Előfizetés

Festékszóróval akciózott a ferencvárosi polgármester

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.28. 13:12

Fotó: Népszava
Baranyi Krisztina csak a helyi lakosoknak szánt parkolóhelyet festett fel.
A járványhelyzetre ingyenessé tett parkolás sokszor káoszt hozott, leginkább a fővárosban. A polgármesterek többsége keresi a megoldást, hogyan lehetne a problémát megoldani, vagy legalábbis mérsékelni. A IX. kerület is lépett: 
Baranyi Krisztina polgármester csak a helyiek által használható parkolóhelyet festett fel.

A kerületvezető mindezt azzal indokolta, hogy Ferencvárosban elviselhetetlen lett a helyzet, amióta nem kell fizetni a parkolásért. Jelezte azt is, hogy ezen helyek száma korlátozott, így arra kér mindenkit, használják az éjszakára ingyenessé tett mélygarázsokat, parkolóházakat (pl. Bálna).

Hadházy Ákos szerint börtön járna Tarlósnak, nem díszpolgárság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.28. 12:21

Fotó: Béres Márton / Népszava
A független képviselő elment metrókat nézni, azután jött rá a felismerés.
Nem hallott mostanság a metrófelújítás körülményeit vizsgáló fővárosi bizottság ténykedéséről, ezért maga döntött úgy a politikus, hogy felkeresi a BKV Kőér utcai telephelyét. A látogatáshoz alighanem múlt heti cikkünk is apropót szolgáltatott.  A Népszava információi szerint ugyanis a metrókocsik extrém rozsdásodása miatt összehívott rendkívülii igazgatósági ülésen derült ki, hogy lényegében újak azok a szerelvények, amelyek jelenleg a hármas metró vonalán futnak, noha hivatalosan felújítottak.  Ennek akart utánajárni Hadházy Ákos is látogatása során, de gyorsan kiderült, "a szakemberek 15 perc alatt teljesen világossá tették, hogy a régi szerelvényekből csak az ütközők maradtak meg, ha ugyan." Megítélése szerint a kormány és a főváros korábbi vezetése "arcátlanul csalt" a metrók beszerzésével. Úgy véli, a történtek egy sor bűncselekmény gyanúját is felvetik. 
"Jómagam kíváncsian várom, hogy a megítélt, de még át nem adott díszpolgárságot ezek után visszavonják-e Tarlóstól, aki miatt még évtizedekig elavult, ráadásul légkondi nélküli szerelvényeken utaznak majd utasok milliói úgy, hogy összességében az ügylet valószínűleg semmivel sem lett olcsóbb, mint ha új vonatokat vettünk volna. Bár talán már mégsem évtizedekig, mert olyan gyorsan rohadnak szét a szerelvények..."

Bejegyzését végül azzal zárta, hogy ha az illetékes fővárosi bizottság nem tesz feljelentést az ügyben, akkor ő maga fogja azt megtenni. 

Lélegeztetőgép-hibák: „A személyzet a pácienseket azonnal másik gépre helyezte”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.28. 10:46

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az operatív törzs megpróbálta elhallgatni, hogy meghibásodtak lélegeztetőgépek a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, de miután lapunk megírta ezt, az egészségügyi intézmény elismerte: több készülék sem működött megfelelően.
Több alkalommal is meghibásodtak lélegeztetőgépek a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban – írta meg elsőként a Népszava. A hibákat a Zala Megyei Szent Rafael Zala Kórház, a kormányzati tájékoztatási központ és az operatív törzs is igyekezett elhallgatni, kérdéseinkre ugyanis nem válaszoltak. A hibákról szóló híreket végül az érintett készülékek kínai gyártója erősítette meg a Népszavának. Cikkünk megjelenése után a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban pénteken közleményt juttatott el a megyei napilap online kiadásához, az erről szóló cikket pedig az MTI szemlézte. (A Zala Megyei Szent Rafael Kórház megszólalása annyiban érdekes: korábban arra hivatkozva nem válaszolt lapunk kérdéseire, hogy a jelenlegi eljárásrendnek megfelelően a felvetett kérdésre az operatív törzs ad felvilágosítást.) A megyei lapnak küldött közleményében a kórház elismerte a hibákat. Azt írta: „Az említett korszerű lélegeztetőgép maga küld üzenetet, ha a működésében a legkisebb zavar is támad. Ennek is köszönhető, hogy a személyzet a pácienseket azonnal másik gépre helyezte. Egészségkárosodás, haláleset emiatt nem következett be.” A kórház közölte azt is, hogy a lélegeztetett betegek ellátása garantáltan biztonságos, hatszor annyi lélegeztetőgép van az intézményben, mint amennyire jelenleg szükség van.