Előfizetés

Harmincan írták alá a Deutsch Tamást kizásárát kezdeményező levelet

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.12.02. 13:17

Fotó: Mathieu Cugnot / Európai Parlament
A kezdeményezők azt szeretnék, ha már a jövő héten megejtenék a szavazást a gestapózó fideszes tagságának megszüntetéséről.
Ma délben érkezett meg Manfred Weber frakcióvezető és Simon Busutil frakció főtitkár elektromos postaládájába az a levél, amelyben az Európai Néppárt 30 tagja kezdeményezi Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő kizárását a politikai csoportból. A szignálók között vannak dán, finn, lengyel, luxemburgi, német, osztrák, szlovák képviselők. Az aláírók azt szeretnék, ha a szavazásra már december 9-ikén sor kerülne. A szabályok szerint nemzeti delegációkat nem lehet kizárni, de egyéni frakciótagokat igen. Az előírások azt nem szabják meg, hogy hány képviselőnek kell indítványoznia az eljárást. Az EPP politikai csoportjának 182 tagja van. Mint korábban beszámoltunk róla, az aláírók a levélben leszögezik: döbbenettel és növekvő türelmetlenséggel figyelik a Fidesz EP-képviselőinek radikalizálódását és verbális támadásait. Felidézik, hogy Deutsch Tamás delegációvezető nemrégiben a Gestapo és az ÁVÓ érveléséhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését. A bajor politikus újságíróknak nyilatkozva azt állította, hogy Orbán Viktornak nem kell tartania a jogállami szabályoktól, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média. Deutsch erre úgy reagált: a Gestapo és az ÁVÓ jelszava volt az, hogy ha nincs takargatnivalód, akkor nem kell félned. Ezt a véleményét két interjúban is megismételte.
A fideszes politikus kizárásának kezdeményezői szerint a frakció minden egyes tagját sérti, hogy a jogállam tiszteletben tartásához való ragaszkodásukat a nácizmushoz, illetve a kommunizmushoz hasonlítják. Ez a történelmi tények kirívó és tűrhetetlen eltorzítása és a totalitárius rendszerek áldozatainak megcsúfolása. A nácizmus és a kommunizmus sötét napjainak Európája és a mai Európai Unió között éppen az a különbség, hogy ma jogállam van, a bírák függetlenek, a szólás és a média szabad. Az aláírásgyűjtők sokkolónak és szégyenteljesnek nevezik Deutsch nyilatkozatait.

Müller Cecília már nagyon várja a platót, és van érdekes mondása az egészségügyi dolgozók megfertőződéséről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.02. 13:00

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az országos tisztifőorvos szerint az egészségügyi dolgozók jellemzően nem a munkahelyeiken fertőződnek meg.
Ne legyenek tele a plázák, legyünk kevesebben a bevásárlóközpontokban – ajánlotta a karácsonyra, az ajándékvásárlásra készülő embereknek az operatív törzs szerdai tájékoztatóján  Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint  hiába viselünk maszkot, inkább „legyünk céltudatos vevők”, ne bóklásszunk az üzletekben, és a webáruházaknál nincs jobb megoldás.
„Figyeljünk egymásra, hogy elérjük a platót, csökkenjen a fertőzések száma, és ebben az esetben talán van reményünk arra, hogy majd lefelé, indulnak a számok”

– mondta a szakember.

A reggeli járványügyi adatok ismertetésekor kiemelte, hogy a szerdára elhunyt 165 ember többsége középkorú volt, illetve az idősebb korosztályból került ki, és továbbra is figyelmeztetett, hogy nagyobb kockázatot viselnek a krónikus betegségben szenvedők, akikre a környezetüknek jobban oda kell figyelnie. Hozzáfűzte: a halottak 4 százalékánál nem volt kimutatható alapbetegség, tehát ők kizárólagosan a koronavírus áldozatai.
„Továbbra is sok a kórházban, illetve lélegeztetőgépen ápolt beteg, ezért folymatosan a járványgörbe laposítása, a napi fertőzések számának csökkentése, az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terhelés enyhítése a cél. Jelenleg 78 kórházban, azaz minden aktív intézményben kezelnek már koronavírusos beteget”

– hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Azzal kapcsolatban, amiről a Népszava is beszámolt, hogy egyre több egészségügyi dolgozó életét oltja ki a Covid, és egy hét alatt megduplázódott az ilyen áldozatok száma, leszögezte, hogy jelzőrendszert működtetnek, folyamatosan kapnak adatokat a kórházakról, és szerinte az ott dolgozók jellemzően „otthon vagy máshol fertőződnek meg” Az országos tisztifőorvos a várható karácsonyi rendszabályokra is kitért. Így: 
„Azokról a kormány a jövő héten dönt, több szakemberes bölcs döntés fog születni. Az operatív törzsben is figyelembe vesznek minden szempontot, és bízzunk benne, hogy az ünnepeket a családban, biztonságban tudjuk majd eltölteni.”

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az óvodákat és az általános iskolákat érintő járványügyi intézkedésekről, az egyes osztályokban vagy akár egész intézményekben bevezetett digitális tanrendről elmondta: a számok napról napra változnak, az intézkedése általában egy-egy hétig vannak érvényben. Az óvodákban és az iskolákban jelenleg második körben zajló ingyenes gyorstesztelésekről szólva sajnálkozott, hogy a múlt héten nem ment el mindenki.
„Kötelezni nem akartuk a pedagógusokat, de most kifejezetten kérjük és ajánljuk, mert cél, hogy működjön az oktatás”

– fogalmazott az államtitkár.

Maruzsa Zoltán a közelgő középfokú felvételi eljárással kapcsolatban ismertette:  
„A vizsgákra december 4-ig, péntekig lehet jelentkezni, az írásbeliket 2021. január 23-án tartják ugyanolyan szigorú járványügyi védekezési előírásokkal, mint az érettségik idején. Akik az egészségügyi helyzet miatt ezen a napon nem tudnak részt venni a vizsgán, azoknak január 28-ra és február 5-re pótnapokat jelöltek ki.”

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseiről beszélt, amelyeknek az adatai szintén olvashatók a tájékoztató oldalon. Kiss Róbert, újságírói kérdésre kifejtette, hogy a maszkviselés szabályainak ellenőrzésénél, ahogy a törvény előírja számukra, „humánusan és méltányosan” járnak el a siket és nagyothalló emberekkel szemben, akikről köztudott, hogy jelbeszéddel és szájról olvasással beszélgetnek. 
Müller Cecília, ugyancsak kérdésekre válaszolva, kiemelte: a koronavírus okozta betegség tüneteit enyhítő, a betegség lefolyását gyorsító favipiravir gyógyszert, amelyből Magyarország már csaknem ötmilliónyi tablettát vásárolt Kínától és Japántól, egyelőre csak az intézményekben, az ottani orvosok alkalmazhatják.

Végül az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy a járvány kezdete óta összesen 21 144 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a 18 év alatti korosztályból, és ez az összes fertőzött 9 százaléka. Jelenleg 28 gyermeket ápolnak kórházban, de szerencsére egyikük sincs lélegeztetőgépen.

Vírusbüntetés: önmagát korrigálta a rendőrség

Vas András
Publikálás dátuma
2020.12.02. 12:11

Fotó: Röhrig Dániel / Nepszava
Két hónap helyett egy hét bezárásra mérsékelte a rendőrség annak a nagyatádi pékségnek a büntetését, melyet múlt pénteken sújtottak a szankcióval, ugyanis az idősek vásárlási sávjában egy 65 évnél fiatalabb vevőt szolgáltak ki.
A történetet az üzletvezető közösségi oldalon megosztott bejegyzése alapján a KPSVR tárta fel, s az ügy országos visszhangot kapott: az eladó egy nyugdíjasnak látszó férfit szolgált ki délelőtt 9 és 11 óra között, akit a boltból kilépve rögtön igazoltattak a rendőrök. A vevőről kiderült, nem töltötte be 65. életévét, így a hatóság 60 napra elrendelte a pékség bezárását. Nagyatádon komoly felháborodást váltott ki az eset – a helyi rendőrök korábban is hallattak magukról: a kijárási korlátozás első estéjén, tíz perccel 8 óra után 30 ezer forintra büntettek egy négygyerekes nőt, a büntetés kifizetésére gyűjtés indult a városban –, többen konkurenciaharcot láttak az ügy hátterében, s a városban aláírásgyűjtés indult a túlságosan keménynek ítélt szankciók ellen, melyek miatt nemcsak a vevők veszítették el kedvelt boltjukat, de az ott dolgozók is két hónapra az állásukat, ráadásul karácsony előtt. Az Atádhír kedd esti információja szerint a rendőrség végül felülbírálta a korábbi büntetést. „A Nagyatádi Rendőrkapitányság vezetője felülvizsgálta a határozatot, mert az alkalmazott szankció – amely a jogszabály adta kereteknek megfelelt – az országos átlaghoz képest szigorúbb volt. Az érintett szabálysértési hatóság korábbi döntésének felülvizsgálata során önkorrekcióval élt, és a hasonló szabálytalanság esetén országosan alkalmazott jogkövetkezménynek megfelelő mértékű szankciót alkalmazott az üzlettel szemben. Az ideiglenes bezárást összesen hét napra csökkentette, a bírság összegét pedig mérsékelte” – olvasható a megyei rendőr-főkapitányság közleményében, mely alapján a pékség tehát hét nap bezárást követően ismét kinyithat.