetése kért fel arra, hogy világítsa át az önkormányzat cégeinek korábbi gazdálkodását. A magyar nyelvű színjátszás legjelentősebb hazai fesztiváljának, a POSZT-nak Pécs a többségi tulajdonosa. 2017-ben a fesztivál rendezéséért felelős POSZF Nkft. három vezető tisztségviselője és a negyedik vezető közeli hozzátartozója létrehozott egy céget, az Aktor Nkft.-t, s erre a vállalkozásra bízták a POSZT szervezésének egy jelentős részét. Az átvilágítás végző munkacsapat úgy látja, hogy a POSZF vezetői többnyire azért a munkáért fizettek ki tízmilliókat a saját cégüknek, amit a POSZF irányítójaként amúgy is el kellett volna végezniük. Így viszont 2017-ben és 2018-ban összesen mintegy 45 millió forintot feleslegesen költöttek el. A POSZT évente 160-180 millióból gazdálkodik, ezért, ha a gyanú valós, akkor a rendezvényre fordítható pénz több mint tíz százalékát pazarolták el. A történethez tartozik, hogy Pécs korábbi, kormánypárti vezetése is elfogadhatatlannak tartotta a POSZF és az Aktor közötti szerződést, és Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere 2019 júniusában felszólította a POSZF akkori vezetőjét, Magyar Attilát, hogy mondja fel a kontraktust. Az akkori vizsgálat is megállapította, hogy a POSZF teljesítési igazolásainak és kifizetéseinek dokumentumai hiányosak. A fideszes városvezetés azonban nem tett feljelentést a POSZF gazdálkodásának bűncselekmény gyanús elemei miatt, noha ez – a mostani vizsgálat szakértői szerint – kötelességük lett volna. A feljelentés elmaradását sokan azzal magyarázták, hogy Magyar és köre jó kapcsolatokat ápolt a Fidesz meghatározó politikusaival. Magyar Attila csak 2020 februárjában távozott a kft. éléről, miután a város új vezetése közölte, elégedetlen a munkájával, és nem kívánja őt alkalmazni. Hogy a mostani feljelentést a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság befogadja -e, az a következő napokban dől el.

A fentieknek nincs abban szerepe, hogy a POSZT jövője bizonytalan. A fesztivált Pécs és a Magyar Színházi Társaság hozta létre az ezredfordulón. Később a rendezvényben tulajdonrészt szerzett a Magyar Teátrumi Társaság. Előbbi szervezet inkább liberálisként, utóbbi nemzetiként definiálja önmagát. A két szervezet viszonya konfliktusos volt, s az alapító társaság 2018-ban távozott a POSZF-ból, mivel nem tudta kontrollálni a kft. gazdálkodását azokban az években, amikor a Fidesz irányította Pécset. Most viszont az ellenzéki vezetésű Pécs és a kormánypártokhoz húzó, Vidnyányszky Attila elnökölte teátrumi társaság viszonya törékeny. Vidnyánszky szívesen elvinné a rendezvényt Pécsről, de a város ezt nem engedi. 2020 júniusában elmaradt a POSZT, a koronavírus miatt mondták le, ám ha nincs a járvány, akkor se biztos, hogy megtartják. Átütemezték a fesztivált 2021 januárjára, a novemberben elrendelt rendkívüli allapot miatt azonban ez az időpont is ellehetetlenült. A 2021-es POSZT sorsa azért bizonytalan, mert ki tudja, mikor fogadnak nézőket a színházak, így nincs miből összeválogatni a programot. A POSZF ügyvezetése azt tervezi, hogy a 2021-es POSZT-ot az elmúlt szezon kiválasztott előadásaiból tartják meg júniusban. Ha nem szól közbe a vírus vagy valami más…