Előfizetés

Decemberben hamarabb és már emelt összeggel jön a nyugdíj

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 09:09

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Átutalással már a napokban megérkezik a számlákra a járandóság, és a postások is kiviszik azt még a hónap első felében.
Jóval előbb folyósítja az év utolsó hónapjában a Magyar Államkincstár a szokásos, általában a hónap második hetében érkező nyugdíjakat – írta az Index az állami szervezet honlapján közzétett tájékoztató alapján.
Az éves ütemezés szerint általában az adott hónap 10-12. napján érkezik a számlákra a nyugdíj, de akik átutalással kérték a járandóságukat, már december 2-a körül számíthatnak rá. A járandóság már tartalmazza a novemberi kiegészítő nyugdíjemeléssel megnövelt, év elejéig visszamenőleg megemelt összeget.

Amennyiben az ellátást postai úton fizetik, a kézbesítés a Magyar Posta Zrt. által előzetesen biztosított úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárban meghatározott napon történik. Minden hónapban 12 munkanapon át viszik ki a havi rendszerességű nyugdíjakat. – A nyugdíjasok minden év novemberében megkapják az úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárt, amelyben megtalálják a következő év minden hónapjára a konkrét kifizetési napokat – közölte a Magyar Posta.

„Nem tűnik jogilag megalapozhatónak” – Büntetőjogi eljárás indításának a lehetőségét is megvizsgálták a TEV jogászai

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.12.01. 08:00
Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára
Fotó: Árvai Károly / kormany.hu
Úgy vélik, Demeter Szilárd ugyan megengedhetetlen módon írt a vészkorszakról, azonban az a hatályos magyar büntetőjogi szabályozással nem tűnik regulázhatónak.
A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) – osztva a szervezetet alapító Köves Slomó rabbi véleményét – ízléstelen megnyilvánulásnak, egyértelmű határátlépésnek és durva provokációnak tekinti Demeter Szilárd állításait. A polgárjogi és büntetőjogi eljárás megindításának lehetőségét is megvizsgálták a TEV jogászai, de az nem tűnik jogilag megalapozhatónak – nyilatkozta lapunknak Szalai Kálmán, az antiszemita jelenségek elleni küzdelemmel foglalkozó TEV titkára.
Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nagy tiltakozást kiváltó írását szombaton közölte az Origo.hu. Demeter az ominózus publikációban Európát „Soros György gázkamrájának” nevezte, Soros Györgyöt pedig a „liberális Führernek”, akit „liberárja hadserege” szolgaibb módon istenít, „mint anno Hitlert a sajátjai.” Szerinte a „liberárják most a lengyeleket és a magyarokat akarják kizáratni abból a politikai közösségből, aminek tagjaiként még vannak jogaink. Mi vagyunk az új zsidók.”
A megjelenést követően a főigazgató több nyilvános bejegyzésében kiállt saját eszmefuttatása mellett, majd egy nap elteltével mégis úgy döntött, hogy visszavonja cikkét és törli Facebook-oldalát.
Szalai Kálmán kérdésünkre elmondta, hogy a TEV jogászai szerint Demeter Szilárd ugyan megengedhetetlen módon írt a vészkorszakról, azonban az a hatályos magyar büntetőjogi szabályozással nem tűnik regulázhatónak: lévén a holokausztot nem tagadta, nem vonta kétségbe, igazolására nem törekedett, így a feljelentésnek nem lenne meg a jogi alapja.
Az eset azonban arra is rámutat – folytatta Szalai Kálmán –, hogy a jogi eszközöktől függetlenül mindannyiunknak – és különösen a közszereplő véleményformálóknak – erkölcsi felelőssége, hogy ne legitimáljunk antiszemita attitűdöket. Az utóbbi években „ebben a tekintetben sajnos durva határátlépések történtek jobb- és baloldalon egyaránt” – idézzük a TEV titkárát.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tiltakozó közleményében azt írta, hogy „Európát Soros György gázkamrájának” nevezni a holokauszt relativizálásának tankönyvi esete. A Mazsihisz állásfoglalása hangsúlyozta, hogy Demeter Szilárd írása vállalhatatlan minden jóérzésű polgár számára. Kérdésünkre, hogy a tiltakozást követik-e jogi lépések, Heisler András, a Mazsihisz elnöke elmondta: „jogászaink tanulmányozzák, hogy megáll-e a magyar jog szerint a feljelentés”.
A Btk. szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki „nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik.”
Kérdéseinkkel megkerestük a rendőrséget és az ügyészséget is, mindkét helyről későbbre ígértek tájékoztatást.

Több száz millióért épít szolgálati lakást az állam a háziorvosoknak, és így is csak egy tervbe fért be az orvosi rendelő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 07:55

Fotó: Facebook/Nagydorog
„Orbán Viktor miniszterelnök szívügye, hogy mindenhol legyen megbecsültsége az orvosnak, a papnak és a tanárembernek”.
Pontosan 381 millió forintos állami támogatást nyert Nagydorog önkormányzata orvosi szolgálati lakás építésére – idézte a 24.hu összeállításban a település polgármestere, Borbélyné Töttösi Ágnes Facebook-bejegyzését.
Ilyen háziorvosi szolgálati házakra, 13 épület felhúzására 2019-ben több mint 3 milliárd forintot biztosított az állam, azaz átlagban nagyjából 230 millió jutott egy beruházásra. A Miniszterelnökség megkeresésükre egyelőre nem adott információt a 2020-as nyertes pályázók listájáról, ahogyan arról sem, miért ilyen drágák ezek a vidéki házak.

Borbélyné azonban bejegyzésében megjegyzi, korábban arról volt szó, hogy az idén 15 település nyeri el a Magyar Falu Program keretében ezt a lehetőséget, de a kormány a járványhelyzet miatt úgy döntött, hogy csak öt települést tud támogatásban részesíteni. Bár a Miniszterelnökség szerint a 2020-as támogatások egyelőre nem nyilvánosak, Nagydorog önkormányzatának a már említett a 381 millió forintot már át is utalták az önkormányzatuk bankszámlájára. – A már meg is épült orvosi lakás teljes alapterülete 219 négyzetméter, és a „házban a legmodernebb épületgépészeti eszközök, beépített hűtő-fűtő, árnyékoló és légtechnikai berendezések is helyet kapnak, ezáltal biztosítva az orvosi család legmagasabb szintű kényelmét” – idézte a 24.hu a polgármestert.
A 2020-as pályázati anyag szerint a települések nyolc vázlatterv alapján választhatják ki a számukra megfelelő házat. Az épületek nagysága 177 és 218 négyzetméter között mozog, viszont a nyolc változatból csupán az egyikben van rendelő.

A portál arról is beszámolt, hogy a A 2019-es nyertes pályázatok nyomán néhány helyszínen már folynak a munkálatok. Felidézték, mit mondott például Kónyi-Kiss Botond, a Dobrosi Építész Kft. tervezőmérnöke az egeraracsai 234 millió forintos orvosi szolgálati lakás alapkőletételénél:
„Orbán Viktor miniszterelnök szívügye, hogy mindenhol legyen megbecsültsége az orvosnak, a papnak és a tanárembernek”.

Kónyi-Kiss Botond szerint ők 28 településen terveznek szolgálati házakat. A Dobrosi Építész Kft. a Makovecz Imre elvei szerint működő irodákat egyesítő Makona Egyesülés tagja, alapítója és tulajdonosa pedig Dobrosi Tamás, a felcsúti Pancho Aréna, illetve a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia egyik melléképületének tervezője.