kormány;Brüsszel;NGO;

Tovább késik a magyar válasz NGO-ügyben

Az Európai Bizottság már két levelet küldött a magyar hatóságoknak. A másodikat október 29-ikén postázta, és egy hónapot adott a válaszra. Christian Wigand bizottsági szóvivő arról tájékoztatta lapunkat, hogy a válasz nem érkezett meg a határidőre.

Magyarország mindmáig nem hajtotta végre az Európai Bíróság júniusban hozott ítéletét, azaz nem függesztette fel a külföldről támogatott civil szervezetek nyilvántartásba vételét előíró törvény hatályát, illetve nem módosította azt.

Emiatt az Európai Bizottság már két levelet küldött a magyar hatóságoknak. A másodikat október 29-ikén postázta, és egy hónapot adott a válaszra. Az uniós testület ebben információkat kért arról, hogy Magyarország pontosan mikor és milyen jogi lépések sorozatával kívánja megváltoztatni a jogszabályt, amit a bíróság az uniós joggal összeférhetetlennek minősített. Christian Wigand bizottsági szóvivő hétfőn arról tájékoztatta lapunkat, hogy a válasz nem érkezett meg a határidőre. Az EU Bíróságának ítéleteit a tagállamoknak késlekedés nélkül végre kell hajtaniuk. Ellenkező esetben az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat.