Előfizetés

Semjén: Az ellenzéknek ünnepelnie kellett volna Szájer Józsefet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.09. 13:58

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Kissé szokatlan logikán közelítette meg az ereszcsatornán ereszkedő, orgiáról menekülő konzervatív politikus ügyét a KDNP elnöke.
Kivételesen nem zavarták el a Telex munkatársait a Karmelita Kolostor közeléből, ahol a kormányülésre érkező fontos embereket kérdeztek meg a Szájer-ügyről. Szerencsére Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már bővebben beszélt, mint múlt hete, amikor is nem akarta kommentálni az ügyet. Úgy véli, az ellenzéknek ünnepelnie kellett volna Szájer Józsefet,
azt kellett volna mondaniuk, hogy welcome in the club. Drogpropaganda, melegházasság...

Ugyanakkor jelezte, ez csak egy felszínesebb dolog, mivel teológiai értelemben az ember hajlamos a bűnre, az „eredeti” bűn miatt.   „Nem az a legnagyobb baj, amikor az emberek bűnt követnek el, hanem a legnagyobb baj az, amikor a bűnt megpróbálják erénynek beállítani, az erényt pedig bűnnek” – fogalmazott.     Cikkünkben korábban szerepelt egy mondat, amelyik a miniszterelnök-helyettes által használt "eredeti bűn" kifejezést hibásnak minősítette, mondván: az eredendő bűn a megfelelő formula. A mondatot (észlelvén az állítás hibás voltát) a szerkesztő törölte. Időközben azonban az érintett reagált, ezt természetesen közzétesszük: „Ha bármely lexikonban – a Magyar Katolikus Lexikontól a Wikipédiáig – utána néznek, megtudhatják, hogy az eredeti bűn, az eredendő bűn, az áteredendő bűn ugyanazt jelenti. Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul”. 
Szerinte a KDNP világosan különbséget tud tenni a kettő között, de ha tudja az ember, mi a jó és mi a rossz, akkor van esélye arra, hogy felálljon. „A balliberális oldalon az a nagy baj, hogy a bűnt erénynek akarják beállítani...” – vélekedett. Semjén Zsolt szerint a Telex kérdező újságírója keveri a felszínes dolgokat a mélységiekkel. 
„Szájer József minden szempontból tragikus története egy esemény, ami tragikus, meg minden, de ez nem érinti a társadalmat, nem érinti az alkotmányossági rétegeket.”

Úgy látja, utóbbiakat a „genderpropaganda” érinti, mivel az ellentétes a természettettel. Hangsúlyozta, senkit sem szeretnének kriminalizálni, mindenki azt csinál a magánéletében, amit akar, ugyanakkor a gyermek egészséges fejlődéséhez való jogát az államnak meg kell védenie. Ezért kell azt rögzíteni alaptörvényileg, hogy az „anya nő, az apa férfi”. 
„Szomorú, hogy ide jutott a világ, de ez egy társadalom életét határozza meg. Ehhez képest egy felszíni hullámverés, hogy épp az aktuálpolitikában szegény Szájerrel mi történik. Ez két teljesen különböző mélység.”

Semjén Zsolt szerint nagy hiba, hogy a nyugati politikusokat csak az érdekli, mi van másnap az újság címlapján, holott ő a politika küldetését sokkal mélyebbnek tartja. Végül azt kérte, teljes egészében kerüljön fel a beszélgetés, ennek a Telex eleget tett, és nálunk is megtekinthető a vágatlan verzió.

„Nemet mondunk a vétóra, de igent mondunk az európai értékekre” – Kékkel világíttatják ki a Szabadság-szobrot Karácsonyék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.09. 13:46

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
„Lengyel kezdeményezésre mi is láthatóvá tesszük európai elkötelezettségünket” – közölte a főpolgármester.
„A lengyel és a magyar fővárosnak, Budapestnek és Varsónak egy a hangja: mi Európában maradunk, nem hagyjuk magunkat megosztani, nemet mondunk a vétóra, de igent mondunk az európai értékekre” – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester hozzátette:
„lengyel kezdeményezésre mi is láthatóvá tesszük európai elkötelezettségünket, mától december 11-ig új díszkivilágítást kap a budapesti Szabadság-szobor, az Európai Unió kék színében”.

Mint írta, Budapest így csatlakozik Varsó és több lengyel város kezdeményezéséhez.
„Ezekben a napokban ismét világossá tesszük: a magyar és a lengyel kormány nem egyenlő Magyarországgal és Lengyelországgal. A kormányaink az országaink értékeivel és érdekeivel ellentétesen cselekszenek. A kisstílű vétópolitika, az, hogy önző hatalmi érdekeik miatt foglyul ejtették Európát, megbénítják az európai válságkezelést, és megakadályozzák azt, hogy a magyar és a lengyel emberek hozzájussanak az őket megillető támogatásokhoz, csakis a kormányaink szégyene. A kormányaink szégyenében az országaink, a városaink nem osztoznak. Budapesten, a szabad magyar városokkal közösen, Varsó főpolgármesterével és a lengyel városokkal együtt azon dolgozunk, hogy kormányaink kicsinyes politikájának ne a magyar és a lengyel emberek legyenek a kárvallottjai.”

A főpolgármester kiemelte: Magyarország érdeke az, hogy mielőbb elkezdődhessen az európai válságkezelés, hogy Magyarország mielőbb hozzájusson az európai támogatásokhoz úgy, hogy az azokkal való kormányzati visszaéléseket megakadályozzák a jogállami kritériumoknak nevezett korrupcióellenes szabályok. Karácsony úgy véli, itt az ideje visszalépni a vétótól. Ha ez nem történik meg, akkor az Európai Uniónak kell megtalálnia a megoldást arra, hogy a magyarok és lengyelek hozzájussanak az őket megillető támogatásokhoz. Erre az önkormányzatok bevonása lehet a megoldás, az, ha a kormányok helyett az önkormányzatokon keresztül jut célba az európai segítség – tette hozzá.

Operatív törzs: a bevásárlóközpontok kritikus pontjai a fertőzés terjedésének

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.09. 13:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Azt kérik, hogy a karácsonyi készülődés során mindenki fokozottan ügyeljen a járványügyi szabályok betartására.
A járványügyi szabályok betartására és a védőoltások iránti bizalom fenntartására kérte a lakosságot a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán az MTI szerint. Galgóczi Ágnes felhívta arra is a figyelmet, hogy a karácsonyi készülődés során mindenki fokozottan ügyeljen a járványügyi szabályok betartására, különösen a zsúfolt helyeken, például bevásárlóközpontokban, mert ezek kritikus pontjai a fertőzés terjedésének. Beszélt arról is: Magyarországon a hatóságok, szakemberek azért dolgoznak, hogy a lakosság számára a közeljövőben elérhető legyen biztonságos és hatékony védőoltás. A védőoltások már bizonyítottak, szerinte Magyarországon széles körű bizalom övezi a védőoltásokat.
Kérek mindenkit, hogy ezt a bizalmat továbbra is tartsa fenn! „Számos fertőző betegség van, amely vakcinával megelőzhető”

 – mondta a szakember. Ugyanakkor konkrétan, a koronavírus elleni vakcina iránt már közel sem tűnik akkorának a bizalom. Mint a Népszava hétfőn megírta, a Publicus Intézet felmérése szerint a közeljövőben elérhetővé váló koronavírus-vakcinák elfogadottsága a magyarok körében mindössze 20-36 százalékon áll. Az operatív törzs műveleti központjának vezetőhelyettese arról beszélt, 191 emberrel szemben intézkedtek a keddi napon, mert megszegték a maszkviselési szabályokat. Kiss Róbert tájékoztatása szerint a tömegközlekedési eszközökön, valamint a megállóhelyeken egy emberrel, az üzletekben és bevásárlóközpontokban 17 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt napon a maszk hiánya vagy helytelen viselése miatt.