gyász;Bartók Péter;

2020-12-11 16:44:24

Árnyékban és fényben – Bartók Péter halálára

Életének 97. évében meghalt Bartók Péter, Bartók Béla kisebbik fia. – Egész életében világhírű apja árnyékában élt, de ez az árnyék fényességet hozott az életébe – emlékezett lapunknak Sipos József, aki három évvel ezelőtt forgatott dokumentumfilmet a december 7-én Floridában elhunyt Bartók Péterrel, Bartók Béla kisebbik fiával.

A fiúval, aki zongorázni akart tanulni, megkapta hát a Mikrokozmoszt, viszont nem mehetett osztálykirándulni, mert apja az Anschluss miatt nem engedte, hogy betegye a lábát Ausztriába. Akit a hosszú időre Amerikába utazó Bartók Béla és Pásztory Ditta Budapesten hagyott, és csak másfél évvel később találkozhatott velük, New Yorkban. A fiúval, akit rigorózus apja kicipelt a moziból, mert a Disney-filmben kihagytak néhány ütemet Beethoven VI. szimfóniájából. Aki bátyjával, ifj. Bartók Bélával 1988-ban hazahozta Bartók Béla földi maradványait, ezzel a rendszerváltás előszelét előhozva.

A fiúval, aki Svájcban helyezte biztonságba a zeneszerző levelezését és kéziratait, de hiteles másolatokat készíttetett a budapesti Bartók Archívumnak. Aki Apám címmel írt könyvet Bartók Béla zeneszerzői és népzenekutatói munkájáról, a Mikrokozmosz-sorozat keletkezéséről, a család mindennapjairól. A fiúval, akinek örökösi jogai az amerikai törvények értelmében idén jártak le.

Aki apja öröksége őrzésének szentelte életét, és most, hogy már nem volt dolga, békésen, álmában távozott.