Előfizetés

Sérti az MTI-t a Kossuth Rádióra aggatott közszolgálati jelző, ezért letiltották az MSZP-társelnök Orbán Viktorhoz írt nyílt levelét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.04. 17:40
Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke
Fotó: Népszava
De kit sérthetett a levél lényege: „az álkeresztény erkölcs, amely a brüsszeli szexorgia helyszínén lógott az ereszcsatornán, droggal a hátizsákjában”?
Cenzúra! visszadobta a Magyar Távirati Iroda az MSZP társelnökének Orbán Viktorhoz írt nyílt levelét – írta az ellenzéki párt Facebook-bejegyzésében.  Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke olyan, a közéletet az elmúlt napokban különösen felkorbácsoló ügyekben fordult a politikában megszokott módon a miniszterelnökhöz, mint a lemondott fideszes EP-képviselő, Szájer József szex- és drogbotránya, a koronavírus-járvány okozta egészségügyi, szociális és gazdasági válság, és annak elégtelen kezelése.
„Azért nem közlik, mert nem tetszett nekik, hogy a Kossuth rádióra használtuk a »közszolgálati« kifejezést. Hivatkozásuk szerint ez sérti az MTI »jó hírét«, illetve »üzleti érdekét«. Megértjük, nem akartuk a fideszes-rezsim irányítása alatt álló »közmédiát« közszolgálatisággal vádolni”

– fűzték hozzá a szocialisták.

Az állami hírügynökség, az MTI érdekes magyarázatából az nem derült ki, hogy milyen jó hírük, de ami még meglepőbb, miféle üzleti érdekük sérült volna. Az MSZP mindenesetre a Facebookon hozta nyilvánosságra az állami médiában gyakorlatilag zárttá tett nyílt levelet. A dokumentumban Orbán Viktor szokásos interjúi sorából először a most pénteki bírálata olvasható:   
„Ön ma megint csak a saját választóihoz beszélt a – mi adónkból fizetett – »közszolgálati« rádióban! Szokás szerint Sorost, a migránsokat és az Európai Uniót szidta, és mellébeszélt”.

Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: JOHANNA GERON / AFP
A miniszerelnök, a kormány eljárását, magatartását bíráló mondatok közzététele ugyancsak nem idegen egy ellenzéki párttól, és az sem, ha szembesíti ezzel őt. Mint azt Tóth Bertalan tette, így:
„Ön megint torzít, hamisít, csúsztat – szokás szerint! És ami a főbűn, szégyent hoznak Magyarországra, a magyar emberekre! Megértem, hogy nem akart arról beszélni, hogy a Fidesz-rezsim álkeresztény erkölcse egy brüsszeli szexorgia helyszínén lógott az ereszcsatornán, droggal a hátizsákjában. Erre valóban nehéz szavakat találni.”

A nyílt levél záró mondataiban az MSZP társelnöke a felelősség kérdését feszegette, ám nem az MTI-ét, hanem Orbánét: 
„Minden késlekedéssel töltött percért, minden elhalasztott intézkedésért és blöffért Önt terheli a felelősség! Felelős kormányzást vár el Magyarország és Európa is! Tegye a dolgát végre!”

Orbán Webernek: Ti balfácánnak néztek bennünket

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.12.04. 17:31

Fotó: AFP / Anadolu Agency
„A helyzet világos, kedves Manfred” – írta a miniszterelnök.
Orbán Viktor miniszterelnök pénteken válaszolt Manfred Webernek, úgy fogalmazva az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjéhez intézett reagálásában:
„a helyzet világos, kedves Manfred. Ti meg akarjátok változtatni a jelenlegi jogi helyzetet, hogy olyan eszközt hozzatok létre, amelyet azonnal Magyarország és Lengyelország ellen fordíthattok”.

Az MTI-hez is eljuttatott válaszban a kormányfő azt írta: az európai fősodratú média kirekeszti, mellőzi és letiltja azokat a gondolatokat, amelyek nem illenek az általuk nap mint nap sulykolt világképbe. „Ezt is el fogják hallgatni. Nekünk, közép-európaiaknak ez nem ismeretlen. Erre találtuk ki a szamizdatot. Írj, nyomtass, olvass, terjessz! Szam izdat, vagyis magunktól magunknak” – fogalmazott. Elsőként arra emlékeztetett, hogy Manfred Weber azt állította csütörtökön a Németországba akkreditált tudósítóknak: nem Magyarország és Lengyelország ellen hozzák létre a hírhedt jogállamisági mechanizmust, és hogy a cél a jogállamisági kérdések depolitizálása, kivonása a pártpolitikai vitákból.
„Az igazság azonban ennek éppen az ellenkezője”

– jelentette ki.

Szerinte ezt több európai politikusi nyilatkozat is alátámasztja. Az Európai Bizottság tagjai közül idézte
  • Vera Jourovát, aki szerint „Orbán beteg demokráciát épít”;
  • Didier Reynders-t, aki szerint „néhány tagállamban jogállamisági válság van, különösen Magyarországon és Lengyelországban”;
  • Frans Timmermanst, aki úgy fogalmazott, „a szabad sajtó szinte nem létezik Magyarországon”;
  • valamint Helena Dallit, aki azt mondta: „ez a mechanizmus a módja annak, hogy a tagállamokat betereljük a sorba”.
  • Az Európai Parlament alelnökének, Katarina Barley-nak a szavait is felelevenítette, miszerint „Magyarországot és Lengyelországot ki kell éheztetni”;
  • a liberális politikustól, Guy Verhofstadttól pedig azt a kijelentést idézte, hogy „nem kell bizonyítani, hogy Magyarország és Lengyelország működése összhangban áll-e a most felállítandó szisztémával. Ez már bizonyítva van. Most azonnal működésbe kell hozni”.
  • emlékeztetett Heiko Maas német külügyminiszter nyilatkozatára is, amelyben úgy fogalmazott: „most lesz végre egy eszközünk, amely nagyon fájdalmas lesz Magyarország és Lengyelország számára”.
  • Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter pedig arról beszélt – idézte a kormányfő –, „semlegesíteni kell ezt a rákos daganatot. Magyarország ugyanolyan diktatúra, mint Belarusz”.
A miniszterelnök azt írta Manfred Webernek, hogy
„ti meg akarjátok változtatni a jelenlegi jogi helyzetet, hogy olyan eszközt hozzatok létre, amelyet azonnal Magyarország és Lengyelország ellen fordíthattok”.

Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és felelős nemzeti kormánypolitikusok nyilatkozatainak fényében „ezt többé nem tudjátok letagadni” – tette hozzá. „És azt várjátok, hogy mi, magyarok elfogadjuk ezt” – jegyezte meg. A frakcióvezetőnek szóló válaszát Orbán Viktor azzal zárta: a németek sok mindent kértek már a magyaroktól a történelem során, de
„ti vagytok az elsők, akik balfácánnak is néztek bennünket. Nem vagyunk azok”.

Halálos fenyegetéseket kapott, nem nyilatkozik többet a brüsszeli orgia szervezője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.04. 17:18
Az a bizonyos brüsszeli ház, baloldalt felül az eresszel
Fotó: LAURIE DIEFFEMBACQ / AFP
David Manzheley a Blikknek írt arról, hogy nem érzi biztonságban magát.
Azonnali hatállyal visszavonul a nyilvánosságtól David Manzheley, a brüsszeli orgia szervezője (amelyet követően Szájer József fideszes EP-képviselőt egy sikertelen menekülési kísérlet után, kábítószerrel a táskájában a belga rendőrség feltartóztatta) – derül ki a férfi Blikknek küldött közleményéből. Elmondása szerint halálos fenyegetéseket kapott, nem érzi biztonságban magát, és erre a lépésre ösztökélték azok a politikusok is, akiket – állítása szerint – korábban vendégül látott a bulijaikon. – Tiszteletben kell tartanom ezeket a politikusokat, hiszen mindannyian családos emberek, és mélyen rejtegetik nemi identitásukat – írta. Állítása szerint különösen nagy súllyal esett latba, hogy egy olyan korábbi vendégétől is fenyegetést kapott, aki – ahogy a férfi fogalmaz – „közvetlen kapcsolatban áll a lengyel igazságügyi miniszterrel”. Manzheley kitért arra is, hogy a „Lengyelországban és Magyarországon” róla felröppent „esetek” valótlanok, és szerinte arra szolgálnak, hogy őt megijesszék és elhallgattassák. – A továbbiakban nem fűzök semmihez kommentárt – zárta közleményét Manzheley. Ez utóbbival vélhetően arra utalt, hogy – mint arról lapunk is beszámolt – sajtóértesülések szerint David Manzheley egyben egy Lengyelországban csalásért körözött személy is. Manzheley, a lengyel lapok mellett eleinte a 444-nek is véletlen névegyezésről beszélt és határozottan tagadta, hogy azonos lenne azzal a lengyel férfival, akit ugyanígy hívnak és csalásért köröznek Lengyelországban.