Európai Unió;mentőcsomag;vétó;

2020-12-07 11:58:14

Ultimátumot kapott a magyar és a lengyel kormány

Orbán Viktornak keddig adtak haladékot, hogy válaszoljon: eláll-e az EU több száz milliárd eurós pénzügyi csomagjának a megvétózásától.

Magyarországnak és Lengyelországnak legkésőbb holnapig válaszolnia kell arra, hogy feladja-e az EU költségvetési és segélycsomagjának blokkolását. Ha nemmel felelnek, akkor az EU25-ök megkezdik az előkészületeket ahhoz, hogy a két tagállam nélkül hozzák létre a közösség eredetileg 750 milliárd eurós helyreállítási alapjának a létrehozását - közölte hétfőn egy neve mellőzését kérő magasrangú EU diplomata.

Az illetékes nem kívánt részletekbe bocsátkozni arról, hogy a tárgyalásokkal megbízott német soros EU elnökség pontosan milyen javaslatot tett le Orbán Viktor magyar, és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő asztalára annak érdekében, hogy elálljanak a vétóval való fenyegetéstől. Korábban több brüsszeli forrás is arról beszélt, hogy az Unió egy kötelező erejű nyilatkozatban vállalna garanciát arra, hogy a két országot nem kényszerítik menedékkérők befogadására. A jogállami feltételrendszert is tartalmazó pénzügyi csomagot sem az EU25-ök, sem az Európai Parlament nem hajlandó újratárgyalni.

Az újságíróknak nyilatkozó EU diplomata közölte, hogy az uniós intézmények több lehetőséget is mérlegelnek a helyreállítási alap Magyarország és Lengyelország nélküli felállítására. A mentőcsomagot létrehozhatják kormányközi megállapodással vagy megerősített együttműködés keretében is. Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra is bíznak abban, hogy Budapest és Varsó kész lesz a megállapodásra.

Ha a két kormány a megadott határidőre nemmel válaszol a német EU elnökség ajánlatára, könnyen elképzelhető, hogy a csütörtökön összeülő állam- és kormányfői tanács a napirendjére sem tűzi a pénzügyi csomag jóváhagyásának kérdését.