Előfizetés

Képben vannak a magyarok, mi a Szájer-botrány lényege

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.04. 15:22

Fotó: Fred Marvaux / Európai Parlament
Szinte senki sem eszi meg az állami média szóhasználatát, ami egy „házibulinak” titulálja a drogos szexorgiát.
Érdekes adatsorral rukkolt elő az Euronews, amely megbízásából az Opinio közvéleménykutató alkalmazáson keresztül 1320 fős mintán készült reprezentatív felmérés a témában. Ebből az derült ki, hogy 
a magyar társadalom nem tette magáévá a kormánypárti narratívát Szájer József botrányával kapcsolatban.

Az adatokból az látszik, az emberek több mint kétharmada drogfogyasztással egybekötött szexorgiaként tekint a történtekre, a kormánypárti médiumok és Szájer által használt „házibuli” kifejezést mindössze két százalék véli a legpontosabbnak. Az is kiderül, hogy a választók túlnyomó többsége hallott az ügyről. A válaszadók 65 százaléka érzi úgy, az a legjobban kifogásolható a történtekben, hogy a politikus az alaptörvény egyik szerzőjeként az abban foglalt értékekkel ellentétesen cselekedett.
Külön érdekesség, hogy a kutatásban résztvevők többsége nem is azt tartja nagyobb problémának, hogy a fideszes politikusnál kábítószer volt, hanem hogy el akart menekülni a rendőrök elől. További adatok és megállapítások a cikkben, amelyet ide kattintva olvashat el bővebben.  

A vétó miatt megroppanhat a lengyel kormány

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.12.04. 14:56

Fotó: WOJTEK RADWANSKI / AFP
Nyilvánvalóvá vált, mekkora ellentétek vannak a kérdésben.
Lengyelországból meglehetősen ellentétes üzenetek érkeztek, ami a vétót illeti. Míg a kormányszóvivő azt közölte, szándékuk változatlan, a Jog és Igazságosság (PiS) koalíciós partnerét a kormányban felelős miniszterelnök-helyettesként képviselő, Jaroslaw Gowin azt közölte, hajlandóak feladni a vétót, ha az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló rendeletről kiad egy jogilag kötelező érvényű értelmező anyagot az Európai Bizottság és azt az állam- és kormányfők is támogatják a jövő heti EU-csúcson. Mindez nyilvánvalóvá tette, mekkora ellentétek vannak a kérdésben a lengyel kormányon belül. A Gazeta Wyborcza szerint a kormány kedden vitázott a kérdésről: itt Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, a Szolidáris Lengyelország nevű kis radikális párt vezetője azzal érvelt, hogy a jogállamisági mechanizmus arra lesz jó, hogy Lengyelországra rákényszerítsék a melegházasságot. Azzal is érvelt, hogy a piacról jobb feltételekkel lehet hitelhez jutni, mint az uniós alapból, illetve hogy Lengyelország és Magyarország felállíthat magának egy saját alapot, bár arra nem adott választ, ezt miből finanszíroznák és ez miért jobb megoldás a vissza nem térítendő támogatásnál. Gowin viszont úgy vélte, a vétó öngyilkos stratégia, mert az országnak szüksége van a pénzre, a jogállamisági mechanizmus jelenlegi formájában pedig nem jelent veszélyt a lengyel kormányra. Kaczynski szintén a vétó pártján áll, Mateusz Morawiecki miniszterelnök ugyan nem, de a politikus két tűz közé került. Gowin ezt követően média-offenzívát indított, ennek volt része a csütörtöki nyilatkozat. 
Kaczynskinek komoly dilemmát okoz, hogy az abortusz-döntés, a COVID második hullámának kezelése, illetve a recesszió miatt a kormány támogatottsága mélyponton van, az előrehozott választás a PIS-nek most biztos nem lenne jó, viszont akármelyik partner lép is ki a koalícióból a vétó-vita miatt, akár Ziobro, akár Gowin, a kormánytöbbség megszűnik. Ennek ellenére több minden is arra utal, hogy a lengyelek a kompromisszum felé mozdulnak el, amit az is jelez, hogy a kormánypárt, a PiS az ellenzéki Parasztpárttal kezdett tárgyalásokat a kormány támogatásáról a vétó esetleges feladása után. Ugyanakkor a Frankfurter Allgemeine Zeitung megerősítette: az Európai Bizottság azon dolgozik, hogy a járvány gazdasági hatásait enyhíteni hivatott helyreállítási alapot Lengyelország és Magyarország nélkül is élesítsék. Mint a lap megjegyzi, Lengyelország ez esetben 23,1, Magyarország 6,2 milliárd eurós támogatástól esne el. A Bizottságnak gyors döntésre van szüksége, hogy a helyreállítási alap összegeit viszonylag hamar az érintett államok rendelkezésre bocsássák, a kifizetések várhatóan a jövő év végén kezdődhetnek el. Az egyik megoldás szerint a tagországok önkéntes garanciák vállalásával jutnának a pénzhez és nem az európai költségvetésen keresztül. A másik lehetőség pedig a megerősített együttműködés, amivel megtörhető az egyes tagállamok ellenállása. Bármelyik megoldás lép is életbe, a jogállamisági kritériumok megmaradnak – jegyzi meg a FAZ. A lap ugyanakkor rámutat: ez még nem oldja meg a következő hétéves költségvetés ügyét. Ám ha ebben nem lesz megállapodás, az is leginkább Varsót és Budapestet sújtja, mivel a tervezett 166 milliárd helyett csak 135-140 milliárd euróval támogatja az egyes projekteket.

Nagyrészt Magyarországon készülő ampullákba kerül a Pfizer vakcina – dicsekedett Szijjártó Péter

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.04. 14:39
Képünk illusztráció.
Fotó: JOEL SAGET / AFP or licensors
A külügyminiszter közölte: a kormány kétmilliárd forinttal támogatja a Schott Hungary Kft. 13,5 milliárd forintos beruházását, amelynek eredményeként 16 gépsoron gyártanak a vakcinához ampullákat.
Nagyrészt a lukácsházi Schott Hungary Kft. által készített ampullákba kerül a koronavírus elleni Pfizer oltóanyag

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Vas megyei Lukácsházán az MTI tudósítása alapján. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a kormány kétmilliárd forinttal támogatja a vállalat 13,5 milliárd forintos beruházását, amelynek eredményeként 16 gépsoron gyártanak a vakcinához ampullákat. A 16 gépsor egy része már megérkezett. Megjegyezte, hogy tovább erősödött a magyar-német gazdasági kapcsolat azzal, hogy a németországi Schott AG Magyarországra hozta ezt a fejlesztését. Kiemelte, hogy hatezer német vállalat 300 ezer embernek ad munkát Magyarországon, így a német vállalatok fontos szerepet játszanak a magyar gazdaságban. A Schott Hungary Kft. 97 százalékban a külpiacra értékesít, így a fejlesztés az exportorientált magyar gazdaságot rövid távon is segíti. Hozzátette, hogy a beruházással a cég megvédi több mint 550 munkavállalóját – áll az állami hírügynökség beszámolójában.  
Ehhez képest péntek reggel Orbán az állami rádióban, mint az Európai Unión kívüli élet egyik jó példájaként hozta fel azt, hogy a britek már be is vásároltak a Pfizer-féle oltóanyagból. Mindeközben a kormány látványos kommunikációval számol be az orosz vakcina érkezésének szinte minden egyes munkafolyamatáról.