Előfizetés

A CEU is elítélte Demeter kijelentéseit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 19:32

Fotó: Mohai Balázs / MTI
A CEU szenátusa korábban nem szólalt fel nyilvánosan a sértegetések és támadások kampánya ellen, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök, kormányának tisztviselői és szövetségesei folytatnak.
– A leghatározottabban elítéljük Demeter Szilárd múzeumigazgató és a magyar kormány által kinevezett miniszteri biztos a kormányközeli Origo híroldalon szombaton megjelent véleménycikkében foglalt gondolatokat – áll a CEU szenátusának kedd esti közleményében. Ebben azt írják, meggyőződésük, hogy a történelemből tanulni kell, nem pedig a politikai propaganda szolgálatába állítani. Elítélik Demeter antiszemita és a Holokauszt relativizálására kísérletet tévő mondatait, amelyekben Európát „gázkamrához”, Soros Györgyöt pedig, akinek a valóságban zsidó gyerekként Magyarországon a nácik elől kellett bujdosnia, Hitlerhez hasonlította.  A CEU szenátusa megjegyzi, korábban nem szólaltak fel nyilvánosan az alapítójuk személyét érő sértegetések és támadások kampánya ellen, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök, kormányának tisztviselői és szövetségesei folytatnak. Ezek a támadások ugyanakkor egy a racionális párbeszéd kereteit már rég elhagyó, minden valóságalapot nélkülöző, megdöbbentő retorika részei. – A jelenlegi magyar kormány és szövetségesei nem csupán szavakban, de tettekben is kimutatták a nyílt párbeszéd elleni mély ellenérzésüket a média függetlenségének, és a Magyar Tudományos Akadémia, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a CEU akadémiai szabadságának aláásásával – írja a szenátus. Hozzáteszik, hogy nem ők, és nem Soros György, hanem a magyar kormány döntött úgy, hogy a média, a tudomány és a civil szféra szabadságát, a jogállamiságot és az alapvető emberi jogokat politikai vita tárgyává tette Európában.    Közleményük végén hangsúlyozzák, a CEU bátran áll ki alapítója, Soros György, és a nyílt társadalom értékei, a nyitottságra épülő demokrácia, a gondolatok szabad áramlása, a kritikus gondolkodás, a politikai egyenlőség és az igazság és a jogállamiság tisztelete mellett. 

Ujhelyi István Szájer József botrányáról: A rendszer lényege a hazugság

B. V.
Publikálás dátuma
2020.12.01. 19:13

Fotó: Fred Marvaux / Európai Parlament
Az MSZP politikusa a Fidesz vasárnapi posztját osztotta meg újra.
Ujhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselője újra megosztotta Facebbok-oldalán a Fidesz posztját, amellyel a kormánypárt köszönetet mondott az akkor frissen lemondott Szájer Józsefnek.
„A rendszer lényege a hazugság. Az értékekről is”

– írta megjegyzésként Ujhelyi István a bejegyzéshez.

A Fidesz vasárnap még úgy emlegette a pártalapítót, mint akinek „döntő szerepe volt abban, hogy a magyar polgári konzervativizmus és kereszténydemokrácia elfoglalhassa az őt megillető helyet az európai politikai színtéren”. Ezek a szavak némileg más értelmet nyernek a keddi történtek fényében.
Kedden ugyanis arról számolt be a belga sajtó, hogy illegális szexpartin ütöttek rajta a rendőrök Brüsszelben péntek éjjel. Az orgián több diplomata és egy európai parlamenti képviselő is részt vett. A hln.be beszámolója szerint az EP-képviselő az ereszcsatornán lemászva próbált meg elmenekülni, de a rendőrök elfogták. A rendőrség a helyszínen kábítószert is talált. A jelenlévő 25 embert, főleg férfiakat, mind pénzbírsággal sújtották a járványügyi korlátozások megszegése miatt. A belga lap információi szerint a tetten ért EP-képviselő a Fidesz politikusa, aki meglepő módon múlt vasárnap mondott le mandátumáról. Szájer József vasárnap jelentette be, hogy lemond EP-képviselőségéről, a döntését „lelki megterhelésével” magyarázta. Kedden a politikus közleményben elismerte, hogy részt vett az általa házibuliként emlegetett partin.  A Népszava megkeresésére a brüsszeli ügyészség azt közölte a szexpartiról, hogy egy járókelő jelentette a rendőrségen, hogy látott egy férfit, aki az ereszcsatornán menekült
„A férfi keze véres volt, lehetséges, hogy menekülés közben sérült meg. A hátizsákjában kábítószereket találtak. A férfi nem tudta igazolni magát, ezért elkísérték a lakóhelyére, ahol diplomáciai útlevéllel S. J.-ként (1961) azonosította magát”

– olvasható az ügyészség tájékoztatásában.

Az ügyészég azt is bejelentette, hogy a rendőrség az összes jelenlévőről jelentést készített a járvánnyal kapcsolatos intézkedések be nem tartása miatt, „S.J.”-ről külön jelentés készült a kábítószer birtoklással jogszabályok megsértése miatt. Kora estére a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja is reagált a botrányra. Azt írták, hogy Szájer József helyes döntést hozott, amikor lemondott tisztségéről, és az egyedüli helyes döntést hozta meg, amit tudomásul vesznek. 

Megszólalt a Fidesz-KDNP is a Szájer-botránnyal kapcsolatban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 18:24

Fotó: Alexis Haulot / Európai Parlament
A képviselőcsoport szerint a politikus a lemondással az egyedüli helyes döntést hozta meg.
– Szájer József helyes döntést hozott, amikor lemondott Európai Parlamenti képviselői tisztségéről – közölte a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja a Szájer József körül kialakult botránnyal kapcsolatban. Hozzátették, az egyedüli helyes döntést hozta meg, amit tudomásul vesznek. – Mint ahogy tudomásul vesszük azt is, hogy bocsánatot kért családjától, a politikai közösségétől és a választóktól – fűzték hozzá. Mint ismert, a képviselő részt vett azon a péntek este Brüsszelben megrendezett szexpartin, amit a rendőrség oszlatott fel egy belvárosi épület első emeletén. A 25 fős, főleg férfiakból álló társaságban diplomatákat is azonosítottak, és a helyszínen kábítószert is találtak. Egyelőre nem tudni, hogy több magyar részt vett-e az orgián.