Előfizetés

Nem meglepő, mi volt idén a leggyakoribb Google-keresés

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.09. 11:40

Fotó: Silas Stein/dpa Picture-Alliance / AFP
Magyarországon, ahogy világszerte is, a koronavírus áll a böngészési lista élén.
A Google szerdán hozta nyilvánosságra a 2020-es keresési trendeket, amelyek egyedi betekintést engednek abba, mi érdekelte leginkább a világot és Magyarországot idén. 
A Google idén is a legfelkapottabb keresések adataira összpontosított, vagyis azon keresésekére, amelyek 2020-ben hosszabb időn keresztül kiugró forgalmat eredményeztek a 2019-es keresésekhez képest.
A top 10-es listák több mint 70 ország legnépszerűbb témáit fedik le többek között a popkultúra, sport, zene, politika és hírek terén – olvasható az esemény kommunikálásával megbízott ügynökség szerdai közleményében.
A magyar abszolút lista élén a globális listával megegyezően a koronavírus áll. Ezt követi az amerikai elnökválasztás és az online oktatást segítő Google Classroom, majd a Telex kifejezés. A top 10-es listára felkerült még Benedek Tibor, Gesztesi Károly és Kobe Bryant, valamint a koronavírus-térkép és a Magyar Közlöny is.
A sorozatok közül a Mintaapák, a Bátrak Földje és a Mellékhatás voltak a legkeresettebbek, a könyvek között a Kisasszonyok, a 365 nap és a Vaják kerültek az élre. A sporteseményeknél a Magyarország-Izland mérkőzés és a Kézilabda EB, a videójátékok közül pedig az Among Us és a Valorant érdekelték leginkább a magyar internetezőket. A receptek toplistáját az édesburgonyát és a kuglófot megelőzve a palacsinta vezeti.
A közlemény szerint a 2020-as „Az év keresései” listák az év során indított több billió keresés adatai alapján készültek, amelyekből a duplikációkat, spameket kiszűrték. 
2019-ben Magyarországon az önkormányzati választások, globálisan pedig az Indiai-Dél-Afrikai krikettmérkőzések vezették a legfelkapottabb Google-keresések listáját.
A teljes 2020-as listákat itt lehet megnézni.

Az utolsó pillanatban állították le a SpaceX tesztjét (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.09. 10:01

Fotó: HANDOUT / AFP
A start előtt 1,3 másodperccel fújták le, mert meghibásodott a hajtómű.
A start előtt 1,3 másodperccel halasztották el a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat egyik hajtóművének tesztjét kedden, annak meghibásodása miatt. 
A cég Twitter-üzenetében azt írta, hogy a teszt törlését indítás előtt a Raptor típusú hajtómű automatikus rendszere idézte elő. A nyolcas sorozatszámú Csillaghajó (Starship) üzemi próbáját a következő napokban végzik el – tették hozzá.
A kísérletek célja, hogy terhelésnek tegyék ki az új rakéta egyes különálló elemeit.
Elon Musk amerikai milliárdos, a SpaceX vállalat vezetője azt mondta, hogy a rakéta a későbbiekben árut és embereket szállít majd a Holdra és a Marsra.
Musk azt szeretné elérni, hogy a Csillaghajó teljes egészében újrafelhasználható legyen. A SpaceX jelenlegi Falcon hordozórakétájának ugyanis csupán bizonyos, a Földre visszatérő fokozatait lehet ismételten bevetni.

Betegségére hivatkozott a pap, amiért szó nélkül faképnél hagyta a gyászolókat a koporsónál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.09. 08:25
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Saját bevallása szerint karanténban van és a történtek miatti panaszról sem tudott.
Mint lapunk is megírta, alaposan felkavarta egy nógrádi falu életét az a pap, akinek egy temetési szertartást kellett volna tartania. Csakhogy a késve betoppanó atya megszámolta a jelenlévőket, majd megállapította, ötvennél többen vannak, ezért nem akar törvényt sérteni, így sebtében távozott is.  A Blikk elment a faluba, ahol az elhunyt anyósa azt mondta, a pap eleve késett, megszentelte a hamvakat, kelletlenül felolvasta az igen rövid kis búcsúztatót, ami alig volt tíz perc.  A lap munkatársainak sikerült beszélniük Hultika Róbert plébánossal is, aki azt hangoztatta, hogy a temetésekre is vonatkozik az ötven fős limit, ami a kormányrendeletben meg van határozva. 
„Másfél héttel ezelőtt, éppen azon a szertartáson én is komoly tünetekkel küszködtem. 39 fokos lázam volt, erősen köhögtem. Azóta is minden programomat lemondtam, karanténban vagyok, fogalmam sem volt a panaszról”

– fogalmazott.

Ugyanakkor jelezte, korábban megszokhatták tőle az akár egyórás szertartást is. „Betegen, maszkban az ember nem tud ugyanúgy prédikálni. Lehet, hogy a részvét sem úgy jön át ilyenkor. Az igaz, hogy a betegségemet nem jeleztem, ennek a szertartásnak nem az én szenvedésemről kell szólnia. Megszenteltem az urnát, aztán csendben eljöttem.” Később kiderült, hogy a szomszéd faluban is hiába várták egy temetésre, a pap egyszerűen nem jelent meg és semmi tájékoztatást nem kaptak a hívők. Végül egy közeli falu plébánosa adta meg a végtisztességet az elhunytnak, két órás késéssel, a sötétben. A panaszok eljutottak a Váci Egyházmegyéhez. A szervezet azt írta a lapnak, hogy ők is a sajtóból értesültek a történtekről, és igyekeznek utánajárni a beszámolók igazságtartalmának.