Előfizetés

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát vették őrizetbe korrupciógyanú miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.02. 21:11

Fotó: Youtube
Nagy Jánosról van szó, a tárca földügyekért felelős helyettes államtitkáráról.
„A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást. Az ügy érintettje az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára, Nagy János”

– közölte szerda este az Agrárminisztérium. A tárca közleménye szerint Nagy István miniszter kezdeményezi a felmentését. Egyúttal azt is közölték, hogy mindenben segítik az ügyészség munkáját.
Még szerda délelőtt közölte azt a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást. Közleményükben az állt, 2020 nyarán egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető állami támogatással új mezőgazdasági vállalkozás beindítását tervezte. A megalapozott gyanú szerint a vállalkozó jogtalan előnyt ajánlott azért, hogy egy magas rangú minisztériumi tisztségviselő hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez. A vállalkozó a hivatali befolyás érvényesítésével elnyerni tervezett több száz millió forintos – vissza nem térítendő – támogatás miatt várhatóan sikeres cégből 5 százalékos tulajdonrészt ajánlott a minisztériumi tisztségviselőnek. A vezető beosztású hivatalos személy az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban megszerezte.

Kósa Lajos: Nem támogatjuk az iparűzési adó eltörlését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.02. 20:41

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Hiába vannak jó kormányzati bekötései az ötletgazda Parragh Lászlónak, minden ötlete neki sem megy át.
A Fidesz alelnöke az ATV híradójának arról beszélt, hogy nem támogatják Parragh László kezdeményezését az iparűzési adó eltörléséről. Kósa Lajos szerint több településen már most jelentős adóemelések voltak, Hódmezővásárhelyen földadót vezettek be, Karácsony Gergely is extra adót akart bevezetni a fővárosban. A Fidesz szerint ez helytelen, és a jelenséget meg akarják előzni.  A beszámoló szerint a Pénzügyminisztérium kedd este azt közölte, a kormány megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket. Korábban lapunk is beszámolt arról, Parragh László úgy akarta kisegíteni a kkv-szektort, hogy az iparűzési adó felfüggesztését javasolta. Ezt a tervet ellenzéki városvezetők mellett Székesfehérvár fideszes polgármestere is nyíltan kritizálta. 

Mégis lehet hajléktalanszálló a Városháza épületében?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.02. 19:11
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A Fővárosi Törvényszék új eljárásra kötelezte a kormányhivatalt.
A Fővárosi Törvényszék új eljárásra kötelezte tegnap a Fővárosi Kormányhivatalt a Városháza Gerlóczy utcai szárnyába tervezett krízisszálló megnyitását tiltó határozata miatt. A kormányhivatalnak új eljárást kell lefolytatnia.

– közölte a Fővárosi Önkormányzat.

A lapunkhoz is eljuttatott tájékoztatásban emlékeztetnek, Karácsony Gergely főpolgármester még a koronavírus-járvány első hulláma alatt döntött úgy, hogy a Fővárosi Önkormányzat Gerlóczy utcai, kihasználatlan szárnyában átmeneti krízisszállót alakítanak ki. Az ehhez szükséges munkálatok már majdnem teljesen elkészültek, amikor a Fővárosi Kormányhivatal műemlékvédelmi okokra hivatkozva megtiltotta, hogy az épületbe hajléktalanszálló legyen. Ezt a döntést támadta meg bírósági úton a főváros – a jelek szerint sikerrel. „A Fővárosi Önkormányzat üdvözli a törvényszék döntését és arra számít, hogy az átmeneti hajléktalanszálló minél hamarabb megnyithat, most, amikor arra a legnagyobb szükség van” – áll a közleményben.