Előfizetés

Hibaüzenet a lélegeztetőgépen

Batka Zoltán Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.11.27. 06:00

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Nem működik kifogástalanul minden lélegeztetőgép Zalaegerszegen – értesült lapunk. Az operatív törzs hallgat, a kínai gyártó elismerte a Népszavának, hogy kaptak jelzést problémákról.
Több alkalommal is meghibásodtak lélegeztetőgépek a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban – erről értesült a Népszava több forrásból. Lapunk megkereste a Zala Megyei Szent Rafael Zala Kórházat, de az intézmény csak azt válaszolta, hogy a jelenlegi eljárásrendnek megfelelően a felvetett kérdésre az operatív törzs ad felvilágosítás. November 17-én írásban fordultunk a kormányzati tájékoztatási központhoz és az operatív törzshöz, de megkeresésünkre tegnap esti lapzártánkig, azaz tíz nap alatt sem kaptunk választ. Mivel a hatályos jogszabályok szerint az orvostechnikai eszközökkel kapcsolatos váratlan eseményeket a kórház köteles jelenteni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI), megkerestük ezt a szervezetet is, választ azonban innen sem kaptunk csütörtök estig. A Népszava megkereste azt a kínai céget, amely gyártja az állítólag meghibásodó Crius V6 Northern típusú lélegeztetőgépeket. A Hong Konghoz közeli Shenzhen-ben székelő Northern Meditec Ltd. kereskedelmi igazgatója, Leo Lee érdeklődésünkre közölte, jelentős mennyiségű lélegeztetőgépet adtak el egy magyar cégen keresztül. Amikor a gépek meghibásodásáról kérdeztük, úgy fogalmazott: „A Covid-19 miatt nem könnyű megállapítani a valódi problémát, hogy mi történt a lélegeztetőgépeinkkel, lehet, hogy a lélegeztetőgép miatt történt, lehet, hogy a lélegeztetőgép helytelen üzemeltetése miatt. Csak vázlatos visszajelzést kaptunk az értékesítőnktől és a kórháztól. De nincs ok aggodalomra, gyártó cégként magyarországi partnerünkkel kezeljük a problémát és dolgozunk a megoldáson.”

Az Egyesült Királyságba is ez a cég szállít

A Northern Meditecet a szaksajtó a világ egyik meghatározó lélegeztetőgép-gyártójaként tartja számon. A Northern Meditec jelenleg Európán belül az Egyesült Királyságba szállít nagyobb mennyiségben, ahol – mint a cég közölte – az első biztonsági vizsgálatok nyomán újabb gépeket rendelt tőlük a brit kormányzat. A cég másik nagy felvevő piaca Dél-Amerika. Igaz, ott nem ment zökkenőmentesen a társaság piacra lépése. Mint arról a kolumbiai helyi sajtó szeptemberben beszámolt, a kolumbiai kormányzat visszamondott egy 1000 lélegeztetőgépre szóló, 35 millió dolláros megrendelést. Az ottani nagykereskedő partnerük ugyanis nem tudta megfelelően igazolni, hogy a készülékek maradéktalanul megfelelnek a biztonságos üzemeltetésre vonatkozó helyi szabályoknak. Amikor a Népszava ezekről a sajtóhírekről kérdezte a Northern Meditec-et, a cég azt közölte, hogy ez csak átmeneti, kezdeti probléma volt, ami a „Kína és Kolumbia közötti eltérő munkakörülményekből fakadt.” A cég szerint már megoldódott ez a probléma, így már második sőt, harmadik körben is rendelt tőlük a kolumbiai kormányzat lélegeztetőgépet.

Azt ismételt kérdésünkre sem árulta el a Northern Meditec, hogy mely cég a magyarországi partnerük, és mikor, mennyit, mennyiért vett Magyarországra a Crius V6 Northern típusú lélegeztetőgépből, mivel ez szerintük üzleti titok. Azt, hogy valami baj van a zalaegerszegi intenzív osztályon használt egyes gépekkel megerősítette lapunknak az intézmény két dolgozója is. Azt nem tudták, hogy összesen hány eszköz romolhatott el, és ezek a hibák okoztak-e veszélyt, jelentettek-e kockázatot a betegellátásában. További részleteket egyikük sem mondott, viszont azt mindketten jelezték, hogy erről az ügyről a kórházban senki sem beszélhet.

961 ember van intezív osztályon a koronavírus miatt

Meghalt 115, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 6360 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön. Ezzel 192 047-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 4229-re emelkedett, a gyógyultak száma 49 616. Az igazolt fertőzöttek számában összesítve megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. Az aktív fertőzöttek száma 138 202. 7537 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 640-en vannak lélegeztetőgépen. Gulyás Gergely a tegnapi kormányinfón elárulta azt is, hogy „ha jól emlékszik” 961-en vannak intenzív osztályon a betegséggel összefüggésben. Ezt az adatot idáig nem közölték. MTI

Már jár a fényvillamos Budapesten

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.26. 22:18

Fotó: BKV Zrt. / Facebook
A 60 éves nosztalgia járművet a BKV munkatársai évről évre több ezer izzóval világítják ki.
Idén is útjára indult az adventi és karácsonyi időszakban közlekedő, ünnepi fénybe öltöztetett nosztalgia villamos Budapesten – közölte a BKV Zrt. csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint ebben az évben is a 2-es vonalán tette meg első útját az ünnepi dekorációba bújtatott, fényárban úszó jármű.
A fényvillamos a hét különböző napjain a 2-es mellett a 42-es, az 50-es, az 56A, az 59-es, a 62A és a 69-es vonalakon közlekedik, december 24. és december 31. kivételével január 6-ig minden nap délután 3 órától szállítja az utasokat.

A járat menetrendje megtalálható a BKV Zrt. honlapján és hivatalos Facebook-oldalán.  – A hatvanéves nosztalgia járművet a BKV munkatársai évről évre több ezer izzóval világítják ki, hogy az utazás valóban a hétköznapok megszokásaiból kiemelkedő élmény lehessen, ami ebben az évben különösen fontossá vált – olvasható a közleményben. A fényvillamos egyébként már 12. éve jár az adventi és karácsonyi időszakban.

Merkely Béla szerint csökken a fertőzöttek aránya

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.26. 21:10

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A Semmelweis Egyetem rektora közölte, hogy az utóbbi napokban az antigén tesztek miatt nőttek a számok, de ez nem azt jelenti, hogy a járvány erőre kapott.
Négy egyetem adataiból arra lehet következtetni, hogy Magyarországon csökken a pozitív koronavírus-fertőzéssel regisztráltak aránya – mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtök este az M1 aktuális csatornán. Merkely Béla elmondta, a csütörtöki plusz 2000 fertőzött nem azt jelenti, hogy a járvány erőre kapott, hanem az úgynevezett antigén tesztek – amelyekkel a tanárokat is szűrik – miatt nőttek a számok.
– Tehát az országos tesztelésnek köszönhetően több pozitív eset jelenik majd meg

– magyarázta, hozzátéve, hogy a PCR-, tehát az örökítőanyagot vizsgáló tesztek végeredményében nincsen eltérés, sőt ezek alapján fokozatosan csökken a fertőzöttek száma.

A karácsonyi ünnepek kapcsán megjegyezte, ha egy család nagy része már átesett a betegségen, akkor nagy valószínűséggel nem fertőződnek meg újra, hiszen csak nagyon kevés olyan esetről tudnak, ami biztosan ismétlődött.  – Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy azok, akik már átestek a betegségen, felelőtlenül viselkedhetnek, nekik is be kell tartani a járványügyi előírásokat – fűzte hozzá Merkely Bála. Kitért arra is, a vakcina megérkezése előtt fel kell mérni, hogy mennyien eshettek át a fertőzésen; 
a saját becslése szerint körülbelül másfél millióan, tehát a magyarországi népesség mintegy 15 százaléka.

Hozzátette, a beoltottak és a betegség ellen már védettek aránya összességében el kell, hogy érje a népesség 60 százalékát. Merkely Béla nemrég saját maga, sőt, családtagjai is megfertőződtek a koronavírussal. A rektornak tünetei is voltak. Akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Covid nem egy nátha, de nem is egy influenza, hanem egy sokkal komolyabb fertőző betegség, amelynek legyőzése teljes embert kíván. A professzor csütörtökön jelentette be, hogy küzdelmesen ugyan, de családtagjaival együtt felépültet a fertőzésből, a rektor visszatért munkájához, és újra betegeket lát el.