Előfizetés

Óvatosan nyit Ausztria

Földvári Zsuzsa (Bécs)
Publikálás dátuma
2020.12.03. 18:14

Fotó: BARBARA GINDL / AFP
Hétfőtől enyhítenek az osztrák korlátozásokon, a napközbeni kijárási tilalmat feloldják, az adventi vásárok azonban idén nem nyithatnak ki és a karácsony is csendes lesz, hogy ne kelljen jövőre visszatérni a szigorhoz.
Kompromisszumos döntést hozott az osztrák kormány – a kancellár szerint a nemzeti identitáshoz tartozó – síelés ügyében: a jelenleg magányos álldogáló síliftek Ausztria 413 síelésre kiépített területén december 24-től mozgásba lendülhetnek, ha a hóhelyzet ezt megengedi. De a szállodák, panziók zárva maradnak legalább január 6-ig, és továbbra sem nyitnak ki az éttermek. Magyarán, egy napos síelést enged a koronavírus elleni rendelkezés, amely azt is megtiltja, hogy magánházaknál bérelt szobákat vegyenek igénybe a síelésre vágyók. (Veszteségeik felét az állam állja.) A síüzlet nagyon jelentős bevételi forrás Ausztriában, de az országra óriási nyomás nehezedik Németország, Olaszország, Franciaország részéről, hogy a tavaly egész Európában tömeges fertőzést okozott sportot, főleg a síelés utáni táncos-ivós zárt termi mulatozást ne kezdjék el. Az említett országok elő is írták állampolgáraiknak, hogy ha mégis az ausztriai síelést választják, akkor utána odahaza szigorú karanténnal számolhatnak. A síeléssel kapcsolatos döntésnek szimbolikus jelentősége is van, de a gazdaság számára még fontosabb, hogy
december 7-én újra kinyithatnak az üzletek, áruházak.

A kereskedelem eddig 37 százalékot veszített karácsonyi forgalmából a zárva tartás következtében, a veszteségek csökkentésére meghosszabbítják a boltok nyitva tartási idejét. A december 8-i szünnapon (Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepén) 9-19 óráig lehet vásárolni a hagyományos 10-18 óra helyett, a szokásos szombati nyitvatartást is meghosszabbítják egy órával, este 19 óráig. A gazdasági kamara javaslatát, hogy kivételesen vasárnap is lehessen vásárolni, nem sikerült keresztül vinni. A rendelkezések szerint 10 négyzetméternyi terület illet meg minden vásárlót a plázákban, azaz nem lehet elözönleni a boltokat, valamint szellőztetni is kötelező. Valamennyi pénztárt működtetni kell a hosszú sorok kivédésére, és szorgalmazni kell a kártyás vásárlást.
Látogathatók december 7-től a múzeumok és a könyvtárak. A színházaknak, operáknak, moziknak viszont január 7-ik kell várniuk a nyitásra, zárva maradnak a fitnesztermek is. Az állatkertek december 24-én egy napra megnyitják kapuikat.

Elengedhetetlen része szokott lenni az ausztriai karácsonynak az évente 11 millió embert vonzó szabadtéri vásár, forralt borral és punccsal, ezeket az idén nem nyithatják ki. Hétfőtől újra működhetnek viszont a fodrászatok, kozmetikai üzletek, masszázsszalonok, nekik csak azt tiltották meg, hogy étellel, itallal kínálják ügyfeleiket. A szerdai kormányülésen úgy döntöttek, hogy
az este 8-reggel 6 óra közötti kijárási tilalom nem változik, de napközben hat felnőtt és hat gyermek is találkozhat egyszerre, de csak két háztartásból, a karácsonyi-szilveszteri időszakban pedig 10 személy jöhet össze.

Hétfőtől újból látogathatók az óvodák, az általános iskolák alsó tagozatai, és élő oktatáson vehetnek részt az érettségiző osztályok. A felső tagozatosok, kozépiskolások, egyetemi hallgatók továbbra is otthonról tanulnak, így a kicsik elfoglalhatják az ő nagyobb osztálytermeiket. A tanárokat tömegesen tesztelik, ellátják őket FFP2 maszkokkal, és januártól időre-időre folytatódik tesztelésük. A felső tagzatosok kisebb csoportokban, ha a tanítás megkívánja, felkereshetik iskoláikat, 10 éves kortól kötelező a maszk viselése. Sebastian Kurz kancellár szerint az idei karácsonyi időszak szokatlanul csendes lesz Ausztriában, de ez az ára annak, hogy januárban ne kelljen újra szigorú kijárási tilalmat elrendelni.

Felmentették a svéd nőt, akit fia 28 évig tartó fogva tartásával gyanúsítottak

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.03. 18:04

Fotó: Claudio Bresciani / MTI/EPA/TT
Úgy vélik, a történteknek valamilyen mentális betegséghez lehetett köze, és ez vezethetett a férfi társadalomból való elvonulásához.
Egy svéd ügyész ejtette a vádat az ellen a nő ellen, akit a héten annak gyanújával vettek őrizetbe a skandináv országban, hogy lakásukban 28 évig fogva tartotta fiát.
„A nőt semmilyen bűncselekménnyel nem gyanúsítják. Nem találtunk semmilyen bizonyítékot erre vonatkozóan”

– mondta Emma Olsson ügyész a Svéd Rádiónak csütörtökön.

A történteknek valamilyen mentális betegséghez lehetett köze, és ez vezethetett a társadalomból való elvonuláshoz – tette hozzá. A hetvenes éveiben járó nőt hétfőn vették őrizetbe, egy nappal azután, hogy a 41 éves fiát kórházba szállították, miután az egyik rokonuk értesítette a hatóságokat. Az Expressen című svéd napilapnak azt nyilatkozta, hogy a lakás olyan volt mint valami „rémálom”, a házat ürülék és szemét borította, a férfi testét sérülések borították. Az orvosszakértő ezzel szemben úgy értékelte, hogy a férfi nem abúzus miatt szerezte sérüléseit, azok betegségének jelei voltak – mondta az ügyész. Ezek után elrendelték a nő szabadon bocsátását. Az Aftonbladet című svéd napilap által idézett források szerint az anya túlságosan védte fiát, 12 éves korában ki is vette őt az iskolából.

Marad a teljes zárlat Szlovéniában, de ütemtervet fogadtak el a korlátozások enyhítésére

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.12.03. 17:02

Fotó: JURE MAKOVEC / AFP
Mennyiségi sávokat határoztak meg a napi új esetek, valamint a kórházban kezelt betegek számára vonatkozóan.
Meghosszabbította a szlovén kormány az új koronavírus-járvány megfékezésére hozott szigorú intézkedéseket az országban, így marad a több mint egy hónapja tartó teljes zárlat – közölte Janez Jansa szlovén kormányfő csütörtökön, a kabinet ülését követően. A kormány elfogadta azt az ütemtervet is, amely szerint enyhítenek majd a korlátozásokon. Ebben mennyiségi sávokat határoztak meg a napi új esetek, valamint a kórházban kezelt betegek számára vonatkozóan.
  • Amennyiben heti bontásban 1350 fő alá csökken az új fertőzöttek, valamint 1200 alá a kórházban kezelt betegek száma, részben újraindulhat a tömegközlekedés, kinyithatnak a múzeumok, a könyvtárak, a galériák, a fodrász- és szépségszalonok.
  • Abban az esetben, ha mindkét fenti adat ezer alá esik, újranyithatnak a szolgáltatások, az üzletek és az óvodák. Az általános iskolák első három osztályában megkezdődhet a tantermi oktatás. Továbbá engedélyezik a nyílt téri sportolást, beleértve a síelést is, a gyülekezés azonban legfeljebb tíz főig lesz megengedett.
  • Hogyha ez a szám a napi új fertőzöttek esetében 600, a kórházban kezelt betegek esetében 500 alá mérséklődik, az általános iskolák és a középiskolák is tantermi oktatásra állnak át. Emellett feloldják a lakhelyelhagyási és éjszakai kijárási tilalmat.
  • Háromszáz-háromszáz fő alatt megszűnik az összes korlátozás, a higiéniai előírások betartása mellett pedig újranyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók.
Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint
szerdán 1772-vel 81 338-ra nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 45 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1592-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1289-en vannak kórházban, közülük 198-at ápolnak intenzív osztályon.

Szigorúbban büntetnék a szabálytalan maszkviselést Horvátországban

A szomszédos Horvátországban az elmúlt
egy nap alatt rekordszámú, 4534 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte 139 415-öt. Az elmúlt napon 48 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 1964-re emelkedett. Kórházban 2501 beteget ápolnak, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen.

A kormány törvénymódosító javaslatot küldött a parlamentnek, amelyet sürgősségi eljárásban fogadnak el pénteken. Eszerint már szombattól 500 kunára (mintegy 24 000 forint) büntetnék azokat a természetes személyeket, akik nem vagy szabálytalanul viselik a maszkot, valamint 10 ezer kunára (közel fél millió forint) mindazokat, akik tíz főnél nagyobb magánösszejöveteleket szerveznek. Amennyiben a bírságot a helyszínen kifizetik a szabálysértők, az összeg a felére csökkenhet. Horvátországban eddig csak azokat a jogi személyeket büntették, akik nem tartották be a járvány megfékezésére hozott korlátozásokat.