Előfizetés

Hamarosan kiolvadhat egy 74 éve gleccserbe zuhant repülőgép

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.03. 16:12

Fotó: Peter Klaunzer / MTI/EPA
A jégtömegek gyorsabban siklanak a völgy felé, mint eddig hitték.
Egy kutatócsoport számításai szerint már a következő évben felszínre kerülhetnek annak az amerikai katonai repülőgépnek a roncsai, amely 1946-ban zuhant le a svájci Gauli-gleccseren. 
A Dakota C-53 Bécsből Pisába haladt, a rossz látási viszonyok miatt az Alpok fölötti ködben eltévedtek, majd a tomboló hóvihar miatt kényszerleszállást hajtottak végre a több mint 3300 méter magas gleccseren. A gép kettétört, de a rádió épségben maradt, így a csak kisebb sérüléseket szenvedett pilótát és 11 utasát négy nap után egy, az első svájci légimentésnek tartott, bravúros akciónak köszönhetően kimentették. A gép azonban eltűnt. Néhány része 2012-ben kezdett kibukkanni a jég alól.  
A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) és a Zürichi Egyetem tudósai a svájci katonasággal és a Spiez Laboratórium szakértőivel közösen jégmintákban radioaktív anyagokat keresve megállapították, hogy a roncsok hamarosan felszínre kerülhetnek.
Az Egyesült Államok és Oroszország 50-es és 60-as évekbeli atomfegyvertesztjei radioaktív nyomokat hagytak hátra a gleccserjégben. Ezek a maradványok segítették a tudósokat a jég kormeghatározásában és abban, hogy rekonstruálják a gleccser mozgását. 
Gauli-gleccser
Fotó: Shutterstock
Számítógépes modellek segítségével kiszámították, hol kell a katonáknak a gleccsert megfúrniuk, hogy kinyerjék a hidegháború korából származó jeget. A gleccser összesen 200 pontján csaknem fél tonnányi jeget vizsgáltak meg radioaktív elemek után kutatva.
Guillaume Jouve, az ETH és a Zürichi Egyetem kutatója szerint a radioaktív anyagokkal való szennyezettség két – 1957-es és 1962-es – csúcspontja jól észrevehető. Ezt követően, 1963-ban a szennyeződés hirtelen megszakadt.
Az adatok segítségével a szakértők finomítani tudták a Gauli-gleccser áramlási modelljét. Eszerint a jégtömegek gyorsabban siklanak a völgy felé, mint azt eddig hitték.
A tudósok eredményeikről a The Cryosphere című tudományos folyóiratban számoltak be.

Több helyen tovább romlott a levegőminőség

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.03. 14:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Három településen veszélyesnek minősítették a magas szállópor tartalom miatt.
Tovább romlott a levegőminőség a Sajó völgyében – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön. Azt írták: a magas szállópor-koncentráció miatt veszélyes a levegő minősége Kazincbarcikán, Putnokon és Sajószentpéteren. 
Négy településen – Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Tökölön – egészségtelennek számít a levegő.
Emellett további tizennégy településen – köztük Budapesten – kifogásolt a levegőminőség az NNK levegőhigiénés értékelése alapján.
Kiemelték: veszélyes levegőminőség esetén a gyermekek, a várandós kismamák, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban történő tartózkodást, töltsék idejüket beltéren.
Felhívták a figyelmet arra is, hogy rossz levegőminőség esetén a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak. Ebben az esetben az érintettektől azt kérik, forduljanak orvoshoz, és javasolják, hogy mindig legyen kéznél a készenléti gyógyszer (például inhalátor).
A meteorológiai előrejelzés alapján az ország keleti, észak-keleti országrészében nem várható javulás, a szálló por koncentrációja továbbra is magas marad – tették hozzá.
Az NNK azt is megjegyezte, hogy a levegőminőség alakulását jelentősen befolyásolja a meteorológiai helyzet és a földrajzi elhelyezkedés, azonban a légszennyezés mérséklésével mindenki tehet a helyzet javításáért.

Kitiltják a lovas fogatokat Rómából

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.03. 10:10

Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP
Az állatok sokat szenvednek az utcákon, így a továbbiakban csak a történelmi parkokban közlekedhetnek.
„A lófogatok a továbbiakban nem róhatják az utcákat, csak a történelmi parkokban lehetnek jelen” – jelentette be Virginia Raggi, helyi polgármester Facebook-bejegyzésében.
 A botticelle néven ismert nyitott hintók a turistaügynökségek igen jövedelmező üzletága, személyenként akár száz eurót is elkérnek az olasz főváros idegenforgalmi látványosságait felölelő útvonalon.
Állatvédők már évek óta kifogásolják a lófogatok használatát, mondván a lovak sokat szenvednek az utcákon a nyári hőségben.
„Többet nem fognak fáradt lovakat látni a város utcáin a nyári hónapok legmelegebb óráiban, megtiltjuk” – írta Raggi.
Az önkormányzat döntését megsemmisítő csapásnak nevezték a hintók hajtói, akik alig képesek talpon maradni a koronavírus-járvány miatt. „A parkokban folytatni az üzletet nem ugyanolyan, mint a városközpontban" – mondta Angelo Sed, a fogathajtók szövetségének vezetője.