lélegeztetőgép;

2020-11-27 06:00:00

Hibaüzenet a lélegeztetőgépen

Nem működik kifogástalanul minden lélegeztetőgép Zalaegerszegen – értesült lapunk. Az operatív törzs hallgat, a kínai gyártó elismerte a Népszavának, hogy kaptak jelzést problémákról.

Több alkalommal is meghibásodtak lélegeztetőgépek a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban – erről értesült a Népszava több forrásból. Lapunk megkereste a Zala Megyei Szent Rafael Zala Kórházat, de az intézmény csak azt válaszolta, hogy a jelenlegi eljárásrendnek megfelelően a felvetett kérdésre az operatív törzs ad felvilágosítás.

November 17-én írásban fordultunk a kormányzati tájékoztatási központhoz és az operatív törzshöz, de megkeresésünkre tegnap esti lapzártánkig, azaz tíz nap alatt sem kaptunk választ. Mivel a hatályos jogszabályok szerint az orvostechnikai eszközökkel kapcsolatos váratlan eseményeket a kórház köteles jelenteni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI), megkerestük ezt a szervezetet is, választ azonban innen sem kaptunk csütörtök estig.

A Népszava megkereste azt a kínai céget, amely gyártja az állítólag meghibásodó Crius V6 Northern típusú lélegeztetőgépeket. A Hong Konghoz közeli Shenzhen-ben székelő Northern Meditec Ltd. kereskedelmi igazgatója, Leo Lee érdeklődésünkre közölte, jelentős mennyiségű lélegeztetőgépet adtak el egy magyar cégen keresztül. Amikor a gépek meghibásodásáról kérdeztük, úgy fogalmazott: „A Covid-19 miatt nem könnyű megállapítani a valódi problémát, hogy mi történt a lélegeztetőgépeinkkel, lehet, hogy a lélegeztetőgép miatt történt, lehet, hogy a lélegeztetőgép helytelen üzemeltetése miatt. Csak vázlatos visszajelzést kaptunk az értékesítőnktől és a kórháztól. De nincs ok aggodalomra, gyártó cégként magyarországi partnerünkkel kezeljük a problémát és dolgozunk a megoldáson.”

Azt ismételt kérdésünkre sem árulta el a Northern Meditec, hogy mely cég a magyarországi partnerük, és mikor, mennyit, mennyiért vett Magyarországra a Crius V6 Northern típusú lélegeztetőgépből, mivel ez szerintük üzleti titok.

Azt, hogy valami baj van a zalaegerszegi intenzív osztályon használt egyes gépekkel megerősítette lapunknak az intézmény két dolgozója is. Azt nem tudták, hogy összesen hány eszköz romolhatott el, és ezek a hibák okoztak-e veszélyt, jelentettek-e kockázatot a betegellátásában. További részleteket egyikük sem mondott, viszont azt mindketten jelezték, hogy erről az ügyről a kórházban senki sem beszélhet.