Előfizetés

Koronavírusban meghalt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház betegszállítója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.29. 14:42

Fotó: Shutterstock
Kónya Csaba 1993 óta dolgozott az intézményben.
A koronavírussal folytatott hosszú küzdelem után elhunyt Kónya Csaba, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház betegszállítója – közölte az intézmény a Facebook-oldalán. A posztban azt írják, Kónya Csaba 1993 óta dolgozott a kórházban, és számos krónikus betegsége ellenére mindvégig lelkiismeretesen végezte munkáját, kollégái mindig számíthattak rá.

Demeter Szilárd úgymond visszavonta cikkét, és a Facebook-oldalát is törölte

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.29. 12:57
Demeter Szilárd
Fotó: Népszava
Miután hazai és nemzetközi botrány robbant ki sorosozó-gázkamrázó írása miatt, a Petőfi Irodalmi Múzeum Főigazgatója "semmisnek" tekinti a cikket. És bár azt írja, érti, hogy a relativizálás sértő lehet, első mondatával azonnal relativizálja a cikk visszavonását.
"Függetlenül attól, hogy mit gondolok az igazamról, és függetlenül attól, hogy az Alaptörvény által garantált vélemény- és szólásszabadságot ahogy eddig is, ezután is védeni fogom, a Sor(o)s című publicisztikámat ezennel visszavonom. A Facebook egy Kertész Imre-idézet miatt letiltott három napra, onnan nem tudom törölni a posztot, tehát a Facebook-oldalamat törlöm." - jelentette be Demeter Szilárd, hogy kihátrál saját publicisztikájából. Ami nemzetközi botrányt kavart. A Nemzetköz Auschwitz Bizottság alelnöke elítélte Demeter Szilárd antiszemita kirohanását, ahogy az izraeli nagykövetség is, illetve a Mazsihisz, illetve a kormányhoz viszonylag közelálló EMIH is. Nem beszélve a társadalmi felháborodásról.
"Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. A közeljövőben ehhez tartom magam." - írta Közleményében a PIM főigazgatója.

Kolozsváron buzdította szavazásra az erdélyi magyarokat Gulyás Gergely

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.29. 12:29
Gulyás Gergely egy régebbi kormányinfón
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Mátyás király szobrától a RMDSZ-nek kampányolva „üzent” az anyaországi miniszter.
Az egy hét múlva tartandó romániai parlamenti választásokon való részvételre buzdított vasárnap reggeli kolozsvári sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A miniszter Csoma Botonddal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőjelöltjével közösen állt a sajtó elé Kolozsvár főterén, a Mátyás szoborcsoport előtt. Gulyás Gergely fontosnak tartja, hogy a magyar közösség a lehető legerősebb képviselettel rendelkezzék a bukaresti parlamentben.
„Ha az RMDSZ-nek sok képviselője van a törvényhozásban, akkor képes lesz a nemzetiségi ügyekben a magyar nemzetiség érdekeit képviselve fellépni. Ezért fontos, hogy minél többen menjenek el szavazni, minden magyar ember érezze a magáénak a szavazást”

– fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy Kolozs megyében négy évvel ezelőtt alig több mint száz szavazat hiányzott a második magyar képviselői mandátumhoz. Szerinte ez a példa is jelzi, hogy minden szavazat milyen sokat számít.