ellenzék;Volner János;

2020-11-26 08:30:00

Volner szembe megy a teljes ellenzékkel

Megkérdeztük az országgyűlési képviselőt arról, mi a célja a Fidesz támogatta javaslattal.

Váratlanul támogatta a Fidesz Volner János javaslatát a választási törvény módosításához, így eldőlni látszik, hogy 2020-an az ellenzék csak közös listán indulhat majd. A kormány eredeti javaslata úgy szólt, az a párt állíthat országos listát, amelyik legalább 9 megyében összesen 55 egyéni jelöltet ki tud állítani. Ezt a küszöböt emelné meg Volner János javaslata 71 indulóra 14 megyében. Volner János arra a kérdésünkre elmondta, valóban a kamupártok elleni fellépés motiválta, ezért terjesztette be azt a javaslatot is, ami tiltotta volna a többes ajánlás rendszerét, nem rajta múlt, hogy ezt nem támogatta a Fidesz. 

– Erre csak azt tudom mondani, hogy valójában az ellenzék munkáját végeztem el: a közelmúltban ugyanis több baloldali elemzőműhely, a Závecz Research és a Publicus Intézet felmérése is világosan megmutatta, hogy a közös ellenzéki listának van a legnagyobb támogatottsága. Ez találkozik a DK, az MSZP szándékaival is, de Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szintén úgy nyilatkozott, hogy a javaslatom elfogadása nem befolyásolja a stratégiájukat – mondta a Jobbikból korábban kizárt képviselő. Volner János azt is tagadta, hogy egykori pártján akart bosszút állni. - Az LMP és a Jobbik ma már együtt indulva sem érne el tíz százalékot, ami egy külön listán a bejutásokhoz kellene, így csinálják a műbalhét, valójában örülnek, hogy részt vehetnek az összefogásban – fogalmazott.

A Mi Hazánk Mozgalom tiltakozásáról pedig azt mondta, „Toroczkai Laci le akarja mosni magáról a »Fidesz bérenc« bélyeget, ezért a Fidesz áldozatának mutatja magát, ennyi az oka. Dúró Dóra két évvel ezelőtti Mandineres interjúja alapján már akkor több mint 2000 tagjuk volt – jelenleg nyilván jóval több -, ennyivel nem lehet gond 35 ezer ajánlást összeszedni”. Azzal pedig nem foglalkozik Volner, hogy most rá aggatták ezt a jelzőt: „a baloldal a Jobbikra is azt mondta, hogy »Fidesz bérenc« - addig, amíg össze nem állt velük. A magyar politika így működik”. Azt Volner János elismerte, hogy javaslata a Magyar Kétfarkú Kutyapártot rosszul érinti, de „a magyar politikát nem a viccpártokra kell szabni”. 

A Volner Párt elnöke állítja, mind a 106 egyéni körzetben lesz jelöltjük 2020-ban: „a Magyar Gárda második embere voltam, ebből egy sikeres országos mozgalmat csináltunk, ami 17 százalékkal vitte a parlamentbe a Jobbikot. A Jobbik országos hálózatát is a vezetői közreműködésemmel építettük fel. Kétszer már megcsináltam ezt, harmadszor is meg fogom”.