Előfizetés

Vb sorsolás: Lehetett volna jobb is

Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.07. 23:06

Fotó: Illyés Tibor / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Anglia, Lengyelország, Albánia, Andorra és San Marino lesz a magyar labdarúgó-válogatott ellenfele a 2022-es katari világbajnokság selejtezőin.
Anglia, Lengyelország, Albánia, Andorra és San Marino lesz a magyar labdarúgó-válogatott ellenfele a 2022-es katari világbajnokság selejtezőin. A találkozókat jövőre március és november között rendezik, a csoport első helyezettje lehet ott a vb-n, a második helyezettek pótselejtezőt játszanak, hozzájuk csatlakozik két együttes a Nemzetek Ligájából. A papírforma szerint a magyarok inkább bízhatnak abban, hogy az NL-ből érik el a rájátszást, mint az angolok vagy lengyelek megelőzésében. Igaz, az elmúlt hónapokban több kellemes meglepetést is szerzett a nemzeti együttes, hiszen arra sem lehetett számítani, hogy az NL-ben feljut a legmagasabb osztályba.  "Ez egy közepesen erős csoport, az első, második és negyedik kalapból is kaphattunk volna könnyebb ellenfelet - mondta Marco Rossi szövetségi kapitány az M4 Sportnak. - Az elmúlt időszakhoz hasonlóan a lehető legjobban föl kell készülnünk, hinnünk kell magunkban." Angliában nem estek pánikba az ellenfelek láttán, a BBC-n azzal tréfálkoztak, hogy Harry Kane akár 150 gólt is szerezhet a kvalifikációs sorozatban. 

A csoportbeosztások

A csoport: Portugália, Szerbia, Írország, Luxemburg, Azerbajdzsán. B csoport: Spanyolország, Svédország, Görögország, Grúzia, Koszovó.  C csoport: Olaszország, Svájc, Észak-Írország, Bulgária, Litvánia. D csoport: Franciaország, Ukrajna, Finnország, Bosznia-Hercegovina, Kazahsztán. E csoport: Belgium, Wales, Csehország, Fehéroroszország, Észtország. F csoport: Dánia, Ausztria, Skócia, Izrael, Feröer-szigetek, Moldova. G csoport: Hollandia, Törökország, Norvégia, Montenegró, Lettország, Gibraltár. H csoport: Horvátország, Szlovákia, Oroszország, Szlovénia, Ciprus, Málta. I csoport: ANGLIA, LENGYELORSZÁG, MAGYARORSZÁG, ALBÁNIA, ANDORRA, SAN MARINO. J csoport: Németország, Románia, Izland, Észak-Macedónia, Örményország, Liechtenstein. 

Hiába bírálják, marad a német kapitány

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.12.07. 17:39
Joachim Löw Fotó: JOHANN GRODER / APA / AFP
Bár a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) kitart Joachim Löw mellett, a futballszurkolók 81 százaléka leváltotta volna a szakvezetőt.
Jövő nyáron, egészen pontosan június 23-án Németország ellen Münchenben játssza utolsó csoportmérkőzését a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokságon. Immár az is biztos, hogy a németeknél a feladatot 2006 óta ellátó Joachim Löw marad a szövetségi kapitány. A 60 éves szakember jövője a Spanyolországban november 17-én 6-0-ra elveszített Nemzetek Ligája-találkozó után vált bizonytalanná.  A DFB írásos beszámolót kért Löwtől a németeket sokkoló kiütéses vereség okairól, illetve jövőbeli elképzeléseiről, amit egy online szóbeli meghallgatás követett. A kapitány szerint csapata egy átalakulási folyamat közben van, sok fiatalt kell beépíteni az idősebb játékosok helyére, akiknek egy részét - Jérome Boateng, Mats Hummels, Thomas Müller - Löw tett ki az együttesből.  A DFB elnöksége messze nem teljes egyetértésben, de úgy határozott, hogy az Európa-bajnokság végéig nem vált kapitányt. A döntésről kiadott rövid közleményben az szerepelt indokként, hogy fél évvel az Eb előtt felelőtlenség lenne egy új szövetségi kapitány kinevezése, illetve óriási hiba lenne egyetlen mérkőzés alapján értékelni Löw munkáját. Viszont a nemzeti csapatnak minimum az elődöntőig el kell jutnia, ellenkező esetben ismét napirendre kerül a kapitánykérdés.
Joachim Löw FOTÓ: BENJAMIN CREMEL / AFP
"Egyetértek a célkitűzéssel, a német válogatottal szemben minden nagy eseményen ennek kell lenni a minimális elvárásnak - mondta Löw, miután megerősítették pozíciójában. - Nagyon kevés időt tudunk együtt tölteni az Eb rajtjáig, de ez a többi csapat számára is gondot okoz. A tavaszi mérkőzéseinken kell összeállnia az Eb-n szereplő együttesnek." Sem a német sportsajtó, sem a szurkolók nem fogadták kitörő örömmel a kapitány maradását. A ZDF állami csatorna felmérése alapján a drukkerek 81 százaléka azt szerette volna, ha új szakvezetőt neveznek ki a válogatott élére. A Kicker című futballszaklap azt írta, hogy a DFB gyáva volt, nem mert felelős döntést hozni. A korábbi válogatott játékosok közül Stefan Effenberg a Bild című lapnak azt mondta, szégyenletes teljesítményt nyújtott a csapat Spanyolország ellen. "Feladta a csapat a mérkőzést a spanyolok ellen, ez nem történhet meg a német válogatottal, Joachim Löw is beletörődött a vereségbe, nem tett semmit a kiütés elkerüléséért és ez megbocsáthatatlan" - jelentette ki a volt válogatott labdarúgó. A korábbi 150-szeres német válogatott játékos, Lothar Matthäus is indokoltnak tartaná a váltást, de szerinte a DFB-nek jelenleg nem volt megfelelő jelöltje Löw helyére, ezért nem lépett. "Akik szóba jöhetnének Löw helyett, azok most nem vállalnák a nemzeti együttes irányítását - hangsúlyozta Matthäus, aki 2004-2005-ben a magyar válogatott szövetségi kapitánya is volt. - Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője vagy Hansi Flick, a Bayern München trénere lenne alkalmas erre a feladatra, de ők szezon közben érthető módon nem hagyják ott a klubjaikat. Nem is lenne korrekt azt várni tőlük, hogy fél év alatt rakjanak össze egy erős csapatot." A DFB a 2018-as oroszországi világbajnokság előtt 2022-ig, a katari vb végéig meghosszabbította Löw szerződését. A németek két éve a csoportkörben kiestek, de Löw pozíciója ekkor még nem ingott meg, a közvélemény elfogadta, hogy ez egyszeri kisiklás volt, hiszen a szakember vezetésével 2008 óta minden nagy tornán a legjobb négy közé jutott a válogatott, amely a 2014-es világbajnokságot meg is nyerte.

Szembement az elnökkel

Fritz Keller, a DFB elnöke azt szerette volna, ha Löw felajánlja lemondását az Eb után, függetlenül attól, hogy milyen eredményt ér el a válogatott. A szakvezető ebbe nem egyezett bele, annyit fogadott el, hogy tárgyalnak a közös munka folytatásáról, ha az Eb-n nem lesz elődöntős a csapata.

Babosék és Gálfiék is továbbjutottak Dubajban

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.07. 16:32

Fotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
Mindkét magyar teniszező párosa a második fordulóba jutott.
Babos Tímea és Gálfi Dalma is a második fordulóba jutott párosban a 100 ezer dollár (29,8 millió forint) összdíjazású keménypályás dubaji női tenisztornán.
Az idén még veretlen, az Australian Opent és a Roland Garrost is megnyerő kettős, Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic hétfőn simán vert egy szabadkártyás georgiai, brit duót. 
A 52 percig tartó mérkőzés első játszmájának elején a Sapatova és Wembley-Smith 30-40-ről megmentette ugyan az adogatását, 1:1 után a magyar, francia kettős brékelt, majd megnyerték a szervájukat. Az ötödik játékban ismét elnyerték az ellenfél adogatását. Az első helyen kiemelt páros 5:2 után simán lezárta az első szettet – olvasható Babos Tímea honlapján.      
A második játszmát Babosék brékkel kezdték, majd megnyerték a szervájukat. Újabb brék, majd a saját szerva megnyerése utáni fogadójátékot is megnyerte a magyar, francia páros, majd „ki is szerválta” a mérkőzést.
Gálfi Dalma oldalán a szlovák Tereza Mihalikovával a döntő rövidítésben múlta felül egy fehérorosz, holland párost.
Egyesben a világranglistán 115. Babos kedden a kínai Vang Hszi-jü (123.) ellen kezd, míg a szabadkártyás Gálfi (222.) ellenfele a ranglistahelyezéssel nem rendelkező izraeli Mika Dagan Fruchtman lesz.

Eredmények, páros, 1. forduló (a 8 közé jutásért):

Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 1.) - Szofia Sapatova, Emily Wembley-Smith (georgiai, brit) 6:2, 6:0 Gálfi Dalma, Tereza Mihalikova (magyar, szlovák)-Lidzija Marozava, Lesley Pattinama Kerkhove (fehérorosz, holland) 2:6, 6:3, 10-5 - döntő rövidítés