Előfizetés

Elit középiskola lehet Lipótmezőn az egykori OPNI-ból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.10. 21:12
Az egykori OPNI belülről
Fotó: Népszava
Ingatlanjuttatásokról dönthet az Országgyűlés az idei utolsó törvényjavaslatok között. Nem bővül Lázár János „kastélyportfóliója”.
A Közép-európai Oktatási Alapítvány kapja meg a 2007-ben bezárt egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területének 18,3 hektáros részét – írj a hvg.hu a jövő heti parlamenti szavazásokat előkészítő törvényalkotási bizottság javaslata alapján. A lap megjegyezte:
az új elit középiskolára nem lesz érvényes a nemzeti köznevelési törvény, viszont már az alapításához 2 milliárd forintot kap, egy közérdekű vagyonkezelő alapítvány keretében. A kormány eredeti javaslata az elhelyezésről nem szólt, az egykori Lipótmezőn található terület átadása a Hende Csaba vezette törvényalkotási bizottság saját kezdeményezése.

A testület megerősítette a gazdasági bizottság döntését: nem adják oda a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt a Lázár János felügyelte mezőhegyesi ménesbirtoknak. A portál arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt a javaslatot eredetileg Mager Andreaa nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter nyújtotta be.
Csakhogy a törvényalkotási bizottság a körzet fideszes képviselője, Herczeg Tamás módosító javaslatát támogatta, amely szerint Szabadkígyóson „közösségi tervezésre, társadalmi egyeztetésre van szükség”.

Módosításokat javasol a törvényalkotási bizottság a veszprémi Pannon Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nevet felvevő eddigi gödöllői Szent István Egyetem alapítványi magánintézménnyé alakulásáról szóló törvényjavaslatokhoz is.
Ha parlament is elfogadja, a veszprémiek megkapják a balatonalmádi Nereus Park Hotel állami üzletrészét, a Kaposvári Egyetemet is magába olvasztó gödöllői intézmény pedig az ottani Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. 84,2 százalékát, a parkkal és a lovardával együtt.

Megállapodtak az uniós vezetők – Lesz jogállami fék és sok uniós pénz

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.12.10. 19:38

Fotó: Dursun Aydemir / AFP / Anadolu Agency
Ezzel elhárult az akadály az Európai Unió 1800 milliárd eurós pénzügyi csomagjának elfogadása előtt, amit az utóbbi két hétben a magyar és a lengyel kormány blokkolt.
Megállapodtak az uniós vezetők a közösségi kifizetéseket a jogállami normák tiszteletben tartásához kapcsoló rendeletről, illetve a jogszabályt megmagyarázó és pontosító nyilatkozatról. Ezzel elhárult az akadály az Európai Unió 1800 milliárd eurós pénzügyi csomagjának elfogadása előtt, amit az utóbbi két hétben a magyar és a lengyel kormány blokkolt. Magyarország a közösségi alapokból több mint 50 milliárd euró támogatásra számíthat a következő hét évben. Az EU27-ek brüsszeli csúcstalálkozójuk első napján hagyták jóvá a jogállami feltételrendszert kiegészítő politikai deklarációt, amit a német soros EU elnökség nevében Angela Merkel kancellár tett le a huszonhetek asztalára, miután megegyezett a vétót lobogtató Orbán Viktor magyar, és Mateusz Moraiwiecki lengyel miniszterelnökkel. A két politikus a rendelet visszavonását, vagy legalábbis a módosítását szerette volna elérni, ami nem sikerült. Ehelyett egy olyan kompromisszumban egyeztek meg, amely szerint az unió elhalasztaná és valamelyest megnehezítené az alkalmazását.
Ennek megfelelően az Európai Bizottság addig nem vetné be a szankciós eljárást, amíg az Európai Unió Bírósága nem hoz ítéletet a jogszerűségéről. Emellett a tagállamok nagyobb beleszólást kapnának a rendelet végrehajtásába, szűkítve az ezért felelős Bizottság hatáskörét. A csúcsra érkező állam- és kormányfők egységesen méltatták, hogy az Európai Uniónak végre lesz egy olyan eszköz a kezében, amellyel számon kérheti a jogállami normák betartását a közösségi források felhasználása során. Több vezető is világossá tette, hogy vannak fenntartásai a merkeli kompromisszummal kapcsolatban, de a jelek szerint ezeket sikerült eloszlatni. A jogállam barátainak táborát vezető Mark Rutte holland miniszterelnök azt kérte: a jogászok adjanak világos értékelést arról, hogy a hármak javaslata bármilyen módon korlátozza-e a rendelet hatályát. A politikus arra is választ várt, hogy ha a jogszabályt Magyarország vagy bármely más tagállam megtámadná az Európai Unió Bíróságán, és az ítélet megszületéséig elhalasztanák az alkalmazását, akkor visszamenőleges hatállyal érvényt lehet-e szerezni a rendelkezéseinek. A hollandok ugyanis azt szeretnék, ha a jogállami feltételrendszert már január elsejétől bevethetnék. A nyilatkozat elfogadása azt sejteti, hogy a csúcson sikerült megnyugtató választ adni Rutte aggályaira. Sok múlik azon, hogy az Európai Parlament milyen álláspontot fog elfoglalni. Bár a mértékadó politikai csoportok nem maradéktalanul elégedettek a magyar-lengyel vétót leszerelő megoldással, de nem akarják tovább feszíteni a húrt. Az EP a jövő héten állásfoglalásban fogja nyilvánosságra hozni a saját „magyarázó” véleményét a jogállami rendelet hatályáról és végrehajtásáról. Ebben a képviselők várhatóan kifejezik az aggodalmukat amiatt is, hogy az uniós vezetők „támadják” az jogszabály végrehajtásával megbízott Európai Bizottságot, és megpróbálják megkötni a kezét. A holland liberális Sophie in’t Veld szerint a testület függetlenségének a végét jelentené, ha hagyná, hogy az állam- és kormányfők utasítsák, mikor és hogyan védelmezze a demokráciát és a jogállamot. Ettől függetlenül mindenki biztos benne, hogy az EP is áldását fogja adni a jogállami rendelettel kiegészített pénzügyi csomagra.

Érdekvédő és partraszálló kormányfő

Megtörtént, aminek meg kellett történnie, lezártuk az utolsó kört is: egymás tenyerébe csaptunk, a megállapodás megszületett – kommentálta Orbán Viktor csütörtök esti Facebook-videójában az uniós tagállamok vezetőinek aznapi egyezségét. – Magyarország érdekeit megvédtük, a partraszállás sikerült – fűzte hozzá a magyar kormányfő, aki mosolygósan, a tőle korábban megszokott „Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” felkiáltással zárta mondandóját.

(Népszava)

Borús időt hoz a péntek, csak rövid időre bukkanhat elő a nap

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.10. 18:57
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 8 fok között várható, keleten lesz a melegebb.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken erősen felhős, illetve borult lesz az ég, de egy-egy helyen már előbukkanhat nagyon rövid időre a nap. Legfeljebb a Nyírségben fordulhat elő eső, kisebb szitálás viszont máshol is kialakulhat. A délkeleti szél csak a Fertő vidékén lehet élénk, máshol gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 8 fok között várható, keleten lesz a melegebb.