Előfizetés

Az Európai Parlament dönt Szájer mentelmi jogáról

Lőrincz Tamás
Publikálás dátuma
2020.12.01. 19:49
Szájer József
Fotó: Dominique Hommel / Európai Parlament
Amíg mentelmi joggal rendelkezik Szájer József, addig szabadon utazik és szinte azt tehet, amit csak akar.
Amíg mentelmi joggal rendelkezik Szájer József, addig szabadon utazik és szinte azt tehet, amit csak akar – nyilatkozta lapunknak Lattmann Tamás nemzetközi jogász. A belga ügyészség közlése szerint a Fidesz európai parlamenti képviselője ellen azért kezdeményeztek eljárást, mert a táskájában kábítószert találtak. Ebben az esetben akkor lehet lefolytatni ellene a büntetőeljárást, ha a belga ügyészség kezdeményezi az Európai Parlamentnél (EP) a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, és azt meg is szavazza a EP. Szájer József mentelmi joga ugyan a vasárnapi lemondása miatt december 31-én automatikusan megszűnik, de ezt az ottani hatóságok nem kötelesek kivárni. Lattmann Tamás elmondta, ha egy magyar állampolgárt külföldön vonnak eljárás alá, Magyarország kérvényezheti az ügy teljes átvételét és annak hazai lefolytatását, ám erre a külföldi ország nem kötelezhető. Ha Szájert előzetes letartóztatás alá is vonnák mentelmi joga megszűnése után, akkor a kiadatása érdekében is hasonló kérvénnyel élhet Magyarország. A politikus lehetséges büntetése a kábítószer mennyiségétől, valamint attól függ, melyik országban döntenek majd az ügyében. Belgiumban 3 hónaptól 5 évig terjedő büntetés szabható ki, de gyakori a felfüggesztett szabadságvesztés eltereléssel. Magyarországon csekély mennyiség esetén 2-8 év szabható ki, de küldhetik elterelésre is, nagyobb mennyiség esetén 5 és 10 év közötti börtönbüntetésre ítélhetik.

A CEU is elítélte Demeter kijelentéseit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 19:32

Fotó: Mohai Balázs / MTI
A CEU szenátusa korábban nem szólalt fel nyilvánosan a sértegetések és támadások kampánya ellen, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök, kormányának tisztviselői és szövetségesei folytatnak.
– A leghatározottabban elítéljük Demeter Szilárd múzeumigazgató és a magyar kormány által kinevezett miniszteri biztos a kormányközeli Origo híroldalon szombaton megjelent véleménycikkében foglalt gondolatokat – áll a CEU szenátusának kedd esti közleményében. Ebben azt írják, meggyőződésük, hogy a történelemből tanulni kell, nem pedig a politikai propaganda szolgálatába állítani. Elítélik Demeter antiszemita és a Holokauszt relativizálására kísérletet tévő mondatait, amelyekben Európát „gázkamrához”, Soros Györgyöt pedig, akinek a valóságban zsidó gyerekként Magyarországon a nácik elől kellett bujdosnia, Hitlerhez hasonlította.  A CEU szenátusa megjegyzi, korábban nem szólaltak fel nyilvánosan az alapítójuk személyét érő sértegetések és támadások kampánya ellen, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök, kormányának tisztviselői és szövetségesei folytatnak. Ezek a támadások ugyanakkor egy a racionális párbeszéd kereteit már rég elhagyó, minden valóságalapot nélkülöző, megdöbbentő retorika részei. – A jelenlegi magyar kormány és szövetségesei nem csupán szavakban, de tettekben is kimutatták a nyílt párbeszéd elleni mély ellenérzésüket a média függetlenségének, és a Magyar Tudományos Akadémia, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a CEU akadémiai szabadságának aláásásával – írja a szenátus. Hozzáteszik, hogy nem ők, és nem Soros György, hanem a magyar kormány döntött úgy, hogy a média, a tudomány és a civil szféra szabadságát, a jogállamiságot és az alapvető emberi jogokat politikai vita tárgyává tette Európában.    Közleményük végén hangsúlyozzák, a CEU bátran áll ki alapítója, Soros György, és a nyílt társadalom értékei, a nyitottságra épülő demokrácia, a gondolatok szabad áramlása, a kritikus gondolkodás, a politikai egyenlőség és az igazság és a jogállamiság tisztelete mellett. 

Ujhelyi István Szájer József botrányáról: A rendszer lényege a hazugság

B. V.
Publikálás dátuma
2020.12.01. 19:13

Fotó: Fred Marvaux / Európai Parlament
Az MSZP politikusa a Fidesz vasárnapi posztját osztotta meg újra.
Ujhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselője újra megosztotta Facebbok-oldalán a Fidesz posztját, amellyel a kormánypárt köszönetet mondott az akkor frissen lemondott Szájer Józsefnek.
„A rendszer lényege a hazugság. Az értékekről is”

– írta megjegyzésként Ujhelyi István a bejegyzéshez.

A Fidesz vasárnap még úgy emlegette a pártalapítót, mint akinek „döntő szerepe volt abban, hogy a magyar polgári konzervativizmus és kereszténydemokrácia elfoglalhassa az őt megillető helyet az európai politikai színtéren”. Ezek a szavak némileg más értelmet nyernek a keddi történtek fényében.
Kedden ugyanis arról számolt be a belga sajtó, hogy illegális szexpartin ütöttek rajta a rendőrök Brüsszelben péntek éjjel. Az orgián több diplomata és egy európai parlamenti képviselő is részt vett. A hln.be beszámolója szerint az EP-képviselő az ereszcsatornán lemászva próbált meg elmenekülni, de a rendőrök elfogták. A rendőrség a helyszínen kábítószert is talált. A jelenlévő 25 embert, főleg férfiakat, mind pénzbírsággal sújtották a járványügyi korlátozások megszegése miatt. A belga lap információi szerint a tetten ért EP-képviselő a Fidesz politikusa, aki meglepő módon múlt vasárnap mondott le mandátumáról. Szájer József vasárnap jelentette be, hogy lemond EP-képviselőségéről, a döntését „lelki megterhelésével” magyarázta. Kedden a politikus közleményben elismerte, hogy részt vett az általa házibuliként emlegetett partin.  A Népszava megkeresésére a brüsszeli ügyészség azt közölte a szexpartiról, hogy egy járókelő jelentette a rendőrségen, hogy látott egy férfit, aki az ereszcsatornán menekült
„A férfi keze véres volt, lehetséges, hogy menekülés közben sérült meg. A hátizsákjában kábítószereket találtak. A férfi nem tudta igazolni magát, ezért elkísérték a lakóhelyére, ahol diplomáciai útlevéllel S. J.-ként (1961) azonosította magát”

– olvasható az ügyészség tájékoztatásában.

Az ügyészég azt is bejelentette, hogy a rendőrség az összes jelenlévőről jelentést készített a járvánnyal kapcsolatos intézkedések be nem tartása miatt, „S.J.”-ről külön jelentés készült a kábítószer birtoklással jogszabályok megsértése miatt. Kora estére a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja is reagált a botrányra. Azt írták, hogy Szájer József helyes döntést hozott, amikor lemondott tisztségéről, és az egyedüli helyes döntést hozta meg, amit tudomásul vesznek.