Előfizetés

Légpuskával tombolt egy idős férfi egy XVIII. kerületi óvodánál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.08. 18:57
Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Feldühítette egy kislány sírása.
Kislányáért ment az óvodába egy apuka 2020. december 8-án délután. A rendelkezésre álló adatok szerint ekkor egy közelben lakó idős férfi előbb minősíthetetlen hangnemben beszélt a síró gyerekről, majd – miután az apa ezt szóvá tette – légpuskájával egy lövést adott le – írja a police.hu. A rendőrség beszámolója szerint az idős férfit a kislány sírása dühítette fel. Szerencsére senki sem sérült meg. A 71 éves lövöldözőt a rendőrök előállították, a légpuskát lefoglalták. A XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság felfegyverkezve elkövetett garázdaság megalapozott gyanújával indított eljárást.

Elrendelték a kényszerkezelését annak a budapesti nőnek, aki megölte egyéves kislányát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.08. 16:30

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Az anya kimerült, és úgy érezte, egyedül nem képes a gyereket felnevelni.
A Fővárosi Főügyészség többszörösen minősített emberölés bűntette miatt kényszergyógykezelést indítványozott az anya ellen, aki idén áprilisban végzett egyéves gyermekével a XVIII. kerületben. A kezelést a bíróság jogerősen elrendelte – írja az ügyészség.  A vádirat lényege szerint egy 39 éves nő egyedül gondozta egyéves gyermekét. Az anya kimerült, és úgy érezte, egyedül nem képes őt felnevelni. Emiatt elhatározta, hogy kioltja gyermeke életét, amelyet 2020. április 4-én, a XVIII. kerületben megtett, majd másnap ezt bejelentette a rendőrségen.  A rendőrök a nő lakásában megtalálták a kislány holttestét. A Fővárosi Főügyészség a nővel szemben előre kitervelten, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.
Figyelemmel arra, hogy az ügyben kirendelt igazságügyi elmeorvos szakértő véleménye alapján a nő – kóros elmeállapota miatt – nem büntethető, az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság, a vádlott felmentése mellett rendelje el kényszergyógykezelését.

A bíróság a mai napon tartott előkészítő ülésen az ügyet tárgyalásra utalta, a tárgyalást megtartotta, a nőt felmentette és elrendelte a kényszergyógykezelését. Az ítélet jogerős. A kényszerintézkedés határozatlan idejű büntetőjogi intézkedés, azonban azt a büntetés-végrehajtási bíró a kényszergyógykezelés megkezdésétől számított hat hónap eltelte előtt – elmeorvos-szakértői vélemény alapján – hivatalból felülvizsgálja. Ha a kényszergyógykezelést nem szünteti meg, a felülvizsgálatot hat hónaponként megismétli. A büntetés-végrehajtási bíró a kényszergyógykezelés felülvizsgálatáról tárgyaláson határoz. A tárgyaláson az ügyészt, a védőt és – feltéve, hogy állapota miatt megjelenhet, és a jogainak gyakorlására képes – a kényszergyógykezelés alatt álló személyt meg kell hallgatni.

Idős nénik adtak le kamu aláírásokat, választási csalás miatt ítéltetné el őket az ügyészség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.08. 14:40
Képünk illusztráció.
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Egy jelölt indulását segítették, a vád szerint törvénytelenül.
A Fővárosi Főügyészség lapukhoz is eljuttatott közleményében azt írja, a vádirat szerint két 88 éves nő 2018-ban egy – Parlamenten kívüli – párt országgyűlési képviselőjelöltjének gyűjtöttek ajánlásokat. Az egyik nő három személy nevében, a másik egy személy nevében, hamisan írta alá az ajánlóíveket, illetve  
az egyikük által leadott ajánlóíveken több – nem a névtulajdonostól, hanem ismeretlen személytől származó hamis aláírás szerepelt, illetve azok öt olyan személy adatait is tartalmazták, akik az ajánlás időpontjában már elhunytak.

Ennek köszönhetően a jelöltet sikerült is nyilvántartásba venni, holott ha a két idős hölgy nem nyúl a hóna alá, akkor nem ugrotta volna meg az ehhez szükséges 500 aláírást igénylő szintet. Hab a tortán, hogy az induló maga nem is tudott a bűnös üzelmekről.   Amennyiben lemondanak a tárgyaláshoz fűződő jogukról, akkor a választás rendje elleni bűntett miatt indult eljárást felfüggesztett börtönnel úszhatják meg.