Előfizetés

Závecz: Elvesztett félmillió szavazót a Fidesz, előnyben a hatpárti ellenzék össztámogatottsága

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.11. 22:02

Fotó: Népszava
A Szájer-botrány még nem látszik a számokban.
A Fidesz támogatottsága ismét csökkent egy hajszállal, 31-ről 30 százalékra, a hat együttműködő ellenzéki párt összeadott támogatottsága maradt a múlt havi – 34 százalék.

Többek között ez derült ki a ZRI Závecz Research Intézet pártpreferencia kutatásából. Az összegzésben megállapították, hogy a Fidesz lejtmenetben van, augusztusban a választókorú népesség 36 százaléka támogatta, most 30 százalék. A kormánypárt vesztesége ezen időszak alatt félmillió választó. Megjegyzik, különösen nagy a visszaesés a diplomások körében, ahol 46-ról 27 százalékra csökkent a Fideszt támogatók aránya. Ugyancsak sokat veszített augusztus óta a párt Budapesten és a megyeszékhelyeken: előbbi csoportban 34-ről, utóbbiban 36-ról csökkent 23 százalékra a szavazótábor mérete. A fiatalok, a 30 év alattiak körében is meggyengült a Fidesz pozíciója, itt a korábbi 33 helyett most 22 százalékos a támogatottsága.  
Ami az ellenzék támogatottságát illeti: azon a térfélen a Demokratikus Koalíció a legerősebb, a novemberivel azonos, 11 százalékos támogatottsággal. A Jobbik és a Momentum tábora egész évben 6-7 százalékon mozgott, ebben a hónapban előbbinek 7, utóbbinak 6 százaléka van. Az MSZP az idén megszokott 5 százalékról egy kicsivel elmozdult, most 6 százalékos. Az LMP és a Párbeszéd a korábbi hónapokhoz hasonlóan 2 százalékon áll, s most felsorakozott erre a szintre a Kétfarkú Kutyapárt is. A Mi Hazánk ezúttal is 1 százalékot vonz. A pártnélküliek aránya 32 százalék.
A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 45 százalékos, a második helyen a DK áll, 19 százalékkal. A Momentum és a Jobbik ebben az elkötelezett szavazói körben is szoros versenyben van, 10-10 százalékkal. Az MSZP 7 százalékos az aktív szavazók csoportjában, Kétfarkú Kutyapárt ezúttal 3 százalékot kapna, a Mi Hazánk, az LMP és a Párbeszéd 2-2 százalékot. 
Felhívják arra is a figyelmet, hogy a Szájer-ügy kirobbanásának napjaiban vették fel az adatokat, így ennek aligha érzékelhető hatása. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy a politikusokat érintő kellemetlen, botrányos ügyek hetek múltán érik el és esetleg befolyásolják a széles közvéleményt.

2500-nál is több koronavírusos beteget láttak el a győri kórházban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.11. 21:22
-
Fotó: KAROLY ARVAI / AFP or licensors
Ha marad a jelenlegi betegszám, akkor átvészelhető a járvány az intézmény vezetője szerint.
„Voltak nagyon nehéz heteink: mikor öt megye minden súlyos betege hozzánk érkezett, napi háromszáz embert láttunk el”.

Többek között erről is beszélt a a győri Petz Aladár-kórház főigazgató-főorvosa Dézsi Csaba András polgármester Facebook-videójában, amit a 444.hu szemlézett. Tamás László János azt mondta, az elmúlt három-négy hétben napi 160-200 pácienst látnak el. Ez szerinte tartható, nem jelent túlterhelést, és ha ez a szám marad, akkor átvészelhetik a járványt. A csúcsterheléskor 47-en, jelenleg pedig 19-en vannak lélegeztetőgépen a győri kórházban. Beszámolt arról is, hogy a felvett betegek 16 százaléka hunyt el és az intenzív osztályra kerülők 54 százalékát sikerült megmenteni. Az intézményben szeptember eleje óta több mint 2500 koronavírusos beteget láttak el. 

Pártügyintézés: különgéppel szélsőjobbra

Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.11. 21:13

Fotó: BORSOS MÁTYÁS / KKM
Figyelemre méltó, hogy a külgazdasági és külügyminiszter mostani körútján kizárólag olyan országok populista, nacionalista szervezeteit látogatta meg, amelyekben a Fidesz testvérpártjai erőteljes bírálói Orbán Viktornak és politikájának.
Miközben a Fidesz látszólag azon dolgozik, hogy európai parlamenti képviselői, ha lazább kötelékkel, de mégis csak az Európai Néppárt (EPP) frakciójának a tagjai maradhassanak, Szijjártó Péter sorra keresi fel Nyugat-Európa szélsőjobboldali pártjainak a vezetőit. Figyelemre méltó, hogy a külgazdasági és külügyminiszter mostani körútján – amelyről elsőként a hvg.hu írt – kizárólag olyan országok populista, nacionalista szervezeteit látogatta meg, amelyekben a Fidesz testvérpártjai erőteljes bírálói Orbán Viktornak és politikájának. A holland, a dán és a finn kereszténydemokraták már többször és több fórumon kezdeményezték a magyar párt kizárását az Európai Néppártból. Elképzelhető, hogy a Fidesz most hazai porondon próbál visszavágni nekik úgy, hogy politikai ellenfeleikkel – a holland, a dán és a finn nacionalistákkal – barátkozik. Szijjártó pénteken már Ausztriában volt, és a szélsőjobboldali Szabadságpárt vezérkarával tárgyalt, amit az EPP-s Sebastian Kurz kancellár biztosan nem díjazott. Ausztria talán azért is kerülhetett be Szijjártó útitervébe, mert Othmar Karas, az Osztrák Néppárt európai parlamenti delegációvezetője volt az, aki aláírásgyűjtésbe kezdett Deutsch Tamás frakcióból való kizárásáért. A hvg.hu felhívta a figyelmet arra, hogy Szijjártó Péter nem más kormányok tisztségviselőivel találkozott, hanem a Fidesz politikai érdekeit képviselte. Ennek azért van jelentősége, mert a lap szerint fotók alapján Szijjártó Péter állami különgépet vett igénybe. Megkerestük a külügyi tárcát, hogy valóban állami géppel utazott-e a miniszter, és ha igen, akkor a Fidesz fizetett-e költségtérítést, de egyelőre nem válaszoltak kérdéseinkre. – Nem jellemző az EU-ban, hogy egy kormánytag kormánygépen, adófizetői pénzből teljesít tisztán pártérdek által vezérelt utazásokat, ilyen csak Magyarországon fordul elő. Bár kétségtelen, hogy a határ a párt-, és kormányzati szerep között nem mindig húzható meg egyértelműen – ezt mondta lapunknak egy jelenleg is aktív diplomata, aki korábban több országban is teljesített már külszolgálatot.