Előfizetés

Egy biztató karrier vége – Sokféleképpen vélekednek Szájer Józsefről az EP-ben

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.12.03. 06:00

Fotó: ALEXIS HAULOT / EURÓPAI PARLAMENT
Fordulópontot jelentett a politikus pályafutásában a Fidesz tavaly márciusi felfüggesztése a pártcsaládban.
Nem szeretett szerepelni, mégis mindenki ismerte a képviselőtestületben. Egy beszélgetőpartnerünk „szürke eminenciásnak” nevezte, mert nyolc éven át ő volt az Európai Néppárt (EPP) frakciójának jogalkotásért felelős alelnöke. Szájer határozta meg, hogy a politikai csoport egy-egy parlamenti jelentés elfogadásakor milyen álláspontot képviseljen, az ő kezén ment keresztül minden néppárti szavazólista. Ez az egyik legfontosabb politikai funkció a testületben. Fordulópontot jelentett a politikus karrierjében a Fidesz tavaly márciusi felfüggesztése a pártcsaládban. Bár a májusi EP választásokig a helyén maradhatott, Manfred Weber frakcióvezető úgy határozott, hogy a magyar párt képviselői a frissen felállt frakcióban már nem tölthetnek be vezető tisztséget. „Ez a döntés nagyon érzékenyen érintette Szájert, nem tudta megbocsátani, legalábbis erre utalt a viselkedése”, mondta lapunknak egy parlamenti forrás, aki nem ápolt jó kapcsolatot magyar kollégájával. Szerinte Szájer gyanakvó, arrogáns és félelmet keltő volt: „Sokszor az volt az érzésem, hogy mindent megfigyel és feljegyez magában, hogy adott esetben az asztalodra rakja”. A munkáját közelről ismerők szerint a fideszes honatya mindig ügyelt rá, hogy jó kapcsolatokat ápoljon a frakcióvezetéssel és egyes nemzeti delegációkkal, köztük a némettel és a franciával. Kapocs volt Budapest és Brüsszel, a Fidesz és az EPP között. A tapasztalt honatya nem véletlenül volt tagja a magyar „bölcsek tanácsának” is, amelynek az lett volna a feladata, hogy elsimítsa a viszályt a kereszténydemokrata pártcsaláddal. Híresen jó volt a viszonya Joseph Daullal, a Néppárt korábbi frakcióvezetőjével, majd elnökével. Manfred Weber a legutóbbi időkig kikérte a véleményét. Az orbáni politikát keményen bíráló Donald Tuskkal viszont alig volt beszélő viszonyban, nem véletlen, hogy a magyar kormánypárt kiszorítását régóta szorgalmazó politikus most megragadta az alkalmat, hogy a Szájer-üggyel bizonyítsa: „a Fidesz nem illik a pártcsaládba”. Szájer József „nem egy ülésező típus”, fogalmazott egyik beszélgetőpartnerünk. A képviselő a jelenlegi parlamenti ciklusban a korábbiaknál is kevesebb időt töltött az EP brüsszeli székházában. Inkább utazott, pártközi kapcsolatokat ápolt és viszonylag sokat tartózkodott Magyarországon. A frakcióüléseken csak akkor hallatta a hangját, amikor Magyarországról és a jogállamról volt szó, nem igen szólt hozzá más vitatémákhoz.  Sok néppárti képviselőt és a frakcióvezetést is meglepte a Szájer körül kirobbant botrány. De a politikai csoportban a szexparti nem lesz téma: „Az EPP folytatja a munkáját, nem érezzük annak szükségét, hogy erről beszéljünk. Már csak azért sem, mert tiszteletben tartjuk a családját és nem kívánunk emberi méltóságába gázolni. Nagyon sajnálom, hogy ilyen helyzetbe került. Senki sem érdemli meg, hogy elbukjon a szexuális preferenciái miatt” – fejtette ki lapunknak Szájer József egyik parlamenti kollégája.

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát vették őrizetbe korrupciógyanú miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.02. 21:11

Fotó: Youtube
Nagy Jánosról van szó, a tárca földügyekért felelős helyettes államtitkáráról.
„A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást. Az ügy érintettje az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára, Nagy János”

– közölte szerda este az Agrárminisztérium. A tárca közleménye szerint Nagy István miniszter kezdeményezi a felmentését. Egyúttal azt is közölték, hogy mindenben segítik az ügyészség munkáját.
Még szerda délelőtt közölte azt a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást. Közleményükben az állt, 2020 nyarán egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető állami támogatással új mezőgazdasági vállalkozás beindítását tervezte. A megalapozott gyanú szerint a vállalkozó jogtalan előnyt ajánlott azért, hogy egy magas rangú minisztériumi tisztségviselő hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez. A vállalkozó a hivatali befolyás érvényesítésével elnyerni tervezett több száz millió forintos – vissza nem térítendő – támogatás miatt várhatóan sikeres cégből 5 százalékos tulajdonrészt ajánlott a minisztériumi tisztségviselőnek. A vezető beosztású hivatalos személy az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban megszerezte.

Kósa Lajos: Nem támogatjuk az iparűzési adó eltörlését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.02. 20:41

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Hiába vannak jó kormányzati bekötései az ötletgazda Parragh Lászlónak, minden ötlete neki sem megy át.
A Fidesz alelnöke az ATV híradójának arról beszélt, hogy nem támogatják Parragh László kezdeményezését az iparűzési adó eltörléséről. Kósa Lajos szerint több településen már most jelentős adóemelések voltak, Hódmezővásárhelyen földadót vezettek be, Karácsony Gergely is extra adót akart bevezetni a fővárosban. A Fidesz szerint ez helytelen, és a jelenséget meg akarják előzni.  A beszámoló szerint a Pénzügyminisztérium kedd este azt közölte, a kormány megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket. Korábban lapunk is beszámolt arról, Parragh László úgy akarta kisegíteni a kkv-szektort, hogy az iparűzési adó felfüggesztését javasolta. Ezt a tervet ellenzéki városvezetők mellett Székesfehérvár fideszes polgármestere is nyíltan kritizálta.