elbocsátás;bevásárlóközpont;bérlők;

2020-12-07 17:00:00

Nem bírják tovább a bevásárlóközpontok bérlői

Kormányzati intézkedések nélkül hónapokon belül elbocsátási hullám, sorozatos boltbezárások várhatók bevásárlóközpontokban, mert a bérlők nem bírnak majd tovább fizetni – vetíti előre a szomorú jövőt a Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesülete.

Egyenként erőtlenek, felszólalásuk hatástalan - ismerte fel húsz, több plázában is üzlettel rendelkező vállalkozás, így szeptemberben érdekvédelmi  szervezetet alapítottak. A Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesülete (BBÉE) felvállalta, hogy a többiek nevében is szól. A teljes bérlői ágazatot képviselve kezdeményeztek tárgyalásokat a kormánnyal, azonnali, 18 hónapon át tartó 15 százalékos forgalmi adó csökkentést, és a bruttó bérekre és járulékaikra 50 százalékos bértámogatást kérve.

Az évente csaknem a 250 milliárd forintos forgalmat lebonyolító ágazat csaknem 100 ezer munkavállalójának érdekképviseletét ellátó egyesület a tárgyalásokon azt is el akarja érni, hogy az érvényben lévő szerződéseket a bérbeadók 2024-ig ne mondhassák fel, és tekintettel a rendkívüli helyzetre – határozott időre - az elmúlt két év EUR/HUF átlagárfolyamán forintosítsák a bérleti díjakat, továbbá a jövő év májusáig 50 százalékkal csökkentsék azokat. – Amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredményre, további boltbezárásokra és elbocsátásokra kell számítani a magyar kiskereskedelem egy jelentős szektorában – véli a BBÉE.

A szervezet indoklása szerint a COVID19 járvány miatt egymást követték a kiskereskedelem működését korlátozó kormányzati intézkedések. Emiatt — és az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt — folyamatosan csökkent az üzletek forgalma. A visszaesés mértéke éves szinten 40 és 60 százalék között lesz a bérelt üzletekben. Mindeközben elszállt az euró árfolyama, és mert a bérleti díjakat a legtöbb esetben devizaalapon számolják, ez reménytelenül nehéz helyzetbe hozta a vállalkozásokat. Már eddig is több kiskereskedelmi lánc kénytelen volt lehúzni a rolót - zárul az egyesület tájékoztatása.