Előfizetés

Rendezvénytilalom és kijárási korlátozás: a TV2 szerint minden rendben van nagyszabású showműsorukkal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.29. 16:21

Fotó: Népszava
A Media1 számos kérdésére egyszerűen nem válaszoltak.
A TV2 Dancing with the Stars műsora a hatályos előírásoknak megfelelően készül – válaszolta a csatorna sajtóosztálya a Media1 kérdésére azzal kapcsolatban, hogyan tudnak ilyen nagy élő esti tévéshow-t sugározni, miközben a koronavírus járvány miatt szigorú korlátozások, 20 óra után reggel 5 óráig pedig kijárási tilalom van életben. A Media1 felháborodott olvasói levelek alapján felvetette: a november 11-étől szigorított kormányzati járványügyi intézkedések alapján rendezvények pedig a nap bármely szakában és bármekkora létszámmal sem tarthatók meg, az Orbán-kormány a COVID-19 védekezésre szolgáló néhány hete bevezetett új rendelete ellen vétkezőket pedig tettenéréskor súlyosan szankcionálják. 
„A TV2 szombat este 20 órától, azaz a kijárási tilalom kezdetétől sugárzott Dancing with the Stars (DWTS) című táncos tévéshowjában, mégis viszonylag nagy létszámban lehettek ott emberek, sőt egymáshoz közel”

– jegyezte meg a portál.

A TV2 sajtóosztálya számos kérdésre egyszerűen nem válaszolt a Media1-nek. A portál a cikkben kiemelte:
„Az adás alatt időnként látható volt, hogy a közönség soraiban is ülnek emberek. A kamera időnként láttatta is őket, amikor például Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatójának fia, Győrfi Dániel és Stana Alexandra rumbázott.”

A portál szerint ugyan pár hete még jegyeket árultak a Dancing with the Starsba, amiről az Eventim rendezvényiroda oldalán egy közleményben azt írták, hogy a kormányzati tilalom miatt az előre megváltott jegyeket későbbi időpontra átfoglalják, illetve ha decemberben sem oldják fel a kormányzati korlátozásokat, akkor az összegeket visszafizetik.
„Ebből arra lehet következtetni, hogy a közönségben feltehetőleg végül nem valódi, civil nézők ültek, hanem statiszták vagy a gyártócég, a Paprika Studios munkatársai, akik tehát »munkavégzés« céljából lehettek jelen. (...) Október végén a TV2 Dancing with the Stars című műsorának több szereplőjéről is kiderült már, hogy elkapta a COVID-19 fertőzést. Fertőzést mutattak ki például Marsi Anikónál és Osvárt Andreánál is”

– írta a Media1.

„Higgadtságra lenne szükség” – Gulyás reagált Demeter írására

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.29. 16:05

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
„Ha a politikusok nem tanúsítják ezt a higgadtságot – gondoljunk arra összehasonlításként, amit az Európai Néppárt elnöke korábban a magyar miniszterelnökről mondott – akkor nehéz ezt a nem politikus kultúrszereplőktől elvárni” – fogalmazott a miniszter.
Nem örülök a közéleti diskurzus eldurvulásának – válaszolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Transindex azon kérdésére, nem gondolja-e, hogy le kellene mondania Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának. Gulyás Gergelyt Kolozsváron kérdezték, ahol Csoma Botond RMDSZ-es parlamenti képviselő mellett, a Fő téren vett részt egy sajtótájékoztatón.
„Most, amikor Európában komoly viták vannak, akkor higgadtságra lenne szükség, de ha a politikusok nem tanúsítják ezt a higgadtságot – gondoljunk arra összehasonlításként, amit az Európai Néppárt elnöke korábban a magyar miniszterelnökről mondott – akkor nehéz ezt a nem politikus kultúrszereplőktől elvárni. Én általánosságban azt tudom mondani, hogy higgadtságra, mértéktartásra és kompromisszumkeresésre van szükség, ha a jelenlegi európai problémákat meg szeretnénk oldani”

– mondta a miniszter.

Amint azt a Népszava is megírta, Demetert az „Európát Soros György gázkamrájának” nevező cikke miatt elítélte már a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), az izraeli nagykövetség, és felháborodásának adott hangot Vámos Miklós író is. Demeter később bejelentette: visszavonja publicisztikáját.

Gulyást az SZFE-ről is kérdezték

Gyulyás Gergely a Transindexnek azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök idén nem ment el az RMDSZ mellett kampányolni, Gulyás közölte: „Ha az RMDSZ úgy gondolja, hogy a magyar miniszterelnök részvétele a kampányban szükséges és fontos, akkor a magyar miniszterelnök mindig is rendelkezésre áll. Nyilván az idei év speciálisabb abban, hogy nagy tömegrendezvényeket nem lehet tartani, a magyar miniszterelnök részvétele pedig általában együtt járt ezekkel. De a magyar kormány és Orbán Viktor támogatása is teljes, mindig is úgy gondoltuk, hogy az itt élő magyarságnak a lehető legerősebb képviselete kell, hogy legyen.” Arról is kérdezték, mit gondol arról, hogy az SZFE-nek érvénytelenítik a félévét.
„Ha valahol nem zajlik érdemben oktatás, akkor ott nehéz elismerni a félévet. Én külső szemlélőként – hiszen az egész felsőoktatási reform lényege az volt, hogy ne az állam irányítson intézményeket, hanem az államtól függetlenek legyenek az egyetemek – azt tudom mondani, hogy miután az elmúlt hónapokban érdemi oktatási tevékenység az oktatási hivatal jelentése szerint nem zajlott, ezért szomorú, de racionális döntés a félév érvénytelenítése. A kuratórium azonban azon van, hogy lehetővé tegye, hogy senki tanulmányai semmilyen halasztást ne szenvedjenek, egy keresztfélévvel tenné ezt lehetővé, ha februártól normális mederben folytatódna az oktatás”

– mondta Gulyás.

Arra a felvetésre, hogy még a magyar oktatási ombudsman is jogszerűtlennek találja a lépést, azt mondta, „ha jogi vita van, azt nem politikusoknak kell eldönteni, hanem megvannak erre a független fórumok, ahol dönteni lehet”.

Koronavírusban meghalt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház betegszállítója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.29. 14:42

Fotó: Shutterstock
Kónya Csaba 1993 óta dolgozott az intézményben.
A koronavírussal folytatott hosszú küzdelem után elhunyt Kónya Csaba, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház betegszállítója – közölte az intézmény a Facebook-oldalán. A posztban azt írják, Kónya Csaba 1993 óta dolgozott a kórházban, és számos krónikus betegsége ellenére mindvégig lelkiismeretesen végezte munkáját, kollégái mindig számíthattak rá.