Előfizetés

Szájer után a gestapózása miatt Deutsch is bajban van

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.12.01. 20:17

Fotó: Michel Christen / Európai Parlament
Rájár a rúd a Fidesz EP delegációjára: néppárti képviselők a gestapózó Deutsch Tamás kizárását javasolják a frakcióból.
A fideszes Deutsch Tamás kizárását kezdeményező aláírásgyűjtés kezdődött az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójában. A Népszava által látott levelezésből kiderül, hogy az egyik kezdeményező Othmar Karas osztrák EP-képviselő. A Manfred Weber frakcióvezetőnek címzett levélben az indítványozók leszögezik: döbbenettel és növekvő türelmetlenséggel figyelik a Fidesz EP-képviselőinek radikalizálódását és verbális támadásait. Felidézik, hogy Deutsch Tamás delegációvezető nemrégiben a Gestapo és az ÁVÓ érveléséhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését. A bajor politikus újságíróknak nyilatkozva azt állította, hogy Orbán Viktornak nem kell tartania a jogállami szabályoktól, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média. Deutsch erre úgy reagált: a Gestapo és az ÁVÓ jelszava volt az, hogy ha nincs takargatnivalód, akkor nem kell félned. Ezt a véleményét két interjúban is megismételte. A fideszes politikus kizárásának kezdményezői szerint a frakció minden egyes tagját sérti, hogy a jogállam tiszteletben tartásához való ragaszkodásukat a nácizmushoz, illetve a kommunizmushoz hasonlítják. Ez a történelmi tények kirívó és tűrhetetlen eltorzítása és a totalitárius rendszerek áldozatainak megcsúfolása. A nácizmus és a kommunizmus sötét napjainak Európája és a mai Európai Unió között éppen az a különbség, hogy ma jogállam van, a bírák függetlenek, a szólás és a média szabad. Az aláírásgyűjtők sokkolónak és szégyenteljesnek nevezik Deutsch nyilatkozatait, és azt javasolják, hogy kizárásáról a politikai csoport december 9-iki ülésén szavazzanak a tagok.  

Heten meghaltak a nagykanizsai idősotthonban koronavírus következtében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 20:03

Fotó: SAJJAD HUSSAIN / AFP
Tízen továbbra is kórházban vannak.
Két hét alatt heten haltak meg koronavírus fertőzés miatt a nagykanizsai szociális otthonban – számolt be róla az ATV Híradó.  Az idősek otthonában két hete járt a csatorna stábja, akkor még annyit lehetett tudni, hogy 18 személy – köztük négy dolgozó – tesztje lett pozitív. Az elmúlt két hétben azonban több beteg állapota súlyosra fordult, heten pedig meghaltak.  
– Új koronavírusból eredően hét halálesetről tudok beszámolni. Tízen továbbra is kórházban vannak, és a napokban kezdődik meg az intézménybe való visszaküldésük, a visszaengedésük azoknak, akiknek olyan az állapota, hogy nem szorul kórházi kezelésre

– mondta Schauta Marcell társulási elnök.

Nagykanizsán be kellett zárni egy óvodát, mert szinte az összes dolgozó tesztje pozitív lett. Már korábban is karanténba helyeztek több csoportot, de akkor még csak néhány dolgozó volt fertőzött.

Az Európai Parlament dönt Szájer mentelmi jogáról

Lőrincz Tamás
Publikálás dátuma
2020.12.01. 19:49
Szájer József
Fotó: Dominique Hommel / Európai Parlament
Amíg mentelmi joggal rendelkezik Szájer József, addig szabadon utazik és szinte azt tehet, amit csak akar.
Amíg mentelmi joggal rendelkezik Szájer József, addig szabadon utazik és szinte azt tehet, amit csak akar – nyilatkozta lapunknak Lattmann Tamás nemzetközi jogász. A belga ügyészség közlése szerint a Fidesz európai parlamenti képviselője ellen azért kezdeményeztek eljárást, mert a táskájában kábítószert találtak. Ebben az esetben akkor lehet lefolytatni ellene a büntetőeljárást, ha a belga ügyészség kezdeményezi az Európai Parlamentnél (EP) a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, és azt meg is szavazza a EP. Szájer József mentelmi joga ugyan a vasárnapi lemondása miatt december 31-én automatikusan megszűnik, de ezt az ottani hatóságok nem kötelesek kivárni. Lattmann Tamás elmondta, ha egy magyar állampolgárt külföldön vonnak eljárás alá, Magyarország kérvényezheti az ügy teljes átvételét és annak hazai lefolytatását, ám erre a külföldi ország nem kötelezhető. Ha Szájert előzetes letartóztatás alá is vonnák mentelmi joga megszűnése után, akkor a kiadatása érdekében is hasonló kérvénnyel élhet Magyarország. A politikus lehetséges büntetése a kábítószer mennyiségétől, valamint attól függ, melyik országban döntenek majd az ügyében. Belgiumban 3 hónaptól 5 évig terjedő büntetés szabható ki, de gyakori a felfüggesztett szabadságvesztés eltereléssel. Magyarországon csekély mennyiség esetén 2-8 év szabható ki, de küldhetik elterelésre is, nagyobb mennyiség esetén 5 és 10 év közötti börtönbüntetésre ítélhetik.