Előfizetés

Magyarországon csökkent az új koronavírus-fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 09:34

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A halálos áldozatoké viszont nőtt. Az operatív törzs keddi tájékoztatóján ismertetik az elmúlt hetek intézményi teszteléseinek az eredményét.
Keddre 3951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 221 073-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 154 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 977-re emelkedett. Jelenleg 64 802 a gyógyultak száma, míg az aktív fertőzötteké 151 294 – írta a kormányzati tájékoztató oldal. Kedd reggel 7884 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 662-en voltak lélegeztetőgépen. A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredményét az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján ismertetik.
Az operatív törzs jelenleg 330 óvodában egy-egy csoportot érintően, 163 óvodában és 116 általános iskolában az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 562 általános iskolában egy-két osztályt és 53 általános iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

Decemberben hamarabb és már emelt összeggel jön a nyugdíj

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 09:09

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Átutalással már a napokban megérkezik a számlákra a járandóság, és a postások is kiviszik azt még a hónap első felében.
Jóval előbb folyósítja az év utolsó hónapjában a Magyar Államkincstár a szokásos, általában a hónap második hetében érkező nyugdíjakat – írta az Index az állami szervezet honlapján közzétett tájékoztató alapján.
Az éves ütemezés szerint általában az adott hónap 10-12. napján érkezik a számlákra a nyugdíj, de akik átutalással kérték a járandóságukat, már december 2-a körül számíthatnak rá. A járandóság már tartalmazza a novemberi kiegészítő nyugdíjemeléssel megnövelt, év elejéig visszamenőleg megemelt összeget.

Amennyiben az ellátást postai úton fizetik, a kézbesítés a Magyar Posta Zrt. által előzetesen biztosított úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárban meghatározott napon történik. Minden hónapban 12 munkanapon át viszik ki a havi rendszerességű nyugdíjakat. – A nyugdíjasok minden év novemberében megkapják az úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárt, amelyben megtalálják a következő év minden hónapjára a konkrét kifizetési napokat – közölte a Magyar Posta.

„Nem tűnik jogilag megalapozhatónak” – Büntetőjogi eljárás indításának a lehetőségét is megvizsgálták a TEV jogászai

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.12.01. 08:00
Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára
Fotó: Árvai Károly / kormany.hu
Úgy vélik, Demeter Szilárd ugyan megengedhetetlen módon írt a vészkorszakról, azonban az a hatályos magyar büntetőjogi szabályozással nem tűnik regulázhatónak.
A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) – osztva a szervezetet alapító Köves Slomó rabbi véleményét – ízléstelen megnyilvánulásnak, egyértelmű határátlépésnek és durva provokációnak tekinti Demeter Szilárd állításait. A polgárjogi és büntetőjogi eljárás megindításának lehetőségét is megvizsgálták a TEV jogászai, de az nem tűnik jogilag megalapozhatónak – nyilatkozta lapunknak Szalai Kálmán, az antiszemita jelenségek elleni küzdelemmel foglalkozó TEV titkára.
Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nagy tiltakozást kiváltó írását szombaton közölte az Origo.hu. Demeter az ominózus publikációban Európát „Soros György gázkamrájának” nevezte, Soros Györgyöt pedig a „liberális Führernek”, akit „liberárja hadserege” szolgaibb módon istenít, „mint anno Hitlert a sajátjai.” Szerinte a „liberárják most a lengyeleket és a magyarokat akarják kizáratni abból a politikai közösségből, aminek tagjaiként még vannak jogaink. Mi vagyunk az új zsidók.”
A megjelenést követően a főigazgató több nyilvános bejegyzésében kiállt saját eszmefuttatása mellett, majd egy nap elteltével mégis úgy döntött, hogy visszavonja cikkét és törli Facebook-oldalát.
Szalai Kálmán kérdésünkre elmondta, hogy a TEV jogászai szerint Demeter Szilárd ugyan megengedhetetlen módon írt a vészkorszakról, azonban az a hatályos magyar büntetőjogi szabályozással nem tűnik regulázhatónak: lévén a holokausztot nem tagadta, nem vonta kétségbe, igazolására nem törekedett, így a feljelentésnek nem lenne meg a jogi alapja.
Az eset azonban arra is rámutat – folytatta Szalai Kálmán –, hogy a jogi eszközöktől függetlenül mindannyiunknak – és különösen a közszereplő véleményformálóknak – erkölcsi felelőssége, hogy ne legitimáljunk antiszemita attitűdöket. Az utóbbi években „ebben a tekintetben sajnos durva határátlépések történtek jobb- és baloldalon egyaránt” – idézzük a TEV titkárát.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tiltakozó közleményében azt írta, hogy „Európát Soros György gázkamrájának” nevezni a holokauszt relativizálásának tankönyvi esete. A Mazsihisz állásfoglalása hangsúlyozta, hogy Demeter Szilárd írása vállalhatatlan minden jóérzésű polgár számára. Kérdésünkre, hogy a tiltakozást követik-e jogi lépések, Heisler András, a Mazsihisz elnöke elmondta: „jogászaink tanulmányozzák, hogy megáll-e a magyar jog szerint a feljelentés”.
A Btk. szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki „nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik.”
Kérdéseinkkel megkerestük a rendőrséget és az ügyészséget is, mindkét helyről későbbre ígértek tájékoztatást.