koronavírus;petíció;szegregátumok;kórházi ellátás;

2020-12-11 11:30:00

Petíció indult azért, hogy az otthonukban gyógyuló Covid-betegek ingyen megkapják a szükséges gyógyszereket

Civilek arra hívták fel a figyelmet, hogy a hivatalos adatok alapján a fertőzöttek jelentős hányada nem kerül a kórházba, mert állapotukat úgy értékelik, hogy az nem igényel kórházi ellátást, illetve az egyre kevesebb kórházi hely miatt szorulnak ki.

A Covid-19 járvány második hullámának következményei súlyos helyzetet teremtenek az országban, különösen vidéken, a rossz szociális helyzetű lakosság körében – hívta fel a figyelmet petíciójában az Esélyradar civil összefogás.

A civil összefogás tagjai úgy látják, a kórházba nem került, vagy onnan elbocsátott Covid-betegek gyógyszeres ellátása nem megoldott, így körükben különösen nagy a Covid-eredetű halálozás kockázata.

Tapasztalataik szerint az otthonukban gyógyuló betegek egyetlen havi gyógyszereinek költsége eléri a fejenkénti 20 ezer forintot, ami nagyon sok magyar állampolgár számára jelenleg megfizethetetlen. Hozzátették, hogy a helyzetet súlyosbítja, hogy olyan helyzetben éri a családokat ez a többletkiadás, amikor többen már eleve elveszítették a munkájukat, vagy a betegség miatt a család nem tud több hónapig is jövedelemhez jutni.

Hangsúlyozták, akik karanténba kényszerültek, azok nem érik el az extra egészségügyi és szociális támogatásokat, az önkormányzatok pedig korlátozott mértékben tudnak segíteni ezekben a helyzetekben.

Ezért a civilek arra kérték a döntéshozókat – a kormányt és az operatív törzset –, hogy a járvány időszakában a szükséges gyógyszereket (Covid-csomagot) tegyék ingyenesen elérhetővé az otthonukban gyógyuló Covid-betegek számára.

Úgy vélik, azért is szükséges a gyógyszeres támogatás, mert az otthonukban gyógyuló fertőzöttek esetében a háziorvosok nem végeznek el orvosi vizsgálatot és nem tudnak járóbeteg ellátásban sem vizsgálatot biztosítani.

Azt is kérték, hogy a halálesetek csökkentése érdekében szervezze meg a kormány és az operatív törzs a Covid-betegek kórházon kívüli („járóbeteg”) ellátását az ország egész területén.