Előfizetés

Kárpátaljai magyar intézményeknél tartott házkutatást az ukrán biztonsági szolgálat

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.30. 18:46
Illusztráció
Fotó: Horst Galuschka / AFP
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szerint koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó.
Házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hétfőn több kárpátaljai magyar intézményél és Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének a lakásán – tájékoztatta az MTI-t közleményben a szervezet.
„A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ukrajna eddigi történetében példátlannak tartja azt a durva beavatkozást, amelynek keretében a titkosszolgálat fegyveres kommandósai megszállták Brenzovics László, a KMKSZ elnökének lakását, a KMKSZ ungvári központi székházát, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány székhelyét házkutatás céljából”

– írta a szervezet.

A házkutatások során, a kelet-ukrajnai zaporizzsjei bíróság egy korábban szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján, olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul. A KMKSZ azonban úgy véli, hogy valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl a kárpátaljai magyarságnak, valamint vezetőinek a megfélemlítése.
„A szervezet ezért felszólítja az ukrajnai illetékes szerveket, hogy haladéktalanul vessenek véget a KMKSZ és a kárpátaljai magyarok egyéb szervezetei ellen folytatott boszorkányüldözésnek. Egyben felhívja Magyarország és a nemzetközi szervezetek figyelmét az ellenünk állambiztonsági eszközökkel folytatott politikai nyomásgyakorlásra”

– tette hozzá a KMKSZ közleményében.

Biden biceg, de jól halad

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.11.30. 18:05
Joe Biden
Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP
Kedden két újabb „billegő” államban, Nevadában és Wisconsinban véglegesítik az elnökválasztás végeredményét.
Joe Biden jobb lábfejének két kisebb csontjában hajszálrepedést találtak. A megválasztott elnök szombaton Major (Őrnagy) névre hallgató német juhász kutyájával játszott, amikor rosszul lépett. A diagnózis szerint néhány hétig kötést kell majd viselnie a lábán, de ez nem fogja hátráltatni, hogy január 20-án beiktassák az Egyesült Államok 46. elnökének. 78 évesen ő lesz a poszton az eddigi legidősebb – a korábbi csúcstartó éppen az újraválasztását elveszítő Donald Trump volt. Amennyire tudni lehet, korához képest Biden egészséges, csak koleszterin-szintjét kell karban tartania és statisztikai értelemben jó esélye van rá, hogy akár két négyéves mandátumot is kitölthessen. Az apróbb incidens ellenére ütemesen halad a Biden-Harris kormányzat kiépítése. Az új fehér házi kommunikációs csapat valamennyi vezető tagja nő lesz. A kiválasztottak kivétel nélkül hosszabb ideje dolgoztak Bidennel, Kamala Harris megválasztott alelnökkel, illetve más vezető demokrata párti politikusokkal. Ugyancsak nők foglalják majd el a vezető gazdasági posztokat. A pénzügyminiszteri poszt várományosa Janet Yellen, míg a kongresszussal való alkudozás szempontjából kiemelkedően fontos költségvetési hivatal vezetője Neera Tanden, a Center for American Progress nevű liberális kutatóintézet indiai gyökerű igazgatója lesz. Az elnök gazdasági tanácsadói bizottságát a Princeton Egyetem közgazdaság professzora, Cecilia Rouse fogja vezetni. Rajta kívül a kommunikáció irányítói között is több fekete jelölt kap kulcsszerepet, ami tükrözi az afroamerikai nők szerepét Biden és Harris megválasztásában. Kedden két újabb „billegő” államban, Nevadában és Wisconsinban véglegesítik az elnökválasztás végeredményét. Az utóbbiban Trump kérésére – és költségére – végzett, két megyére kiterjedő újraszámlálás végén mindkét jelölt növelte voksai számát – de Biden 87-tel többel, vagyis még nőtt is a különbség. Egy héttel később minden államnak ki kell jelölnie az elnökválasztó testületbe delegált elektorait, akik december 14-én adják le szavazatukat. A Washington Post egyik fehér házi informátora az idős korára elmebetegségbe süllyedt III. Györgyhöz, a „bolond királyhoz” hasonlította Donald Trumpot, aki napok óta monomániásan hajtogatja, hogy „én nyertem, én nyertem”. A bukott elnök a választás óta adott első interjújában csaknem egy órán keresztül sorolta a képtelennél képtelenebb összeesküvéselméteket. A legkirívóbb szerint az FBI és az igazságügyi minisztérium is részese lehet a választási csalásnak, amellyel ki akarják csavarni kezéből a hatalmat. A FoxNews riportere, Maria Bartiromo kérdezés helyett lelkesen kontrázott a szomorú monológhoz.

Minden moszkvai és szentpétervári egyetemen áttértek a távoktatásra

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.30. 17:03

Fotó: Pavel Lisitsyn / AFP
A fertőzöttek száma az elmúlt napon 26 338-cal 2 295 654-re emelkedett az országban.
Moszkva és Szentpétervár összes felsőoktatási intézménye átállt a távoktatásra a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében – közölte hétfőn az orosz oktatási és tudományügyi minisztérium.
Korábban a tárca a november 13. és a február 6. közötti időszakra csak az állami egyetemeket kötelezte a két nagyvárosban távoktatás bevezetésére, és ugyanezt javasolta az ország többi régiójának is.

A minisztérium közölte, hogy fenn fogja tartani azon külföldi diákok állami finanszírozású helyét a felsőoktatási intézményekben, akik a járványhelyzet miatt nem tudtak beutazni Oroszországba, és nehézségeik vannak a tanulással a távoktatásra való áttérés miatt. Oroszországban
az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 26 338-cal 2 295 654-re emelkedett a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 21,1 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 477 055, a halálos áldozatoké 368-cal 39 895-re, a felépülteké pedig 17 274-gyel 1 778 704-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 76,4 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 474 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 510 605 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebdnadzor) közölte, hogy a novoszibirszki Vektor kutatóközpont, amely megkezdte a második orosz vakcina, az EpiVacCorona tömeges tesztelését, három újabb Covid-19 elleni oltóanyag fejlesztésén is dolgozik. Ezek rekombináns vakcinák, amelyek a hólyagos szájgyulladás, az A típusú influenza és a kanyaró vírusán alapulnak. A hétvégén megjelent tájékoztatás szerint egyébként a peptid antigén alapú EpiVacCorona december folyamán polgári forgalomba kerülhet. A Vektor az év végéig 50 ezer adagot fog legyártani belőle.